0 av 0 för ""

Sweco vinner arkitekttävling om bostadskvarter i Göteborg

En tydlig karaktär med högresta gavlar i tegel, skivfasader och inglasade balkonger i kombination med bra lägenhetslösningar och växthus på taket. Det gav Swecos arkitekter vinsten om ett nytt bostadshus i Kvillestaden, Göteborg. Ett starkt miljötänk präglar visionen för det nya kvarteret.

I Kvillestaden, centrala Göteborg, planeras Kvarteret Cinnober med 90 lägenheter. Uppdraget är en tävlingsvinst som arkitekter på Sweco har vunnit. Gavlarna i gult tegel och de grafitgrå skivfasaderna mot gården ger kvarteret ett klassiskt utseende i modern tappning som signalerar kvalitet. I bottenvåningen ligger butikslokaler som förstärker gatans handelstråk och ger de boende närhet till service.

– Det som gör huset unikt är det gemensamma orangeriet på taket där varje lägenhet har sitt eget växthus. Genom att återvinna den uppvärmda luften under orangeriets glastak kan man förvärma friskluftsintaget och på så sätt minska värmebehovet, säger Kajsa Crona, ansvarig arkitekt.

Återvinningen av den uppvärmda luften från orangeriet är bara en del i miljötänket. Förslaget har solfångare på taket i söderläge, som under sommaren laddar energilagret under byggnaden och som sedan kan användas för ventilation, radiatorer och varmvatten under vinterhalvåret. På så sätt kan man nå EU:s krav om ”nära nollenergibyggnader”. Gården blir som ytterligare ett vardagsrum för de boende, där det även finns möjlighet för privata odlingstäppor.

För mer information, kontakta:

Kajsa Crona, ansvarig arkitekt, Sweco Göteborg, tfn: 031 617973, kajsa.crona@sweco.se