0 av 0 för ""

Sweco och Bonava i framkant med molnbaserad plattform

Genom att skapa en ny molnbaserad BIM-plattform för sin verksamhet tar Bonava, med hjälp av Swecos expertis, ett stort kliv fram inom digitaliseringen av byggbranschen. Nu presenterar Michael Thydell, BIM-strateg och affärsutvecklare på Sweco, och Patrik Lindvall, VDC-ansvarig på Bonava, det innovativa projektet på den internationellt uppmärksammade konferensen Autodesk University i Las Vegas.

Sedan 2015 arbetar Sweco med att ta fram en digital BIM-plattform för bostadsutvecklaren Bonava som ska effektivisera byggprocessen från idé till försäljning. Satsningen har väck stor uppmärksamhet internationellt och nu har Michael Thydell, BIM*-strateg och affärsutvecklare på Sweco, och Patrik Lindvall, globalt VDC*-ansvarig på Bonava, blivit inbjudna som huvudtalare till forumet ”Connect and Construct” på Autodesk University i Las Vegas.  Genom att skapa en ny molnbaserad plattform som samlar allt från analys i tidiga skeden till utveckling av färdiga byggnader tar Bonava, med hjälp av Swecos expertis, ett stort kliv fram inom digitaliseringen av byggbranschen.

– Detta är andra gången som Sweco står på scen på Autodesk University. Att vi får frågan visar på att det här projektet är långt fram tekniskt, det visar dessutom på något som inte ens var möjligt för fem år sedan. Det är extra roligt att vi står på scenen tillsammans, då det faktiskt var här på Autodesk University 2015 som vårt samarbete inleddes, säger Michael Thydell. 

Framträdandet i Las Vegas kommer att handla om Swecos och Bonavas gemensamma projekt och hur den molnbaserade BIM-lösningen stödjer Bonavas verksamhet i hela processen. Att arbeta molnbaserat innebär att alla jobbar i samma system och kan direkt ta del av det någon annan gör, oavsett kontor och land. Detta innebär också att man inte behöver något CAD-programvara för att kunna ta del av och kommentera BIM-modeller och deras data. Projektet är unikt i sitt slag då man på kort tid lyckats förändra ett företags arbetssätt med hjälp av avancerad teknik, som inte hade varit möjligt att genomföra ens för bara några år sedan. 

Autodesk University är en årlig mässa som i år hålls för 25:e gången och pågår mellan den 14–16 november. Totalt samlas runt 10 000 personer från olika delar i världen.

 

*BIM: Building Information Modelling. Modellbaserat arbetssätt som integrerar 2D, 3D, verktyg för analys, simulering och visualisering, produktion och även drift, underhåll och förvaltning.

*VDC: Virtual Design and Construction. Beskriver arbetssättet med BIM-information genom byggprocessen.

Läs mer om Autodesk University 2017