0 av 0 för ""

2022-04-25

Reading time: 7min

Linnea Bohlin

Linnea Bohlin

Miljökonsult

Handfasta tips för hantering av den invasiva arten parkslide i ditt byggprojekt

Vad gör du om du hittar den invasiva växten parkslide på din fastighet? Vilka bekämpningsmetoder finns och vad är mest ekonomiskt? Här kommer några handfasta tips.

Till att börja med kanske du undrar: vad är parkslide? Parkslide (Reynoutria japonica) är en mycket livskraftig trädgårdsväxt som liknar bambu. Den känns igen på de höga ihåliga stammarna, vita blomvippor och hjärtformade blad. På vintern tappar den bladen och ser ut som ett rödbrunt buskage. I trädgården är den vacker, men den ställer till problem när den spridit sig utanför tomtgränsen och räknas som en invasiv art. Det stora buskaget konkurrerar ut naturliga växter i den svenska floran.

Ett tätt bestånd av parkslide skuggar solen och konkurrerar ut andra arter.

Naturvårdsverket avråder starkt från att försöka utrota parkslide på egen hand. Ett misslyckat utrotningsförsök kan göra att växten triggas igång och sprider sig i sidled.

’Rör inte parkslide om du inte absolut måste. Sannolikheten att du sprider den är större än att du lyckas få bort den. Växten triggas igång av åtgärder.’ – Naturvårdsverket

Jag känner till två exempel i mitt bostadsområde där parkslide klippts ner och sen har ytan klippts med gräsklippare. Det har inte fungerat bra. Växten har spridit sig i sidled och ytan med parkslide har ökat med från 1 m2 till 75 m2 på bara en sommar.  Försök heller inte att gräva upp växten på egen hand. Parkslide sprider sig genom rötterna och det krävs så lite som 0,7 g för att en ny planta ska kunna spira. Man kan se parkslide i vägkanten, gärna nära en mottagningsanläggning för trädgårdsavfall. Varför? En öppen släpvagn med trädgårdsavfall har troligen tagit ett skutt i ett gupp och en liten bit rot trillade av. Nästa sommar står där ett helt buskage av parkslide.

Det är alltså viktigt att veta vad du gör när det kommer till parkslide. Därför har jag sammanställt några handfasta tips för dig.

Biologisk mångfald eller invasiv art? Tips till dig som är fastighetsägare

Drömläget är om du äger en fastighet som inte ska exploateras de närmaste 10 åren. Anlita då en sakkunnig för att identifiera arten redan nu. Hugg ner beståndet och täck med ogräsbeständig markduk och ett lager kross för att hålla markduken på plats. Låt tiden göra jobbet åt dig och när det är dags för schakt behöver du inte ägna en tanke åt parkslide.

Kanske måste du schakta redan idag, eller inom något år? Då kommer du inte undan att du behöver köra massor med parkslide till godkänd mottagningsanläggning. Massorna kanske dessutom innehåller förorening från miljögifter, vilket är vanligt i stadsmiljö. Det finns ett antal mottagningsanläggningar i Sverige som tar emot massor som både innehåller miljögifter och parkslide. Förutom att det kan vara långt till närmaste godkända mottagningsanläggning, kostar det dessutom extra mycket. Mitt senaste projekt fick betala 10 gånger normalpriset för massorna med parkslide, jämfört med förorenade massor utan parkslide. Det kan alltså röra sig om många miljoner i merkostnad.

Den invasiva arten parkslide
Parkslide ser ut som sparris när den först tittar upp ur jorden på våren.

Bygg bättre – tips till dig som är projektledare inom infrastruktur

Du kanske ska anlägga en VA-ledning, upprusta en järnväg eller en väg som sträcker sig över flera fastigheter. Om ett par år ska spaden sättas i marken och du handlar upp en konsult eller entreprenör för totalentreprenad. I förfrågningsunderlaget ska du efterfråga en fördjupad artinventering på fältnivå för invasiva arter och detaljnivå ”detalj”. Det är viktigt att inte bli snål i det här läget och pruta på timmarna för fältarbetet. Det jobbet kommer du annars behöva göra senare om du missat en fläck, vilket medför snabba ryck i byggskedet som kan ge huvudvärk åt den mest luttrade byggledaren.

Om din förekomst av parkslide är begränsad i storlek, kan det löna sig att bekämpa växten med till exempel ogräsbeständig markduk eller schakta bort beståndet med säkerhetsmarginal. Men har du en större yta blir det alldeles för dyrt. Dessutom kanske beståndet av parkslide delvis står på någon annans fastighet. Då kan det vara smart att starta en dialog om gemensam metod för bekämpning. Fungerar inte det, kan du nöja dig med korrekt masshantering i ditt eget projekt och låta parkslidebeståndet utanför schakten vara kvar. Parkslide finns i nuläget inte med i lagstiftningen om invasiva arter (EU-förordning nr (1143/2014) och är inte förbjudet att ha på sin mark. Däremot utvärderas arten för att eventuellt tas med i förbudslistan inom kort, så det gäller att hålla sig uppdaterad.

Har du ett projekt på gång, men har glömt att inventera parkslide? Det är inte för sent. Kontakta en sakkunnig omgående och gör din beställning. Ett annat bra tips är att visa bilder på parkslide för projektets alla medlemmar, så minskar risken att du sprider växten av misstag. De skarpaste ögonen har vi tillsammans!

Visa bilder på parkslide för projektets alla medlemmar, så minskar risken att du sprider växten av misstag. De skarpaste ögonen har vi tillsammans!”

Inget ont som inte har något gott med sig

Slutligen vill jag säga att parkslide har fått oförtjänt dåligt rykte i media den senaste tiden. Den kan inte spränga sig genom betong och totalförstöra konstruktioner, men den kan smyga sig upp genom redan befintliga sprickor.  Dessutom är parkslide ätlig. Ganska god, om jag får säga det själv. När den tittar upp ur jorden på våren är den som bäst. Smaken påminner om rabarber, men med betydligt mindre syra.

Eftersom det är viktigt att ha roligt på jobbet, bakade jag parkslidepaj och bjöd på kaffe och kaka en solig dag på järnvägen, strax norr om Borås. I förgrunden har vi fyra glada projektmedlemmar – i bakgrunden ett majestätiskt bestånd av parkslide.

Fyra personer med arbetskläder dricker kaffe och äter kaka med parkslide framför ett buskage av parkslide
Fyra projektmedlemmar dricker kaffe och äter kaka med parkslide framför ett buskage av parkslide.

Recept på parkslidepaj

Pajdeg:
5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
0,5 tsk salt
200 g smör
0,5 dl vatten
+1 ägg till pensling.

Fyllning:
0,5 liter hackad parkslide
0,5 dl strösocker
2 msk potatismjöl

  1. Sätt ugnen 225° grader.
  2. Skär parksliden i bitar. Blanda parkslide, potatismjöl, kanel och socker i pajformen.
  3. Blanda ingredienserna för degen och kavla ut en fyrkant som är lika stor som pajformen. Skär i remsor, 1-2 centimeter breda.
  4. Placera degremsorna i ett rutmönster över pajformen och pensla med vispat ägg.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
En paj bakad på den invasiva växten parkslide står på en rutig duk.
Paj på parkslide

Mer fakta om parkslide kan du läsa hos Naturvårdsverket, https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/invasiva-frammande-arter/Arter/arter-som-ej-omfattas-av-regler/parkslide

Läs mer om biologisk mångfald här!