0 av 0 för ""

Vinnaren utsedd i tävlingen Sustainable Furniture

Det vinnande bidraget i Swecos studenttävling blev ”Puzzle” – en möbel i MDF som kan byggas ihop och plockas isär efter behov. Emma Svensson får nu tågbiljetter värda 10 000 kronor, en vinst som hon kommer att använda till att åka land och rike kring och besöka vänner.

Möbeln Puzzle består av fyra MDF-skivor som antingen kan sättas ihop till en stol med plats för en person, eller till en bänk med plats för två. Den tar liten plats att förvara och är enkel att plocka fram när man är i behov av fler sittplatser. Emma Svensson studerar produktutveckling med inriktning mot möbeldesign i Nässjö. När hon inte pluggar åker hon gärna runt och besöker vänner.

– Ja, det var verkligen det perfekta priset för mig som reser runt så mycket. Jag är ute och dansar en hel del och har vänner lite här och där, så det kommer att bli många resor inom Sverige.

Hur ekonomiskt hållbar är den här möbeln som du uppfunnit?

– Den är relativt billig att tillverka, behöver ingen konstruktion och den tar ganska liten plats vid transport. Därför kommer försäljningspriset att vara lågt.

Och de miljömässiga aspekterna?

– Möbeln består av MDF som är ett väldigt bra material i miljösynpunkt. MDF tillverkas av restprodukter som annars bara skulle hamna på soptippen och det kan enkelt återvinnas och bli pellets eller bränsle.

Och inte minst det sociala perspektivet?

– Den här möbeln passar nog framför allt dem som har lite trångt och inte så jättemycket pengar, typ studenter. Men visst kan den passa andra också, alla har väl behov av fler sittplatser någon gång?

Hur fick du idén till den här möbeln?

– Oj, det minns jag knappt! Nä, men jag ville göra en så praktisk möbel som möjligt, funktion skulle gå före utseende. Den skulle kunna anpassas efter behov och göra så liten inverkan på miljön som möjligt, samtidigt som den skulle vara billig. Själv tycker jag inte alls att möbeln är snygg men det var ju faktiskt inte tanken heller.

På vilket sätt är Sweco ett intressant företag tycker du?

– Bara bredden av Swecos alla projekt säger ju mycket. Verkar som det kan komma in i stort sett vilket problem som helst som ska lösas. Att jobba som konsult på företaget måste vara väldigt spännande och omväxlande. Det måste också kännas bra att kunna bidra till att utveckla ett bättre och mer hållbart samhälle.

Läs mer om Swecos studentaktiviteter här.