0 av 0 för ""

<!– wp:acf/content-blocks {
"id": "block_600aed39bf2c5",
"name": "acf\/content-blocks",
"data": {
"background_color": "block–lightgray",
"_background_color": "field_600038d54a83a",
"content_blocks_0_content": "

Junibacken inspirerade till ryskt sagocentrum

Ett upplevelsecentrum för barn med fokus på kända sagor håller nu på att skapas i Ryssland. Det byggs i anslutning till familjeresorten ”Four Elements” utanför Moskva som utformades av Swecos arkitketer 2011. Projektet sker i samverkan mellan Swecos arkitekter och byggkonstruktörer i Sverige samt Swecos installationskonsulter i Ryssland.

– Det finns redan gott om aktiviteter för barn på resorten och nu uppför vi även ett sagoupplevelsecentrum som ska stå klart 2013. Inspirationen kommer ifrån ett besök vid Junibacken som jag gjorde tillsammans med vår ryske kund. Han blev väldigt fascinerad och ville göra något liknande, berättar Bo Lundberg, som är arkitekt och projektledare.

Byggnaden kommer att placeras precis utanför resortområdet för att vara tillgänglig för dagsutflykter från Moskva. Konceptet är utformat av Sweco i samråd med kunden. Åtta sagor har valts ut utifrån kriterierna att de ska vara internationellt kända, även i Ryssland, exempelvis ”Tusen och en natt” och ”Alice i Underlandet”.

– Vi hoppas att kunna få med Karlsson på taket och undersöker möjligheterna. Han är den mest berömda och viktigaste sagofiguren i Ryssland. Varje saga får ett eget rum och ambitionen är att det ska rymma någon form av aktivitet som barnen kan utföra för att involvera flera av deras sinnen. Barnen kan promenera runt från rum till rum och mötas av olika sagofigurer och upplevelser, till exempel sitta i sängen och höra Rödluvans mormor läsa sagor eller kliva ombord på Peter Pans skepp, säger Bo Lundberg.

Själva byggnaden är lekfullt utformad av Swecos arkitekter och skapar associationer till ett cirkustält. Utöver sagorummen planeras för lekytor, ett bibliotek, en filmsalong, en butik för sagoböcker och souvenirer, samt ett café stort nog för att hysa barnkalas och andra evenemang.

Swecos konsulter har ansvarat för projekteringen av samtliga discipliner, det vill säga arkitektur, konstruktion, mark och installationer för sagoupplevelsecentrumet. Resorten har en tydlig ekologisk profil vilket även genomsyrar detta projekt.

– Våra ryska kunder är mycket intresserade av svenskt miljötänk och öppna för sådana lösningar. Byggnaden är energisnålt utformad såväl byggnadstekniskt som installationsmässigt, säger Eric Bergholm, Sweco, som är ansvarig för konstruktionen.

Fakta

Läge: I anslutning till familjeresorten Four elements tio mil utanför Moskva
Yta: 550-580 kvadratmeter
Planerad invigning: våren 2013
Konsulter: Swecos arkitekter, byggkonstruktörer och installationskonsulter

För mer informaion, kontakta:
Bo Lundberg, arkitekt Sweco, bo.a.lundberg@sweco.se, tfn 08 522 953 13
Eric Bergholm, konstruktion Sweco, eric.bergholm@sweco.se tfn 08 692 55 34
Elina Smidlund, presskontakt Sweco, elina.smidlund@sweco.se tfn 072 200 53 62

 

”,
”_content_blocks_0_content”: ”field_5f8060acc98da”,
”content_blocks_0_buttons_alignment”: ”buttons-wrapper–left”,
”_content_blocks_0_buttons_alignment”: ”field_5f8061b1d6330”,
”content_blocks_0_buttons”: ””,
”_content_blocks_0_buttons”: ”field_5f8061b3d6331”,
”content_blocks”: [
”one-column”
],
”_content_blocks”: ”field_5f806033c98d7”
},
”mode”: ”auto”
} /–>