Publicerad: 2022-02-24
”Tiden då fastighetsägaren fick lägga stora pengar på snöskottning är förbi”
2018 fick Nordichallen i Sundsvall en unik lösning för att skydda den från stora snölaster. En airdome – en ballong fylld med luft – monterades då uppe på taket. Vad har hänt sedan dess? Vi tog kontakt med projektledaren Niklas Nyberg för att höra mer.
Hej Niklas! Vad är det speciella med Nordichallens tak?
– Airdomes brukar monteras på marken, så det speciella med Nordichallen är att airdomen faktiskt är monterad uppe på taket på en stor inomhusfotbollsarena. När det ska börja snöa slår fastighetsägaren Drakfastigheter på värmen i airdomen och det gör att snön rasar av den hala duken.
När vi talades vid sist var lösningen precis färdigmonterad, och du såg fram emot det första snöfallet. Vad har hänt sedan dess?
– Vi är inne på den fjärde vintern nu, och lösningen fungerar som planerat. Tidigare behövde Drakfastigheter lägga stora pengar på komplicerad snöskottning, men den tiden är förbi. Medan snöskottningen på taket pågick behövde även vissa verksamheter hålla stängt, av säkerhetsskäl. Nu tar man hand om snön på marken och behöver inte stänga några verksamheter vid snöskottningen.
Ni har fått en hel del uppmärksamhet för lösningen?
– Ja, när airdomen byggdes var den den första i sitt slag. Nu har det byggts flera liknande anläggningar runt om i världen. Det finns förstås många anläggningar som har samma problem som Nordichallen hade, med snömängder som skapar svåra lastfall då snön samlas på ena sidan av taket. Många svenska kommuner har också varit här på platsbesök för att få veta mer om lösningen. Det är jättekul att intresset är så stort och jag är glad att vår kund är nöjd och tycker att lösningen fungerar väl.
Vad krävs för att en byggnad ska kunna ha en airdome på sitt tak?
– Vi kan skapa en airdome för de flesta typer av byggnader, men vilken lösning som blir bäst beror lite på hur stor och hög airdomen ska vara. Det skapas olika laster, främst via vinden, som man måste ta hänsyn till. I Nordichallen hade vi en stark betongstomme som vi fäste airdomen i, men i andra fall kan det till exempel vara mer lämpligt att montera en airdome på marken runt byggnaden.
Vad är du mest nöjd med?
– Det jag är allra mest nöjd med är förstås att hallen fått stå kvar och att den numera har full funktion. GIF Sundsvalls A-lag och en mängd föreningar tränar här under vintern, och arrangemang som Melodifestivalen och Gladiatorerna har spelats in här. Innan airdomen byggdes var risken stor att hallen skulle behöva rivas. Genom den här lösningen har vi kunnat behålla anläggningen och vi har förlängt livslängden på fastigheten. Vi slipper stora snöskottningskostnader på taket och en ytterligare bonus är att vi inte behöver byta papptaket som nu ligger under airdomen. Det är inte alltid som den bästa lösningen behöver vara dyr och krånglig. Ibland handlar det bara om att tänka utanför boxen.
För mer information, kontakta: Niklas Nyberg, Niklas.Nyberg@sweco.se