0 av 0 för ""

Virtual reality och 3D på schemat när unga tjejer besökte Sweco

IGEday står för Introduce a Girl to Engineering day och arrangeras årligen av organisationen Womengineer med syftet att öka teknikintresset bland unga tjejer. Sweco passade på att bjuda in tjejer runt om i landet till en dag där skapandet av framtidens samhälle stod i fokus.

2018 har eventet IGE-day slagit rekord med över 80 anmälda företag runtom i Sverige och mer än 2300 tjejer som har fått chansen att lära sig mer om livet som ingenjör. På Sweco anordnades event för tjejer i åldrarna 12-19 år på kontoren i Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Karlstad, Uppsala och Västerås för att visa hur ingenjörer och arkitekter bidrar till att skapa framtidens hållbara samhälle. Tjejerna fick bland annat lära sig mer om arbetsmetoder som Augmented Reality, Virtual Reality och GIS och se hur 3D-modeller och 3D-skrivare fungerar.

– Det är andra året vi på Göteborgskontoret medverkar i IGE-day, och vi tycker att det är ett bra initiativ och ett bra tillfälle att få informera om vad ingenjörer och arkitekter arbetar med. Förhoppningsvis väljer många av våra gäster att utbilda sig vidare till yrken inom vår bransch så att vi kan anställa dem eller samarbeta med dem i framtiden, säger Lars Almqvist, regionchef för Swecos anläggningskonsulter i Göteborg.

Enligt IGEday är en av orsakerna till att så få tjejer söker ingenjörsutbildningar att det saknas inspiration och förebilder. En annan är att bilden av vad en ingenjör gör ofta är svårdefinierad och inte återspeglar verkligheten. Genom att delta i IGEday vill Sweco både visa att alla har samma förutsättningar att få vara med och skapa framtidens samhälle, men också passa på att sprida kunskap om ingenjörs- och arkitektyrket. Jenny Westergren, byggnadsingenjör och arrangör av Swecos IGEday i Gävle instämmer i den målsättningen:

– Jag tror tyvärr fortfarande att bilden av en ingenjör ofta är någon som sitter ensam på sin kammare och gör ”tråkiga beräkningar”. Vi vill öppna upp ungas ögon för teknikområdet och visa hur brett, stort och roligt det är!