Återbruk av installationer – fem tips till dig som vill komma igång
Byggbranschen ligger i startgroparna för att ställa om till en mer cirkulär affärsmodell och installationer är inget undantag. Faktum är att många installationer kan återbrukas. I det här blogginlägget bjuder jag på fem tips för dig som funderar på hur du kan återbruka installationer.
Den mest hållbara produkten är den som aldrig produceras
Den mest hållbara energikällan är den vi aldrig använder, och detsamma gäller för de produkter vi aldrig behöver producera. I en tid där hållbarhet är en förutsättning för vår fortsatta framtid, och dessutom affärskritiskt för alla verksamheter, är det viktigt att inte bara fokusera på energianvändning utan även på de fysiska komponenterna i våra byggnader och system. EU:s avfallshierarki, nu en del av svensk lag, uppmanar oss att först och främst förebygga avfall. Spill från byggmaterial är ett tydligt exempel på resursslöseri, och det är här vi börjar vår resa mot en mer hållbar framtid. Du som byggherre, fastighetsägare eller entreprenör har ett viktigt ansvar, men också en stor möjlighet att hitta nya hållbara sätt att bygga och utveckla din verksamhet. Här får du fem tips som hjälper dig på vägen!
Cirkularitet inom installationsbranschen är inte bara en trend, det är en nödvändighet som börjar med avfallsminimering och strävar efter återanvändning och materialåtervinning.
Tips 1: Förläng livslängden, återbruka och planera för framtida återbruk redan i designfasen
Att förlänga livslängden på produkter är nyckeln till att minska avfallet. Undviker du som fastighetsägare att konsumera nya varor genom att reparera, byta ut delar och återanvända så mycket som möjligt? Eller finns det förbättringspotential? Om en produkt har nått slutet av sin livslängd i en miljö, finns det möjlighet att återanvända den i en annan? I din verksamhet, eller kanske i någon annans? Om svaret är nej, bör vi sikta på effektiv återvinning. Cirkularitet inom installationsbranschen är inte bara en trend, det är en nödvändighet som börjar med avfallsminimering och strävar efter återanvändning och materialåtervinning.
När vi tar oss an dagens byggprojekt är det inte enbart viktigt att återbruka, utan också att planera och konstruera med framtida återbruk i åtanke. Detta innebär att vi redan vid designfasen bör tänka på hur vi kan återanvända byggnadens delar på mest effektiva sätt vid eventuell rivning eller ombyggnad. Det är inte ovanligt att verksamheters behov i en fastighet förändras över tid. Därför är det kritiskt att planera för en viss grad av flexibilitet i byggnadsdesignen för att underlätta dessa förändringar.
Många faktorer påverkar denna process, från byggnadens och installationslösningarnas utformning, hur byggnadens delar monteras till val av material. Noggrann dokumentation är en nyckel som behöver innehålla information som underlättar framtida återbruk. Genom att tänka på återbruk redan från början kan vi säkra en mer hållbar och ansvarsfull förvaltning av våra resurser och skapa byggnader som inte bara är hållbara idag, men även imorgon.
Återbruk är inte alltid det mest hållbara valet; det är viktigt att fatta välgrundade beslut som tar hänsyn till hela livscykeln av de material och system som används.
Tips 2: Fatta välinformerade beslut
Att integrera återbruk i byggprojekt kräver ett holistiskt synsätt där hela livscykeln av en byggnad eller produkt beaktas. Återbruk är inte alltid det mest hållbara valet; det är viktigt att fatta välgrundade beslut som tar hänsyn till hela livscykeln av de material och system som används. Det kan till exempel innebära att i vissa fall är det mer energieffektivt och hållbart att installera ett nytt, högeffektivt system, gärna gjord av återvunnet material, än att återanvända ett gammalt som kräver mycket energi i driftfasen.
För att kunna fatta välgrundade beslut kan Sweco hjälpa till med:
- Återbruksinventering
- kvantifiera klimatnytta
- räkna på besparad materielmängd och ekonomisk besparing
Vi kan också värdera driftfasen och så kallade sekundära effekter som återbruk kan medföra.
Att ta steget mot återbruk och cirkulära materialflöden kan verka överväldigande, men med rätt stöd och expertis kan du göra ditt byggprojekt mer hållbart och framtidssäkert.
Tips 3: Håll koll på lagkraven
Det finns flera incitament som syftar till att styra mot mer cirkulära materialflöden på både nationell och europeisk nivå. Tillsyn och kontroll vid rivning samt hantering av avfall regleras av PBL (Plan och bygglagen), där kontrollplaner ska göras för alla lov- och anmälningspliktiga projekt (Boverket, 2023). Sedan 2020 är det krav på att materialinventering med avseende på återbruk och återvinning ska genomföras och inkluderas samt redovisas i kontrollplanen.
Från och med 2022 måste byggherrar deklarera klimatpåverkan för nya byggnader i Sverige. Installationer ska ingå i klimatdeklarationen från tidigast 2025. Ett gränsvärde på hur stor klimatpåverkan byggnationen får ha kommer att sättas.
Återbruk är en viktig nyckel för att vi i Sverige ska nå klimatneutralitet till 2045. En utmaning som du kan möta är bristen på kunskap eller resurser för att genomföra denna övergång. Det kan vara svårt att avgöra exakt hur olika material påverkar klimatet och hur de bör hanteras för effektivt återbruk.
Att ta steget mot återbruk och cirkulära materialflöden kan verka överväldigande, men med rätt stöd och expertis kan du göra ditt byggprojekt mer hållbart och framtidssäkert. Sweco kan vara den partner du behöver för att navigera i dessa nya vatten och framgångsrikt införa återbruk i dina byggprojekt. Hos oss på Sweco har vi många experter inom området som kan hjälpa till med materialinventering och utveckla planer för återanvändning.
För att effektivisera återbruk bör varje disciplin fokusera på sina specifika områden, som till exempel el och VVS, för att identifiera återanvändbara material. Korrekt dokumentation och planering är nödvändigt för att säkerställa att återbrukade material kan integreras smidigt i nya projekt.
Tips 4: Våga fråga, våga utmana
En viktig del av vår roll som konsulter är att utmana våra beställare, men vi älskar också när våra kunder utmanar oss. Vilka är dina mål? Vad är möjligt? Genom att dela dina visioner med oss kan vi hitta lösningarna som tar dig längre. Vi tar gärna en aktiv roll i projekteringsmöten och diskuterar återbruk och hållbarhetsmål tillsammans med dig för att skapa en tydlig väg framåt. Kanske vill du prova nya vägar i ett pilotprojekt? Genom att börja i liten skala kan du få många värdefulla insikter och erfarenheter. Vi har erfarenhet från många olika delar av samhällsbyggnadssektorn och delar gärna med oss av den kunskap vi tillägnat oss.
Tips 5: Satsa på en grundlig återbruksinventering
En grundlig återbruksinventering är avgörande för att framgångsrikt återanvända material. Detta inkluderar att säkerställa frånvaron av miljöfarliga ämnen, använda expertkunskap, utnyttja befintlig information som ritningar och BIM-modeller, och dokumentera allt noggrant. Valet av återbruksmetod och korrekt hantering är också kritiska steg i processen. För att effektivisera återbruk bör varje disciplin fokusera på sina specifika områden, som till exempel el och VVS, för att identifiera återanvändbara material. Korrekt dokumentation och planering är nödvändigt för att säkerställa att återbrukade material kan integreras smidigt i nya projekt.
Att välja rätt produkter för återbruk kan minska både miljöpåverkan och kostnader. Produkter med lång livslängd, inga rörliga delar, och de som är mindre synliga är ofta enklare att återanvända. Att undvika kompatibilitetsproblem med moderna system är också ett viktigt övervägande.
Med det sagt, var inte rädd för att det blir för omständligt och stort. Börja hellre litet än inte alls.
Återbruk erbjuder många möjligheter, inklusive att uppnå klimatmål och förbättra projektekonomin.
Potentialen är större än utmaningarna
Återbruk erbjuder många möjligheter, inklusive att uppnå klimatmål och förbättra projektekonomin. Det finns dock utmaningar som kräver noggrann planering och hantering såsom kommunikation mellan alla inblandade parter, mellanlagring och dokumentation. Trots dessa hinder är fördelarna med återbruk tydliga, och det är värt ansträngningen att övervinna utmaningarna, bygga kompetens och erfarenheter.
Genom att aktivt arbeta med dessa strategier kan vi skapa en mer hållbar framtid där den bästa kilowattimmen och komponenten är de som aldrig behöver användas. Låt oss tillsammans arbeta för att minimera vårt avfall och maximera vår resurs- och energieffektivitet!