Väg genom höstskog

Publicerad: 2021-11-04

Vad händer inom vätgas?

Det pågår en accelererande affärsutveckling inom vätgas i världen. I EU:s vätgasstrategi som presenterades sommaren 2020 fastställdes att det är en nyckel för omställningen till ett förnybart energisystem. Vi tog en pratstund med vätgasexperten Cecilia Wallmark på Sweco för att höra vad som är på gång inom området!

Hej Cecilia! Vad händer inom vätgas just nu?

– Det är väldigt mycket som händer! Enormt mycket vätgasproduktion, infrastruktur och användning håller på att byggas upp. Minst 10 %, men uppåt 25 % av all energi som används i Europa och Kina 2050 förväntas passera vätgas som energibärare. I Sverige har stålindustrin högsta fart med ambitioner om anläggningar med enorma mängder vätgasanvändning redan inom några år. Vi märker också att väldigt många aktörer såsom energibolag, vindkraftbolag, projektutvecklare och myndigheter förbereder sig för den kommande marknaden. Det sker mycket affärsutveckling och genomgång av regler för vätgas i Sverige.

Berätta om några projekt ni arbetar med!

– Det är en mycket spännande period inom marknadsutvecklingen av vätgas just nu. Bara i år har vi fått hjälpa kunder med analyser för olika produktionsalternativ för vätgas, till exempel i kombination med vindkraft, kraftvärme och solenergi. Vi analyserar infrastruktur för distribution och konstruerar större vätgaslager, samt assisterar aktörskonstellationer för att skapa hela den värdekedja som behövs runt till exempel en vätgastankstation för tung eller marin trafik och för dess användare.

Ni har också arbetat med Sveriges vätgasstrategi?

– Ja, det har varit mycket spännande att få assistera med att skapa ett underlagsmaterial till Energimyndigheten för deras regeringsuppdrag med Sveriges vätgasstrategi. Vår uppgift var att peka på hinder för introduktionen av vätgas, ammoniak och elektrobränslen i det svenska energisystemet samt att föreslå åtgärder. Vi analyserade organisatoriska, ekonomiska, tekniska, regulatoriska och kunskapsmässiga hinder längs hela värdekedjan från produktion till distribution, lagring och användning. Dialogen med marknadsaktörer uppskattar jag alltid, jag brukar säga att det mest spännande med att få jobba med vätgasfrågan är att vi inte bara analyserar marknadsförutsättningarna utan att det är vi som är aktiva som skapar förutsättningarna framåt för marknaden.

Hur ser du på Swecos roll inom vätgasområdet?

– Genom vår närvaro i Europa och samarbete i vårt interna nätverk med flera hundra personer erbjuder vi alla möjliga tjänster inom vätgasområdet i en mängd länder. Det handlar till exempel om projektering av vätgasproduktionsanläggningar och industri för syntetisk drivmedelsproduktion med vätgas som bas, hjälp med elförsörjning och andra större projekt, men också mycket annat. Till de mest använda tjänsterna hör förstudier kring tekniska och ekonomiska förutsättningar för olika investeringsprojekt, tillståndsutredningar och säkerhetsanalyser såsom klassningsplaner. Dessa ökar nu när de större projekteringarna tar fart runt omkring i Europa. Sedan tio år tillbaka har vi assisterat kunder med bidragsansökningar för utveckling av vätgasmarknaden och skapat bidragsfinansierade projekt för långt över 600 MSEK.

Vad ser du fram emot härnäst?

– Jag ser mycket fram emot att få ta tag i alla nya spännande uppdrag som kommer in, och starta upp nya samarbeten. Det är en ständig lärandeprocess och vi ser hela tiden nya möjligheter och gör ytterligare framsteg inom energiomställningen. Vi på Sweco har en stor kunskapsbank inom vätgas efter hundratals genomförda projekt och det känns givande att få dela med sig till kunder och kollegor så att vi kan forma en mer hållbar framtid tillsammans!

För mer information, kontakta: Elin Lindblad, elin.lindblad@sweco.se

Läs mer om Swecos arbete inom vätgas