0 av 0 för ""

Sweco i Göteborg får utmärkelsen Cykelvänlig arbetsplats 2015

I helgen tog Sweco hem utmärkelsen som Göteborgs cykelvänligaste kontor, ett pris som initieras av stadens Trafikkontor. Satsningen på nya, mycket bättre förutsättningar för cyklister vid planeringen av det nya kontoret ledde Sweco till seger.

– Det har varit en hård konkurrens och det är därför jätteroligt att få ta emot priset som Göteborgs cykelvänligaste kontor. I våra uppdrag strävar vi hela tiden efter hållbara lösningar och vi vill att detta även ska återspeglas i organisationen och vår vardag. Kontorets är därför utformat för att underlätta dessa val, säger Camilla Pärlbäck, som arbetar med hållbara transporter och cykelfrågor på Sweco.

Utmärkelsen Cykelvänlig arbetsplats är initierad av Trafikkontoret i Göteborg för att främja cykling i staden. Därför vill man uppmuntra arbetsplatser som underlättar för sina medarbetare att välja cykeln som transportmedel till och från jobbet. För att få priset krävs att arbetsplatsen uppfyller initiativtagarens kriterier, så som tillgång till elcykel och en kompressordriven pump på kontoret, att personer i ledande ställning cyklar samt att det finns en policy som styr mot tjänstresor med cykel.

– Inför flytten till vårt nya kontor gjorde vi en reseundersökning för att få fram hur medarbetarna tar sig till arbetet, hur långt de har dörr till dörr samt vilka önskemål som fanns på arbetsgivaren för att underlätta ett mer hållbart resande. Resultatet blev att vi behövde planera för fler cykelparkeringar, säger Camilla.

Flera bilparkeringar har därför har gjorts om till cykelplatser och det finns möjlighet att parkera både i garaget, i ett speciellt cykelrum och vid entrén. I garaget finns även cykelpump och möjlighet att hänga in blöta kläder i torkrum samt dusch. Medarbetarna kommer även kunna låna hem elcyklar under kvällar och helger för att testa.

– Att få priset sporrar till att fortsätta arbetet med hållbarare transporter och att underlätta för våra medarbetare att cykla till jobbet. Exempelvis kommer vi kvartalsvis mäta hur många som cyklar för att veta om vi behöver fler cykelparkeringar och jag hoppas att vi till våren ska kunna erbjuda medarbetarna cykelservice, avslutar Camilla.

Läs mer om Cykelvänlig arbetsplats