0 av 0 för ""

Swecos arkitekter formger Stockholms blomsterprogram

Sommarblomsplanteringarna hör till de inslag i stadsbilden som Stockholms invånare uppskattar mest och idag togs första spadtaget för Blomsterprogrammet 2016. Swecos landskapsarkitekt Rebecka Grönjord har formgivit programmet som i år har temat sommaräng.

Årets färgtema är citrongult och blåviolett och inspirationen är hämtad från sommarängen. Tanken är att kompositionen av planteringarna ska påminna om naturens formspråk och att man inte ska hitta tydliga mönster i rader eller större grupper.

– När man tar fram ett blomsterprogram gäller det att hitta en balans i färg och komposition som passar stadsrummens olika karaktärer. Uttrycket ska passa stora rabatter i trafikmiljö som upplevs från fordon i rörelse och små urnor som medborgarna kan stå så nära att de kan röra vid växterna, säger Rebecka Grönjord.

Blomsterprogrammet består av annueller, även kallade sommarblommor, vilket är ettåriga växter som är planterade i urnor och rabatter. Totalt omfattas 685 urnor och nära 60 stycken rabatter i staden. Annueller blommar hela säsongen och finns i flera färger vilket gör dem lämpliga för blomsterprogrammet. Som bas används gräs i vilket blommorna planteras med jämn fördelning så att grässtråna blir som en sammanhållande väv i en brokig matta. I större rabatter och urnor har man valt att placera en rad av lägre annueller längs med kanterna, medan man i mitten sätter de högsta blommorna. Detta för att ge planteringen en känsla av tredimensionalitet.

För att så många som möjligt ska få ta del av blommorna är programmet placerat till stadens mest populära platser och knutpunkter där det rör sig mycket folk.

Rebecka Grönjord har ansvarat för Stockholms stads blomsterprogram tillsammans Erik Jondelius på Trafikkontoret och landskapsarkitekten Hildegun Nilsson Varhelyi.

För mer information kontakta:

Rebecka Grönjord, landskapsarkitekt Sweco, 010 484 48 79, rebecka.gronjord@sweco.se

Anna Lindqvist, pressansvarig Sweco Sverige, 08-6965190, anna.lindqvist@sweco.se