0 av 0 för ""

Från vänster: Linda Fredriksson, Josefine Strömsund och Nikki van der Walt

Från vänster: Linda Fredriksson, Josefine Strömsrud och Nikki van der Walt

Publicerad: 2024-03-18

Sweco, Volvo och Autodesk i samarbete kring IGE Day

Dags för IGE Day! Introduce a Girl to Engineering Day äger rum 22 mars och är dagen då tjejer och icke-binära mellan 13-19 år får prova på livet som ingenjör. Sweco, Volvo och Autodesk anordnar i år ett gemensamt event i Göteborg och tar emot 60 besökare med målet att de ska bli riktigt taggade på bli ingenjörer i framtiden. Vi tog en pratstund med några av arrangörerna av dagen; Linda Fredriksson, energikonsult på Sweco, Josefine Strömsrud, Sustainability System Architect på Volvo och Nikki van der Walt som är Technical Solutions Executive på Autodesk.

Hej Josefine, Linda och Nikki! Varför anordnar Sweco, Volvo och Autodesk IGE Day tillsammans i år?

– Vi har gjort gemensam sak för att vi vill visa våra besökare alla olika möjligheter som finns inom ingenjörsyrket, samtidigt som vi vill inspirera framtida talanger till att vilja vara med och utforma framtidens hållbara samhällen. Vi ser ett värde i att visa man kan jobba på olika arbetsplatser, men ändå arbeta mot samma mål. Vi hoppas att det ska bli en minnesvärd och inspirerande dag!

Varför är IGE Day viktigt?

– Vi vill locka unga till branschen genom att visa vad ingenjörsyrket innebär, alla möjligheter som finns och att det finns roller som passar alla, säger Linda.

– Teknik är ett mångsidigt område, vilket betyder att människorna också måste vara det. När vi bara ser en typ av person representerad är det svårt att se vår egen plats i pusslet och vad vi kan bidra med. Svåra problem löses bäst när olika tankar möts, och för att attrahera alla dessa olika tankesätt måste vi visa en bredare representation av människor, säger Josefine.

– Jag har varit i branschen i 14 år nu och än idag domineras de flesta möten och konferenser jag går på av män. Det har skett en förändring, men jag känner inte att det händer tillräckligt snabbt. Så IGE Day är viktig för mig för att visa att vi har en plats vid bordet, säger Nikki.

Varför ska man bli ingenjör, tycker ni?

– Som ingenjör får du chansen att vara en problemlösare, en förändringsmakare, en banbrytare, en ledare och en doer, någon som sätter riktningen och målar upp helheten, eller får varje liten detalj korrekt och på plats. Du kan hjälpa till att rädda världen, förbättra människors liv med ny eller förbättrad teknologi, uppfinna något nytt vi inte ens visste var möjligt eller helt enkelt hitta något att förbättra, steg för steg. I min roll som Sustainability System Architect ligger mitt fokus på hållbarhet och material, att hitta bättra och mer hållbara lösningar, säger Josefine.

– Det är en frihet att vara ingenjör. Grunden är väldigt bred och sedan väljer man sin nisch, men det finns många möjligheter att byta bana eller bredda sig. Våra roller är väldigt utvecklande, vi håller koll på innovation och utveckling inom vårt område och träffar många människor. Jag kände att jag ville göra något konkret som gör skillnad för miljö och klimat. Som energikonsult hjälper jag företag att minska deras energianvändning och koldioxidutsläpp, säger Linda.

– För mig, som arbetar med mjukvara, var anledningen att jag får ta vad som känns som extremt komplexa problem och förenkla dem för mina kunder. Att bli arkitekt eller ingenjör öppnar också väldigt många dörrar och ger dig chansen att utvecklas utifrån dina intressen, säger Nikki.

Vilka är era bästa tips till den som funderar på att starta resan mot att bli ingenjör?

– Var nyfiken och våga! Det sker nya tekniska framsteg varje vecka, om det är nya typer av material som du kan bygga med eller nya sätt att designa eller att beräkna koldioxidpåverkan på. Testa och tro på dina förmågor. Det lönar sig, säger Nikki.

– Utmana dina fördomar och våga prova på de olika ämnena som finns att välja mellan. Det kommer att komma stunder när allt känns svårt och obegripligt, men så känner alla. Du måste inte kunna allt från början och du kommer inte att kunna allt sedan heller. Det handlar om att lära sig på vägen, säger Linda.

–  Att arbeta med teknik ger dig mängder av möjligheter! Ibland är det utmanande, men det är en naturlig del av vilken karriär som helst. Hitta ett område som intresserar dig och se till att få ut det mesta av det. Du är inte ensam och människorna du möter är en del av det som gör det fantastiskt. Du kanske inte bara hittar din karriär utan också vänner för livet, säger Josefine.

För mer information, kontakta: Linda Fredriksson, linda.fredriksson@sweco.se