Sweco projekterar nya akvarier på Sjöfartsmuseet i Göteborg
Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg har nu stängt för renovering, och en viktig del blir den nya akvariebyggnaden under mark. Sweco har anlitats av museet för att projektera de nya akvarierna och tekniken runtomkring.
Sjöfartsmuseet Akvariet i har funnits sedan 1933, och har en särskild plats i många göteborgares hjärtan. Museets mål är att utforska livet under, vid och ovan vattenytan, och akvarierna är viktig del av verksamheten. Nu har museet stängt för om- och tillbyggnad och öppnar igen 2021.
Anledningen till att den nya akvariebyggnaden skapas är att de gamla akvarierna, som finns inne i byggnaden, har blivit gamla och bristfälliga. De går inte att renovera i de befintliga lokalerna, och samtidigt behövs mer yta till de övriga utställningarna. Den bästa lösningen blev därför att gräva ner en ny byggnadskropp under gräsytan framför museet.
– Vi projekterar tre stora akvarier, en öppen tank där besökarna kan klappa djuren, och tio till femton mindre akvarier för växter, fiskar och andra vattenlevande djur. Det allra största akvariet rymmer 400 000 liter vatten och byggs speciellt för koraller, som Sjöfartsmuseet är bäst i Europa på, säger Erik Svensson, uppdragsledare på Sweco.
Det krävs olika former av teknik för olika akvarier, och systemen Sweco nu projekterar gör att utställningarna kommer att vara utbytbara. Till exempel finns tio reningssteg per akvarium som kan köras mer eller mindre intensivt. Detsamma gäller med strömningen. Vissa fiskar trivs när det är strömt och andra vill ha stilla vatten, och därför måste det gå att anpassa när museet behöver flytta runt växter och djur.
– Akvarierening är alltid en utmaning, eftersom det handlar om djurs levnadsmiljö och minsta fel gör att fiskar dör, men vi på Sweco har unik kunskap inom stora akvarier, och vi arbetar också tätt ihop med akvaristerna för att få allting rätt. Det gäller att hitta lösningar som gör att vi kan få in och ut vatten i akvarierna utan att det märks, för besökare vill förstås bara se utställningarna, och inte tekniken, säger Erik Svensson.
Akvarierna på museet används både i forsknings- och utbildningssyfte.
– Det känns som ett viktigt uppdrag eftersom många havsmiljöer förstörs, och om vi inte lyckas vända utvecklingen kommer det inte att finnas några koraller kvar. En annan anledning till att jag är glad över att få arbeta med det här uppdraget är förstås att få vara med och skapa något som så många kommer att få ta dela av, säger Erik Svensson.
För mer information, vänligen kontakta:
Erik Svensson, uppdragsledare: erik.svensson@sweco.se