0 av 0 för ""

Swecos arkitekter representerar Sverige vid Venedigbiennalen

Två torg, ett campus, en kyrka och en förskola. Dessa fem projekt signerade Swecos arkitekter har blivit utvalda att tillsammans med andra representera Sverige i den nordiska paviljongen på årets arkitekturbiennal i Venedig. Projekten har valts ut för sin höga kvalitet och som exempel på svensk arkitektur som stärker människans livskvalitet, vilket är årets tema på biennalen.

Tillsammans ger de en ögonblicksbild av dagens Sverige, dess byggnader, parker och torg, från Malmö i söder till Umeå i norr.

– De fem projekten är väldigt varierade, men är alla på sitt sätt bra representanter för nordisk arkitektur idag. Det handlar om alltifrån att skapa attraktiva passivhus i ett nordiskt klimat till att utforma offentliga rum som stimulerar mänskliga möten, säger Jan Mattsson, vd för Swecos arkitekter.

– Urvalet bekräftar den stora spännvidden hos Swecos arkitekter. Vi är ledande idag när det gäller helhetsåtaganden inom samhällsbyggnad och arkitektur, en position som står sig väl i ett internationellt sammanhang.

Den internationella arkitekturbiennalen i Venedig brukar kallas världens viktigaste arkitekturutställning och arrangeras vartannat år i Venedig, Italien. Temat för årets biennal är ”Reporting from the front” och syftar till att undersöka arkitekturens roll för att stärka människors livskvalitet över hela världen.

De projekt som är utvalda till biennalen är:

Hedlunda förskola i Umeå: Världens nordligaste internationellt certifierade passivhus. En förskola där barnens utveckling och fantasi står i fokus.

Amhults kyrka i Göteborg: Vinnare av årets bästa byggnad – Göteborg 2015, Per och Alma Olssons fond. Byggnaden är starkt präglad av den omgivande naturen och utformad med material valda för att åldras vackert.

Sjövikstorget i Stockholm: Vinnare av Stenpriset 2015. En uppmärksammad plats där vatten, sten och gräs samverkar i stadsdelens viktigaste offentliga rum.

Hyllie torg i Malmö: En bokskog har planterats på torget och trettio träd ställda i slitsar i torgets golv skapar kontrast till den omgivande stadsmiljön. Nominerad till Sienapriset 2013.

Umeå Campuspark: Exemplifierar ett nytt synsätt på akademiska miljöer. De består inte lägre enbart av föreläsningssalar utan kräver en meningsfull yttre miljö för samtal, seminarier, diskussioner och umgänge.

Årets biennal är den femtonde i ordningen och det är andra gången Swecos arkitekter medverkar. Prisutdelning och invigning hålls på lördag 28 maj 2016. Utställningen är öppen för allmänheten från lördag 28 maj till söndag 27 november 2016.

För ytterligare information kontakta:

Jan Mattsson, vd för Swecos arkitektverksamhet
jan.mattsson@sweco.se, telefon:+46852295265