0 av 0 för ""

Sweco ljussätter statyn av fotbollsikonen Zlatan Ibrahimovic. Fotograf: Johannes Danielssen.

Sweco sprider ljus över Zlatanstatyn

Swecos installationskonsulter har haft det prestigefyllda uppdraget att ljussätta statyn av fotbollsikonen Zlatan Ibrahimovic. Idag invigdes statyn på Stadiontorget i Zlatans hemstad Malmö.

Den drygt tre meter höga och flera ton tunga statyn har ljussatts av Sweco på uppdrag av Stadsfastigheter i Malmö.

– Det har varit ett riktigt roligt uppdrag att få lyfta upplevelsen av statyn i mörker. Ljussättningen har varit speciell då vi har försökt att återskapa konstnärens önskemål om en känsla av att solen belyser statyn. Vi har arbetat med belysningsberäkningar, visualisering och projektering där vi som alltid haft en nära dialog med vår uppdragsgivare, säger Niclas Sandqvist och Karl Vikberg, elingenjörer på Sweco.

– Samarbetet med Sweco har gått utmärkt trots den tajta tidsplanen där Sweco mycket ambitiöst har tagit sig an uppdraget, säger Peter Hingström, projektledare på Stadsfastigheter.

I ceremonin kring avtäckningen deltog Zlatan själv tillsammans med representanter för Svenska fotbollförbundet, Malmö stad och hemmaklubben Malmö FF. Även konstnären Peter Linde var på plats.

Zlatan har i tidigare pressmeddelande sagt: ”Jag är väldigt glad över att min staty kommer att stå i Malmö. Det var min önskan från allra första början. Det var här allt startade och det är här jag har mitt hjärta”.