0 av 0 för ""

Sweco flerfaldigt nominerad till Svenska Ljuspriset 2020.

Sweco flerfaldigt nominerad till Svenska Ljuspriset 2020

Nu står det klart att två av årets finalister till Svenska Ljuspriset är signerat Sweco. Tävlingen syftar till uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige genom att lyfta fram projekt där ljus använts för att förstärka platsens funktion och arkitektur.

Swecos ljusdesigners har ansvarat för projekten Arcam EBM i Härryda och Västerbron i Stockholm som nu har chans att stå som vinnare när Svenska Ljuspriset avgörs i höst. Totalt är 12 projekt nominerade till det prestigefulla priset som årligen delas ut.

Belysningskonceptet till Arcams kontor i Härryda tar avstamp i den speciella teknik, där metall smälts samman under en elektronstråle, som används för att tillverka verksamhetens 3D-skrivare för metallprodukter. Visionen har varit att skapa en helhetsupplevelse och som leder besökaren in i byggnaden längs med en variationsrik ljusmiljö. Med hjälp av ljus lyfts inredningen och miljöer fram. I uppdraget har Swecos ljusdesigners och logistikexperter arbetat.

Västerbron i Stockholm som byggdes 1935 har fått ny belysning vars syfte är att göra bron till ett landmärke även kvällstid. Konceptet fokuserar på att lyfta fram brons karaktär på långt håll, med sin stålkonstruktion, bågar och mötet med brobanan. Ljuset är vitt och skiftar i intensitet beroende på tid på dygnet. Från Sweco har verksamhetens ljusdesigners och installationsexperter arbetet i uppdraget.

Om Svenska Ljuspriset
Svenska Ljuspriset är idag mycket prestigefyllt och deltagandet och utmärkelsen ger mycket positiv uppmärksamhet för alla inblandade i projekten. Tävlingen har en lång historia och anordnas nu för 28:e året i rad.

Här kan du läsa mer om finalisterna.

Förra året tilldelades Swecos projekt Ekonomikum Svenska Ljuspriset och nu är projektet även nominerat till det nordiska ljuspriset Nordic Lighting Award. Läs nyheten här. 

Foto: Casper Hedberg och Tobias Andersson