0 av 0 för ""

Sweco i projekt som ska ge miljövänligt odlad gourmetfisk

SLU och Axfoundation har initierat projektet ”5 ton grön fisk i disk” – ett samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv. Sweco bidrar med expertkunskap i projektet som ska ta fram ett hållbart och cirkulärt fiskfoder som dessutom ger välsmakande fisk.

– Det är ett spännande projekt som visar att samarbete är centralt för att kunna skapa ett hållbart och cirkulärt fiskfoder. Vi är stolta över att kunna stödja projektledningen, vara assisterande koordinator och hjälpa i tillstånds- och regelverksfrågor, berättar Wenche Hansen, uppdragsledare på Sweco.

Fiskfodret produceras av restprodukter från handel, livsmedelsindustri och skogen, samt från alternativa marina råvaror. Restprodukterna omvandlas med hjälp av insektskompostering och mikrobiell fermentering till fiskfoder.

För att säkerställa att fisken blir god och kommersiellt gångbar medverkar även Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro Universitet. De ska tillsammans med SLU kartlägga hur en rad olika faktorer, såsom nya slags foder och vattenkvalitet, kan ge mat av högsta gastronomiska värde.

För att lyckas med målsättningarna har projektet engagerat en rad partners med olika roller i livsmedelskedjan: Axfoundation, SLU, Grönsakshallen Sorunda, Fiskhallen Sorunda, Axfood, Fazer, Älvdalslax, Sweco, Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö, Raisio Fiskfoder, Restaurang- och hotellhögskolan Örebro universitet, RISE Processum AB, Mycorena AB, Marine Feed AB, Härnösands Energi & Miljö och Matfiskodlarna Sverige AB. Smögenlax, Göteborgs universitet och Nofima (Norge) är med genom ett integrerat systerprojekt finansierat av Kampradstiftelsen.

För mer information, kontakta:
Wenche Hansen, wenche.hansen@sweco.se

Läs mer om hela projektet 5 ton grön fisk i disk