Viktigt att uppmärksamma vardagsbullret

Den 25 april varje år infaller Noise Awareness Day, en dag då människor och organisationer runt om i världen sprider kunskap om buller och dess effekter på vår hälsa. Swecos akustiker passade på att ordna ett event för att öka medvetenheten om ljuden vi har omkring oss.

I takt med att bostadsbyggandet i städerna ökar och belastningen på infrastrukturen blir högre påverkas vår omgivning allt mer av ljud. Många platser som tidigare har ansetts vara olämpliga för bostadsbyggande för att de ligger nära bullrande källor som väg-, spår-, flygtrafik och industrier används nu ändå för detta ändamål. Swecos akustiker ordnade under Noise Awareness Day event för medarbetare och besökare på flera kontor runt om i landet för att uppmärksamma hur ljud påverkar oss i vardagen.

– Hälsoeffekterna av omgivningsbuller har lett till en växande oro bland både allmänheten och beslutsfattare i Europa. Det finns en tydlig koppling mellan omgivningsbuller och kardiovaskulär sjukdom, kognitiv försämring, sömnstörning och tinnitus. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på ljuden vi har i vår omgivning, säger Leonard Kolman, akustiker på Sweco i Stockholm.

Besökarna på eventen fick möjlighet att lyssna på hur ett klassrum låter med och utan akustisk behandling, det vill säga med och utan absorberande undertak, väggabsorbenter och möblering. Det gick även att lyssna på buller med och utan en bullervall vid sidan av vägen. På Swecos Malmökontor kunde besökarna gå på ljudsafari, uppleva ljud i 3D, sitta en stund i mörker och tystnad, samt lyssna på olika decibelnivåer för att få en förståelse för hur högt kraven på buller vid en bostad låter.

– Vi på Sweco arbetar aktivt med omgivningsbuller. Vi gör utredningar, projekterar nya bostäder och bullerskyddsåtgärder för infrastruktur från väg och järnväg, hjälper industrier med tillståndsansökningar och ljudreducerande åtgärder och hjälper även till med störningsärenden och utreder buller från fläktar, skolgårdar och grannar. Det finns mycket att vinna på att identifiera och åtgärda problem med störande ljud. I ett klassrum som inte är akustiskt behandlat kan till exempel upp till 25 % av informationsutbytet mellan elever och lärare gå förlorat, säger Leonard Kolman.