0 av 0 för ""

Sweco utformar göteborgarnas nya golv

Nordstan i centrala Göteborg moderniseras och nu har turen kommit till golvet. Sedan affärscentrumet invigdes 1972 har miljontals besökare gått över golvet och i början av året påbörjades arbetet med att byta ut det. Tillsammans med skulptören Pål Svensson ansvarar Swecos arkitekter för golvets utformning.

På uppdrag av Nordstan har Swecos arkitekter utforma det 6,700 kvadratmeter stora golvet utifrån designkonceptet ”göteborgarnas golv”. Varje år besöker 30 miljoner människor Nordstan och visionen har varit att låta golvet bli en symbol för detta.

– Nordstans nya golv blir ett arv från tidigare generationer och en intressant berättelse om stadens historia, säger Margareta Diedrichs, ansvarig arkitekt på Sweco.

Beläggningen består av grå bohusgranit och svart granit med inslag av mässingplattor. Varje mässingplatta är försedd med ett ingraverat förnamn och födelseår på personer som levt i staden. Där Nordstans gator möts skapas knutpunkter som lyfts fram genom unika grafiska mönster med inslag av blänkande mässing. Knutpunkterna samlar namn på göteborgare från olika århundranden, från 1600-talet och framåt.

Projektet, som är ett resultat av en tävlingsvinst, är ett samarbete mellan Swecos arkitekter och skulptören Pål Svensson.

För mer information, kontakta
Margareta Diedrichs, ansvarig arkitekt på Sweco, epost: margareta.diedrichs@sweco.se, tfn: 073-412 27 36