0 av 0 för ""

Sweco hjälper till att etablera en av Europas största gröna bilbatterifabriker i Skellefteå

Sweco kommer i samarbete med ABB och Fineweld leverera lösningar till den nytänkande batteritillverkaren Northvolt.

Northvolt, som grundades 2016 av två tidigare Tesla-medarbetare, tillverkar enligt egen utsago världens grönaste batteri och etablerar nu en av Europas största storskaliga batterifabriker i Skellefteå, Northvolt Ett.

– Vi är oerhört glada över att få samarbeta och stötta Northvolt i det här projektet som är resultatet av de uppdrag vi tidigare gjort i Finland och Västeuropa inom värdekedjan för batteritillverkning. Vi ser energilagring och hållbara transporter som viktiga tillväxtområden i Europa. Investeringen är ett välkommet tillskott till Europa, som en del av EU:s ambition att ha en oberoende industri för batteriproduktion, säger Erik Skogström, divisionschef i Sweco Finland.

Föregångare inom energilagring för elfordon och hållbara transporter

Northvolt Ett är en av Europas första gigafabriker och kommer att vara deras primära fabrik för tillverkning, montering och återvinning. Teknisk expertis och hållbar tillverkning är Northvolts ledord. Företaget använder ren energi i sin tillverkning av battericellerna och företaget strävar efter att kontrollera en stor del av värdekedjan – från råvaror till att hantera produkternas livslängd och återvinning.

Sweco kommer att ansvara för projektledning och leverera olika ingenjörstjänster, såsom processhantering, teknisk säkerhet, design, konstruktion och automatisering. Det sker i nära samarbete med ABB och Fineweld som är samarbetspartners i uppdraget.

Då elbilsförsäljningen beräknas öka med cirka 40 till 50 procent per år finns det en hög efterfrågan på Northvolts rena energi. Storskalig tillverkning kommer att påbörjas 2021 och nå en årlig kapacitet om upp till minst 32 GWh – tillräckligt för att driva mer än 500 000 elfordon vid år 2024, och med potential att utöka till 40 GWh i framtiden.