Sweco hjälper kommuner bli mer digitala i sin samhällsplanering

Genom en serie av inspirationsseminarier är Swecos vision att bidra till ökad kunskap om digitalisering i samhällsbyggnadsprocesser och rumslig planering hos några av landets kommuner. Genom nya metoder och verktyg för samhällsplanering kan vi skapa hållbarare projekt och processer, menar Andreas Huss, ansvarig på Sweco.

Som ett av fem delprojekt i det Vinnovafinansierade projektet DigSam – digital samhällsbyggnad, leder Swecos arkitekter en serie utbildningsseminarier med fokus på användning av digital teknik hos kommuner.

– Genom att hitta nya och effektivare metoder för samhällsplanering kan vi skapa hållbarare processer och projekt. Där digitaliseringen kan bidra till att göra bättre projekt, säger Andreas Huss, arkitekt och stadsplanerare på Sweco och som uppdragsleder projektet.

Under fem tillfällen kommer Sweco att leda seminarier och workshops för de nio deltagande kommunerna. Visionen är att fler kommuner ska få kunskap om vad som är möjligt inom digital samhällsbyggnad samt på vilka sätt olika aktörer kan samverka. På så sätt kan transparenta processer, metoder och verktyg utvecklas med fokus på att skapa framtidens hållbara, resilienta och smarta städer. Experter inom tidiga skeden från konsultsidan, myndigheter, akademin och byggbranschen kommer vara på plats och visa på möjligheterna med en digitaliserad samhällsbyggnad.

– Kommunerna som deltar har redan kommit en bra bit på vägen med digitaliseringen och en viktig del av serien är kunskapsutbyte och bättre nätverk. Med projektet vill vi inspirera dem att använda digitala verktyg och metoder för att bland annat öka integrationen mellan geodata och BIM, hantera 3d-modeller effektivare samt återanvända data bättre. Deltagarna kommer även få möjlighet att testa medborgardialoger, visualisering och kommunikation med hjälp av digitala metoder, säger Andreas Huss.

Kommunerna som deltar är Helsingborg, Örebro, Uppsala, Höganäs, Falun, Umeå, Linköping, Gotland och Alingsås. Den 17 – 18 september hölls det första av fem utbildningsseminarier.

Om DigSam
Det övergripande projektet DigSam – digital samhällsbyggnadsprocess är ett strategiskt projekt och är ett resultat av regeringens samverkansprogram Smarta Städer. Projektet har fått stöd från det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment som är en del i satsningen strategiska innovationsområden som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Läs mer här.