0 av 0 för ""

Sweco tvåfaldigt nominerad till Årets Bygge 2014

Facebooks datacenter i Luleå som projekterats av Sweco har blivit nominerad till tidningen Byggindustrins pristävling Årets Bygge. Även Ållebergsgymnasiet i Falköping, gestaltad av Sweco, är sedan tidigare nominerat till samma pris.

Tidskriften Byggindustrin nominerar varje år ett antal byggnader som är de bästa byggsektorn presterar i kvalitet, projektsamarbete, ekonomi och form som färdigställts under året. Sweco har fått två av sina byggnader utvalda, Facebooks datacenter i Luleå och Ållebergsgymnasiet i Falköping. Två byggnader med olika förutsättningar som båda har lett till resultat utöver det vanliga.

– Facebooks datacenter i Luleå innebar en hel del olika utmaningar, säger Anna-Brita Krakenberger, ansvarig arkitekt för projektet på Sweco. Bland annat hade detta uppdrag fler intressentgrupper än vanligt, inklusive Facebooks egna experter i USA. Därför uppstod det ofta många, ibland motstridiga åsikter och synpunkter att ta hänsyn till och filtrera på ett korrekt sätt.

Den valda tekniken i byggnaderna var beprövad i flera anläggningar i USA, men aldrig i en klimatzon som norra Sveriges. Swecos arkitekter och ingenjörer transformerade teknik, mått och materialval till de speciella förutsättningarna på platsen.

Den andra nominerade byggnaden, Ållebergsgymnasiet i Falköping, har fått en ny huvudbyggnad projekterad av arkitekter på Sweco. Genom att använda sig av Designdialogen kunde man fånga verksamhetens behov och tillsammans med användare och beställare utveckla idéer på ett bra och effektivt sätt. Arkitekternas inspiration till byggnadens utseende kom från en guldkrage från järnåldern som hittats i trakten.

Blir det någon av dessa två byggnader som erhåller priset återstår att se den 31 mars då vinnaren förkunnas.

Läs mer om Ållebergsgymnasiet. 

Läs mer om Facebooks datacenter.

Läs mer om Årets bygge 2014

Anna-Brita Krakenberger, anna-brita.krakenberger@sweco.se, Telefon:+46852295575

Charlotta Andersson, charlotta.e.andersson@sweco.se Telefon:+46547764007