Så bygger vi cirkulärt med hållbarhetsdata
Digitala verktyg för att utvinna det gröna guldet
Vi står inför helt nya förutsättningar när klimatneutralitet ska uppnås, byggavfallet ska minimeras och EU-taxonomin styr finanserna mot cirkulära aktörer. Smart design, innovativa processer och digitala verktyg står i centrum när byggnaden blir en materialbank och hållbarhetsdata blir lika värdefullt som guld.
Målet inom EU är att minska mängden icke-kontaminerat byggavfall med 70%, något som man bland annat styr emot genom den nya EU-taxonomin. Som fastighetsägare finns stora möjligheter att göra gott för klimatet och samtidigt attrahera grönt kapital, men det kräver god information om våra byggnader – något vi kan uppnå genom att använda digitala verktyg.
Ladda ner rapporten “Building the future through circular data”
Möt våra rapportförfattare
Nyligen släpptes Urban Insight-rapporten ”Building the future through circular data”. Vi ställde fem snabba frågor till Alastair Carruth, expert inom cirkulär ekonomi och Elise Grosse, hållbarhetschef för Sweco Architects, som tillsammans är författare till rapporten.
Visste du att…
- 90% av de byggnader som finns i Europa idag kommer fortfarande att finnas 2050 och har ett stort värde som materialbanker.
- 35 miljoner byggnader kommer att renoveras fram till 2030.
- Koldioxidutsläpp från produktion av en stålbalk så kort som 40 cm motsvarar de årliga utsläppen från en genomsnittlig svensk.
- Ungefär 8000 kr/kvadratmeter golvyta går förlorade när vi river en byggnad.
- Mer än hälften av världens industriella koldioxidutsläpp kommer från produktionen av bara fem material: stål, cement, papper, plast och aluminium.
Dags för byggbranschen att ställa om
Hur ligger Sverige till när det gäller målen för fossilfrihet? Vi frågade Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, och Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells. Båda deltog i Swecos paneldiskussion som arrangerades på Hotell Blique i samband med FN-konferensen Stockholm+50.
Blique – kontorshuset som blev trendigt hotell
Är det möjligt att spara 3600 ton koldioxid och 120 miljoner kronor på en enda byggnad? Ja, det är precis vad som hände när Sweco omvandlade ett kontorshus i centrala Stockholm till trendiga Hotel Blique, istället för att riva och bygga nytt. Genom att använda en digital modell var det möjligt att besluta vilka delar av byggnaden som var möjliga att återanvända eller förädla. Om vi skulle applicera samma återbruksmetod på 1000 liknande byggnader med betongstommar och tunga strukturer, såsom det svenska miljonprogrammet eller nittiotalets kommersiella byggnader skulle vi kunna undvika kostnader på mer än 11,5 miljarder
Kaj 16 – att återvinna och återbruka ett helt hus
Återbruk står i fokus när ett 16 våningar högt trähus ska byggas på Hisingen i Göteborg. Projektet Kaj 16 har en ambitiös miljöprofil, och kommer att certifieras enligt LEED Platinum. Den befintliga byggnaden som idag finns i kvarteret Kromet från 1980-talet ska demonteras och återbrukas i så hög grad som möjligt. Befintlig betong krossas och återanvänds som ballast i ny betong i byggnaden. Likaså kommer ståldörrar, glas, fasadplåt, betongelement och undertak från Kromet att ingå i nya former i Kaj 16. Övriga byggkomponenter från Kromet återbrukas i andra pågående projekt i staden.
Matchmaking för rivning
Om vi fick en överblick över byggnader och deras tillgängliga material över hela Europa skulle vi kunna hantera dem som tillgångar. Vi skulle kunna matcha rivningsmaterial med byggprojekt och spara enorma mängder koldioxid och pengar genom återbruk. Visste du att det finns ett matchmaking-verktyg för material från byggnader som rivits så att de kan hitta en ny ägare?
Matchmaking för rivning är ett prototypverktyg från Sweco som siktar på att överbrygga gapet mellan planering och rivning genom att matcha utbud och efterfrågan för återbruk av material i design och konstruktion. Verktyget scannar av internet för officiella kommundokument genom att söka på ord som rivning, markanvisning och exploatering. Arkitekter kan därmed hitta rivningsobjekt och matcha dem mot planerade projekt i samma område.
Prenumerera på Urban Insight
Få de senaste Urban Insight-rapporterna. Klicka här för att registrera dig för prenumeration.