Sweco-medarbetare startar eget språkcafé

Varje måndag samlas ett tjugotal personer på Sweco i Stockholm för att tala om svampplockning, Nobels fredspris eller svenska högtider. Det viktigaste är inte ämnet, utan chansen att få öva svenska.

Vera Rodrigues från Portugal och Mojtaba Rafiee från Iran är båda VA-projektörer och medarbetare på Sweco sedan i våras. De läser kursen Svenska som andraspråk tillsammans efter jobbet, men det språkcafé som erbjöds i skolan ägde rum tidigt på eftermiddagen, vilket gjorde att de inte kunde delta.

– Vi kände att det var ett bakslag eftersom vi ville utveckla våra språkfärdigheter, då vi behöver dem i vårt dagliga arbete. Det var då vi fick idén. Om vi inte kan gå på språkcafé i skolan – varför inte ta språkcaféet till jobbet? Här på Sweco finns ju så många andra kollegor som är i samma situation, säger Vera.

Vad gör ni på caféet?

– Vi talar svenska, men i en miljö där det är okej att säga fel och göra bort sig. Vi respekterar alla varandra och hjälper varandra framåt utan att döma. Vi träffas en gång i veckan under fikapausen på eftermiddagen. Då sitter vi i små grupper vid olika bord som är organiserade efter nivå: nybörjare, medel eller avancerad. I varje grupp finns det en svenskfödd coach som ger tips och hjälp med ordförråd och grammatik. Som hjälp har varje bord en uppsättning föreslagna ord och frågor som är nya varje vecka.

Vilket är målet?

– Vi vill att alla deltagare ska känna att språkcaféet har hjälpt dem att förbättra språket och självförtroendet när de talar. Vi hoppas att caféet kommer att fortsätta framöver med nya människor som börjar medan andra slutar när de känner att de nått sina mål. Det vore fint om språkcaféet kunde bli en del av Swecos kultur och vara en del i integrationen av utländska anställda, säger Mojtaba.

Gunjita Khatri, systemutvecklare och besökare på caféet

– Jag kommer från Indien och har varit i Sverige i fyra år. Jag hörde om caféet genom kollegor och gick dit för att jag ville utveckla min talade svenska i en trevlig och informell miljö. Jag tycker att det är ett effektivt sätt att förbättra sina färdigheter i att både lyssna och tala. Dessutom är det en möjlighet att få träffa människor från hela världen och lära mig om deras kultur.

Anna Macura, VA-projektör och coach på caféet

– Jag kände att det var en bra idé eftersom vi har så många internationella kollegor som vill bli bättre i det svenska språket. Det är också ett tillfälle för mig att få träffa personer som jag aldrig har pratat med förut samt att få ett break från jobbet eftersom jag garanterat inte hinner tänka på det medan jag är på caféet. Det är mycket skratt och intressanta diskussioner och tiden flyger alltid förbi!

På bilden: De två initiativtagarna till språkcafét, Mojtaba Rafiee och Vera Rodrigues.