Därför behöver fastighetsbolag göra klimatriskbedömningar
Vårt klimat förändras succesivt och riskerna för hur det påverkar vår omgivning ökar. Klimatförändringarnas konsekvenser på en fastighet förväntas öka och kan dessutom innebära en omfattande värdeminskning om inte anpassningsåtgärder vidtas. Här går vi igenom vilka klimatrisker fastigheter står inför, när fastighetsbolag behöver göra en klimatriskbedömning och klimatanpassning, samt varför det lönar sig.
Vad är en klimatriskbedömning?
Vid en klimatriskbedömning görs en bedömning utifrån dagens klimat för att kartlägga nuvarande exponering för ett brett spektrum av klimatrelaterade risker. Därefter identifieras och analyseras de klimatrisker som kan komma att förstärkas utifrån ett succesivt förändrat klimat och allt mer frekventa extrema väderhändelser.
En klimatriskbedömning tar hänsyn till:
- byggnadens geografiska placering
- hur omgivningen ser ut
- hur byggnaden är utformad.
Syftet är att bedöma risken för klimathändelser såsom översvämningar (orsakade av skyfall samt höga nivåer eller flöden i hav, sjöar och vattendrag), akuta värmeböljor, skogsbränder, ras, skred och erosion. Man tittar också på vilka direkta och indirekta effekter det kommer att få på den bebyggda miljön.
Med hjälp av klimatscenarier, som baseras på framtida utsläppsprognoser, kan bedömningen hjälpa fastighetsägare att hitta rätt åtgärder för att minska klimatrelaterade risker och skydda fastigheten på lång sikt. Det hjälper också fastighetsägaren att göra långsiktiga och hållbara investeringar.
Vilka klimatrisker står fastigheter inför?
Fastigheter står inför flera klimatrisker som förväntas bli vanligare i takt med klimatförändringarna och dess påverkan av extrema väderhändelser. Översvämningar, som orsakas av kraftiga skyfall, stigande havsnivåer eller höga flöden och nivåer i vattendrag, kan leda till stora skador på byggnader och infrastruktur. Grunder och vägbanors bärlager kan spolas bort, vatten kan tränga upp från golvbrunnar i exempelvis källarlokaler eller tränga in i byggnader på markplan.
Ökade regnmängder ger även upphov till förändrade grundvattennivåer och ökade flöden vilket påverkar markens stabilitet och naturliga erosionsprocesser. Detta ökar risken för ras och skred och hotar därmed bebyggelse i utsatta områden.
Under sommartid ökar även risken för längre perioder av torka, särskilt i södra Sverige, vilket kan leda till sänkta grundvattennivåer, som i sin tur kan orsaka sättningsskador på byggnader.
Höga temperaturer och akuta värmeböljor förstärks ofta i stadsmiljö vilket kan öka risken för ohållbara inomhusmiljöer, och som i sin tur påverkar verksamhetens kritiska funktioner och personerna som vistas och arbetar i byggnaden.
Vilka fastigheter behöver göra en klimatriskinventering?
Fastighetsbolag som ska rapportera enligt EU-taxonomin eller de som vill göra en miljöcertifiering (exempelvis BREEAM, Miljöbyggnad etc.) ska göra en klimatriskinventering och bedömning. Men även fastighetsbolag som inte omfattas av ett krav har mycket att vinna på att undersöka sina risker kopplade till ett förändrat klimat närmare.
En klimatriskbedömning genomförs i syfte att klargöra om fastigheten är exponerad för de relevanta klimatriskerna. Om det bedöms att fastigheten är exponerad för en klimatrisk genomförs en klimatriskanalys och en sårbarhetsanalys. Det är en fördjupad analys av byggnads- och fastighetsspecifika förutsättningar för att kunna bedöma motståndskraften mot de identifierade klimatriskerna.
Genom att göra en klimatrisk- och sårbarhetsanalys får fastighetsägaren bättre möjlighet till att genomföra hållbara investeringar och få koll på sina riskkostnader. Fastighetsägaren får även kunskapsstöd kring vilken anpassning till klimatförändringar som behöver göras samt när i tid som denna åtgärd behöver genomföras. På så sätt går det att undvika en värdeförlust, samt säkerställa att fastigheten inte utgör en risk för människors hälsa och liv (exempelvis vid händelse av värmebölja eller översvämning).
Vad ingår i Swecos klimatriskbedömning?
Vi identifierar vilka typer av klimatrisker en fastighet är utsatt för, exempelvis:
- översvämning vid skyfall,
- översvämning från höga flöden och nivåer i sjöar och vattendrag
- översvämning från stigande havsnivåer samt vid högvattenhändelser
- värmebölja
- skred, ras och erosion
- skogsbrand
Vi genomför bedömningen på både byggnads- och fastighetsnivå och redovisar om klimatrisken utgör ett hot och hur allvarlig hotnivå det rör sig om. Hotnivån är definierad som en sammanvägning av exponering och sårbarhet.
Fördelar med att göra en klimatriskbedömning?
Som fastighetsägare får du koll på vilka potentiella klimatrisker din fastighet är utsatt för och kan vidta åtgärder för att minimera riskerna och kostnaderna av dessa. Genom att vidta åtgärder för att minska klimatriskerna ökar du också värdet på fastigheten.
Om ni som fastighetsbolag linjerar er klimatriskrapportering enligt EU-taxonomin visar ni också hur hållbara ni är och ökar era chanser att ta del av gröna investeringar.
Klimatriskbedömningen kan även användas som en del i en miljöcertifiering – ett led i att bli mer hållbar och värna om människors hälsa och säkerhet.
Nackdelar med att inte ha koll på sina fastigheters klimatrisker?
Utan en klimatriskbedömning kommer ni som fastighetsbolag få svårare att ta del av gröna investeringar. Klimatrisker är också något som banker och försäkringsbolag blir allt mer medvetna om. Att ha koll på sina fastigheters klimatrisker och vidta åtgärder för att minska riskerna blir därför allt viktigare framöver för att undvika värdeminskning, högre räntor och försäkringspremier. Risken för att en fastighet ska skadas eller påverkas ökar i takt med att klimatet förändras.
Vill ni ha hjälp med en klimatriskbedömning av er fastighet?