0 av 0 för ""

Umeå Campuspark är en av de listade landskapsprojekten på topp-tio-listan. Foto: Åke E:son Lindman

Flera landskapsprojekt av Sweco på internationell topp-tio-lista

Det internationella nätverket Landscape Architects Network har under rubriken ”Sweden´s got talent” gjort en topp-tio-lista över landets bästa projekt. Av dessa är sex ritade av Thorbjörn Andersson och PeGe Hillinge, landskapsarkitekter på Sweco. Projekten sträcker sig från Vinterviken i Stockholm, byggt 1998, till Borås Textile & Fashion Center, invigt 2015.

Sweco arkitekters sex projekt som hamnade på listan befinner sig geografiskt från Karlskrona i söder till Umeå i norr. Det rör sig om torg, parker och universitetsmiljöer, alltså offentliga rum som är viktiga för stadskvalitet.

I motivationen till listan framgår att trots att Sverige är ett kallt land som befinner sig nära polcirkeln så är satsningar på de utomhus belägna offentliga rummen ett tecken på en lång tradition av demokrati och öppenhet i samhället. I det sammanhanget spelar landskapsarkitektur av hög kvalitet en viktig roll.

Projekten som Sweco står bakom är Fisktorget i Karlskrona, Sjövikstorget och Vinterviken i Stockholm, Umeå Campuspark, Sandgrundspaken i Karlstad och Textile Fashion Center i Borås.

Se listan här: http://landarchs.com/landscape-architecture-in-sweden/