0 av 0 för ""

Stenpiren resecentrum nominerat till Sienapriset. Foto: Nils Olof Sjödén.

Stenpiren resecentrum nominerat till Sienapriset

Stenpiren resecentrum i Göteborg är nominerat till 2017 års Sienapris, Sveriges mest prestigefulla utmärkelse inom landskapsarkitektur. Bakom resecentret står arkitekter och landskapsarkitekter på Sweco.

– Att vi blir nominerade till Sienapriset betyder väldigt mycket. Jag ser det som ett högt betyg på vår kompetens inom landskapsarkitektur, säger Jan Mattsson, vd för Swecos arkitektverksamhet.

Stenpiren resecentrum ligger vid Skeppsbron i centrala Göteborg och är en viktig del av stadens utveckling av kollektivtrafiken. Utvecklingen av Skeppsbron omfattar kvartersbebyggelse, gator, torg, en stor park, kajpromenad med bryggor och pirar samt ett nytt resecentrum. Genom att samla buss, spårvagn och färjetrafik vid ett resecentrum på Stenpiren har platsen inte bara fått en tydlig karaktär utan bidrar även till nya rörelsemönster i staden och över älven. Genomgående har stor omsorg lagts på materialval, detaljlösningar och höjdsättning, inte minst för att säkerställa tillgänglighet men också för att erbjuda en robust och tilltalande helhet.

– Det är fantastiskt roligt att projektet uppmärksammas. Stenpiren resecentrum är det första steget i utvecklandet av Skeppsbron. Ett stadsutvecklingsprojekt som helar staden, adderar nya rörelsemönster och återtar kontakten med älven, säger Henrik Fogelklou, ansvarig landskapsarkitekt på Sweco.

Ur juryns motivering
Stenpirens resecentrum är en ny knutpunkt i Göteborg. Här passerar 15 000 människor varje dygn med färja, buss, spårvagn, cykel eller till fots. En bred och lång stenmatta i svart och grå granit är ett samlande grepp som tar tag i staden och visuellt och fysiskt leder ner till färjeläget. Mattan tydliggör Stenpirens längd och övergången mellan den befintliga kajen och den nya platsen. Riktningen förstärks av belysningsmaster som för tankarna till hamnverksamhet. Det generösa flytbryggssystemet i trä kan följa älvens rörelser men är tryggt förankrad i den solida stenkajen. Omsorg återfinns i minsta detalj, stenarnas riktning, kulörer, träets behandling, skruvarnas infästning – inget är lämnat åt slumpen. En svår stadsbyggnadsuppgift har fått en skicklig lösning som är självklar på platsen och Göteborg har fått ett nytt attraktivt stadsrum.

Vinnaren av 2017 års Sienapris tillkännages på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 28 november.

Fakta:
Landskapsarkitekt: Sweco genom ansvarig landskapsarkitekt Henrik Fogelklou
Terminalbyggnad och hållplatsutrustning: Sweco genom ansvarig arkitekt Pekka Leppänen

Läs mer om Stenpiren resecentrum.

För mer information kontakta:
Jan Mattsson, vd Swecos arkitektverksamhet, jan.mattsson@sweco.se, tfn. 08 522 952 65

Henrik Fogelklou, ansvarig landskapsarkitekt, Sweco, henrik.fogelklou@sweco.se, tfn. 031 62 76 86