Publicerad: 2022-03-08

Vill du ha hjälp att öka jämställdheten i din organisation?

I dag är det Internationella kvinnodagen. Att Sweco har kommit långt i sitt jämställdhetsarbete känner kanske många till, men visste du att vi bidrar till ökad jämställdhet även via våra kunduppdrag? Vi tog en pratstund med Mona Hallström Hjorth som arbetar med verksamhetsutveckling på affärsenheten Samhällsanalys och Strategi för att få veta mer.

Hej Mona! Vad vill du uppmärksamma inom jämställdhetsområdet i dag?

Mona – Jag lyfter gärna fram FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. I den uppmärksammar man nämligen att det är avgörande att systematiskt integrera ett jämställdhetsperspektiv i agendans genomförande. Det innebär att jämställdhetsperspektivet ska genomsyra alla mål. Det kan ju verka självklart, men vi vet att det många gånger kan vara svårt att omsätta jämställdhet i praktiken. Jämställdhetsprocesser är komplexa och det finns ingen universallösning som gäller för alla sammanhang och situationer. Det krävs ett systematiskt arbete och att det finns plats för lärande baserat både på den egna och andras erfarenheter och reflektion över sin egen och andras praktik. Det är något vi gärna hjälper våra kunder med.

Vilka tjänster erbjuder Sweco inom jämställdhetsområdet?

– Vi erbjuder kartläggningar och analyser, bland annat intersektionella analyser som utöver kön också tar hänsyn till ålder, könsidentitet och könsuttryck, sexuell läggning, etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning, religion eller annan trosuppfattning, men även boendeort, utbildningsnivå och socioekonomisk status. Vi erbjuder även processtöd och strategisk rådgivning för att ta fram strategier, handlingsplaner och andra styrande dokument som rör jämställdhetsområdet.

Här kan du läsa mer om Swecos jämställdhetstjänster

Kan du ge några exempel på uppdrag?

– Absolut! I ett uppdrag åt en region kombinerade vi en statistisk kartläggning med intervjuer och tankesmedjor. Vi skulle kartlägga jämställdhetssituationen, identifiera områden och frågor för regionen att arbeta vidare med och lämna rekommendationer inför framtagandet av en handlingsplan för jämställdhet.

– I ett annat uppdrag åt en statlig myndighet var vi metod- och processtöd åt regionerna i deras utvecklingsarbete. Där arrangerade vi erfarenhetsutbyten mellan regioner, tog fram en metodbok i intersektionalitet och gjorde regionala workshops för att identifiera och prioritera insatser.

Här kan du läsa mer om Sweco och jämställdhet:

Sweco toppar europeiskt jämställdhetsindex

Sweco klättrar och är bäst i branschen på Allbrights gröna lista