0 av 0 för ""

Tredje sommaren för Arknat – nu startar årets arkitekturfestival

Den 5 juni startar arkitekturfestivalen Arknat, som arrangeras av Sweco tillsammans med FriluftsByn. Det blir i år tredje gången som man bjuder in arkitektstudenter för att utforma och bygga vindskydd i trä längs med Höga Kusten.

– Jag längtar efter att ta emot årets studenter – framtidens arkitekter och samhällsbyggare, och tillsammans med mina kollegor stötta dem i sitt uppdrag att skapa vindskydd efter naturen och för människan. Det blir dessutom sista året med Arknat i Höga Kusten så vi vill gärna knyta ihop säcken och efterlämna våra totalt nio vindskydd på bästa sätt, säger Martin Björklund, byggnadsingenjör vid Swecos arkitektverskamhet och initiativtagare till Arknat.

På onsdag samlas 15 studenter i Friluftsbyn för att under de kommande två veckorna utforma och bygga vindskydd i lokalt producerat trä. Vindskydden kommer att placeras ut vid Småtjärnarna i skogen söder om Örnsköldsvik, toppen på Vårdkallberget i Docksta samt på stranden i Lövvik nära Höga Kusten-bron.

I kombination med föreläsningar får studenterna praktisk kunskap i träbyggnation och förståelse för materialets egenskaper och möjligheter. På plats finns inbjudna föreläsare och coacher som ska hjälpa och inspirera studenterna. Bland de inbjudna är den holländska arkitekten Boris Zeisser som deltagit tidigare år. Även medarbetare från Swecos arkitekt- och konstruktionsverksamhet kommer att vara på plats och handleda studenterna.

I år är sista gången som Arknat arrangeras i Höga Kusten. Arknat pågår 5–19 juni.

Läs mer om Arknat. 

arknat platser 770.jpg
Kartan visar var tidigare vindskydd är placerade och var de tre nya kommer att stå.