0 av 0 för ""

<!– wp:acf/content-blocks {
"id": "block_600aed39bf2c5",
"name": "acf\/content-blocks",
"data": {
"background_color": "block–lightgray",
"_background_color": "field_600038d54a83a",
"content_blocks_0_content": "

Sweco nominerat till internationellt pris för BIM-projekt

Sweco är en av tre finalister i 2012 års Be Inspired Awards som uppmärksammar innovation och kunnande inom infrastrukturprojekt världen över. Nomineringen gäller Swecos insatser inom Building Information Modeling (BIM) vid Trafikverkets järnvägstunnelprojekt Projekt Hallandsås.  

Järnvägsanläggningen vid Projekt Hallandsås är mycket komplex och det är en stor utmaning att projektera under pågående tunnelbyggnation med förutsättningar som ständigt ändras . Med en innovativ BIM-metodik som kontinuerligt uppdaterar informationen, blir effektiviteten bättre och kvaliteten högre genom design-, bygg- och förvaltningsfasen.

Projekt Hallandsås är en föregångare när det gäller att använda BIM vid projektering av järnväg. Metodiken innebär en förbättring av genomförandet för kommande projekt, säger Kenneth Rosell, projektledare tunnel vid Trafikverkets Projekt Hallandsås.

I BIM-processen skapas en virtuell 3D-modell med detaljerad information knuten till varje objekt, exempelvis rörande typritning och artikelnummer. Ett särskilt 3D-objektbibliotek tillhandahåller informationen som sedan kan kopplas till olika processer och användningsområden såsom mängdberäkning av material, utsättning och maskinstyrning vid byggnation.

Genom att de inblandade entreprenaderna kan bygga efter BIM-modellen får de tillgång till den gemensamma informationen som granskats från flera håll. På så vis kan produktionseffektiviteten öka avsevärt i entreprenaderna.

– Finalplatsen är ett bevis på att Sweco ligger i det yttersta toppskiktet internationellt när det gäller BIM inom infrastruktur. Den spets och bredd vi har inom området är unik och det känns roligt att våra innovativa lösningar uppskattas, säger Daniel Ahnsjö, BIM-strateg Projekt Hallandsås och gruppchef på Sweco.

Representanter från Sweco och Trafikverket kommer, som en av tre finalister i kategorin ”Innovation in Rail and Transit”, att få presentera sitt projekt under finalceremonin i Amsterdam 13-14 november.  Av totalt 65 finalister i 27 kategorier är Sweco och Trafikverket de enda som representerar Sverige.

Be Inspired Awards har delats ut sedan år 2004 och bakom priset står mjukvaruleverantören Bentley.

Se även: http://www.bentley.com/en-US/Corporate/Be+Inspired+Awards+Event/rail+and+transit.htm

 För mer information, kontakta:
Daniel Ahnsjö, daniel.ahnsjo@sweco.se, tfn: 08-695 13 65.

 

”,
”_content_blocks_0_content”: ”field_5f8060acc98da”,
”content_blocks_0_buttons_alignment”: ”buttons-wrapper–left”,
”_content_blocks_0_buttons_alignment”: ”field_5f8061b1d6330”,
”content_blocks_0_buttons”: ””,
”_content_blocks_0_buttons”: ”field_5f8061b3d6331”,
”content_blocks”: [
”one-column”
],
”_content_blocks”: ”field_5f806033c98d7”
},
”mode”: ”auto”
} /–>