0 av 0 för ""

Sweco nominerat till Årets Bygge 2015

Nomineringarna till Årets Bygge har nu tillkännagivits och de bästa byggprojekten som färdigställts under året har valts ut. Vi är stolta att meddela att flera av Swecos projekt är bland dessa. De projekt som Sweco varit delaktiga i är Kvarteret Abisko i Stockholm, äventyrsbadet Kokpunkten i Västerås, Skandionkliniken i Uppsala, kulturhuset Väven i Umeå och Norra Länken i Stockholm.

Varje år nominerar tidskriften Byggindustrin 20 projekt, som färdigställts under året, till priset Årets Bygge med syfte att visa på det bästa byggsektorn presterar i kvalitet, projektsamarbete, ekonomi och form. Projekten ska vara färdigställda under 2014. Här är de nominerade projekt som Sweco arbetat med.

Kvarteret Abisko Kvarteret Abisko i Norra Djurgårdsstaden, Stockholm, är ett samarbete mellan fem byggmästare. Swecos arkitekter har ansvarat för ett av bostadshusen och varit delaktiga i ytterligare ett. För att skapa en helhet har bestämmelser för hushöjder och markplanering skett gemensamt.

Kokpunkten I ett 100 år gammalt ångkraftverk i Västerås ligger nu actionbadet Kokpunkten. Swecos konstruktörer har ansvarat för k-projektering och dimensionering. Badet bjuder på totalt 93 upplevelser och för att klara av de utmaningar som man ställts inför har stora krav ställts på ett bra samarbete mellan samtliga inblandade och en förståelse för helheten.

Skandionkliniken Skandionkliniken i Uppsala, är Nordens första cancerklinik för protonbehandlingar. Att bygga för att rädda liv gjorde att samtliga inblandade kände att projektet blev extra meningsfullt. Alla jobbade mot samma mål och ville inte riskera att försena vården för patienterna. Sweco har ansvarat för uppdragets projekteringsledning.

Norra Länken Norra Länkens första etapp mellan Norrtull och Värtan blev klart ett år tidigare än planerat och med en prislapp som låg två miljarder under utsatt budget. Sweco har arbetat med projektet i cirka tio år med anläggningskonstruktioner, väg, mark, trafiklösningar, berg- och geoteknik, vatten och avlopp, landskaps- och vägarkitektur samt ansvarat för det konstnärliga konceptet i tunneln.

Kulturhuset Väven  Väven är Umeås nya kulturhus, i vilket Swecos installationskonsulter har ansvarat för projektering av VVS och sprinklers samt utfört energiberäkningar. Väven binder samman nytt och gammalt, kultur och kommersiell verksamhet. För att byggnaden skulle stå klar till 2014, då Umeå var en av Europas kulturhuvudstäder, krävdes högt tempo vilket innebar att projektering och byggande skedde parallellt.

Vinnare av Årets Bygge 2015 tillkännages den 23 mars.

Läs mer om de nominerade projekten