I maj presenterade regeringen en lagrådsremiss om förenklingar i miljötillståndsreglerna – något som krävs för att skynda på den gröna omställningen. Vi ser med glädje att flera av Swecos rekommendationer för en effektivare tillståndsprocess finns med i regeringens förslag.
Klimatomställningen kan inte vänta och därför behöver vi underlätta för de verksamheter som vill ställa om och minska sitt klimatavtryck. En modern och effektiv process för miljötillstånd är en viktig pusselbit i det arbetet.
Vi på Sweco arbetar med mer än 400 tillståndsansökningar varje år och ser att delar av processen skulle kunna bli tydligare, effektivare och mer förutsägbar. I april 2022 publicerade vi rapporten Nio förslag för en effektivare tillståndsprocess och har sedan dess delat den med intressenter inom politiken, näringslivsföreträdare, miljöorganisationer, kunder och kollegor i förhoppning att dessa konkreta förslag ska leda till verklig förändring.
Det är därför glädjande att se att regeringen landat i ett förslag för att effektivisera och förenkla miljöbalkens tillståndsprocesser. Flera av förslagen är kanske inte revolutionerande var för sig. Men tillsammans utgör de en förändring som gör att Sverige kan lägga in en extra växel för att lyckas med klimatomställningen.
Vill ni ha hjälp med miljötillstånd och utredningar?
En förenklad tillståndsprocess är avgörande för att vi ska klara Sveriges klimatmål och nå nettonollutsläpp senast år 2045.
En sammanfattning av förslagen för nya miljötillståndsregler:
Här har vi sammanfattat och kommenterat de förenklingar i miljötillståndsreglerna som föreslås i lagrådsremissen och som även funnits med bland Swecos rekommendationer på förändringar:
Ändringstillstånd
Förslag:
När en miljöfarlig verksamhet ändras ska den nya tillståndsprocessen begränsas till att endast avse den specifika ändringen (ändringstillstånd).
Swecos kommentar:
Det går ju att få igenom ändringstillstånd redan idag, men det brukar vara en lång process att argumentera kring varför just den avgränsningen är den lämpliga. Att införa en huvudregel om att endast pröva de faktiska ändringarna i verksamheten förenklar enormt.
Länsstyrelsens arbete under avgränsningssamrådet utvecklas
Förslag:
Länsstyrelsen ska ha en dialog med den som bedriver verksamheten eller vidtar åtgärden, och göra en skriftlig bedömning kring vad miljökonsekvensbedömningen ska innehålla i det specifika fallet.
Swecos kommentar:
Vi stödjer detta förslag och anser att det främjar en bättre samrådsprocess och tydligare bedömning av miljökonsekvensbeskrivningen. Det kommer också leda till att det blir svårare att komma in med helt nya inspel sent i processen, vilket gör arbetet mer förutsägbart för alla parter.
Förberedelse i mål och ärenden
Förslag:
Mark- och miljödomstolarna ska säkerställa att utredningen får rätt inriktning och omfattning under förberedelsen av målet.
Swecos kommentar:
Detta förslag underlättar en effektiv hantering av tillståndsärendet och möjliggör lösning av eventuella målkonflikter tidigt i processen. Sweco välkomnar en tydlig processledning från domstolarna. Det kommer leda till framdrift i ärendets handläggning genom att säkerställa samordning att resurser läggs på rätt frågeställningar.
Användning av tidsplaner
Förslag:
Mark- och miljödomstolarna ska upprätta en tidsplan för handläggningen av målet.
Swecos kommentar:
Tidplaner skapar förutsägbarhet, översikt och minskar administrationen i processen. Förslaget som regeringen presenterar är nästan ordagrant i linje med vad Sweco tar upp i vår rapport.
Digital handläggning
Förslag:
Ansökningshandlingar och synpunkter ska ges in i det format som domstolen begär d.v.s. kan ske helt digitalt och domstolens kungörelse ska innehålla information om var akten finns tillgänglig.
Swecos kommentar:
Detta förslag är ett steg i rätt riktning där man ökar utrymmer för digital handläggning. Sweco hade gärna sett att tillståndsprövningen digitaliseras helt. Det hade underlättat och förenklat hanteringen samt möjliggjort en enhetlig process. Vi får ha kvar den punkten på vår önskelista.
Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.
Förslagen i lagrådsremissen är ett resultat av den miljöprövningsutredning som tillsattes 2020. Det övergripande syftet med utredningen var dels att underlätta för miljö- och klimatförbättrande investeringar genom horisontella förändringar i miljöprövningen, dels att åstadkomma snabbare och enklare prövningsprocesser, samtidigt som ett bibehållet miljöskydd säkerställs.
Miljötillståndsutredningen tillsattes av nuvarande regering under 2023. Utredningen har ett bredare utredningsmandat. Syftet med utredningen är att åstadkomma enklare och kortare processer för miljötillstånd. Utredningen ska vara färdig i december 2024.
Vi använder cookies för att optimera vår webbplats och våra tjänster. För vår policy, besök vårCookiepolicy
Funktionella
Alltid aktiv
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistik
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marknadsföring
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.