Så använder du återbrukade stålprofiler i ditt byggprojekt
En viktig pusselbit för att minska byggsektorns utsläpp är att material från byggnader som behöver monteras ner kommer till användning i nya projekt. Resultatet av det pilotprojekt som Sweco drev tillsammans med Tibnor och DEKRA blev att det nu går att köpa återbrukade stålprofiler genom samma kanaler som där du köper nya. Pilotprojektet visade en klimatbesparing på hela 97%, jämfört med att använda nytt stål, samtidigt som priset inte blir högre. När, var och hur passar det då att använda återbrukade stålprofiler? Det tittar vi närmare på i detta blogginlägg!
Vilka fördelar ger det att återbruka stål?
Den absolut största och mest självklara fördelen med att återbruka stål i ditt byggprojekt är förstås att du bidrar till minskade utsläpp av koldioxid. Stålindustrin i Sverige släpper ut störst mängd koldioxid av landets alla industrier och genom att ta tillvara det stål som redan finns undviker vi utsläpp från nyproduktion. I din klimatdeklaration av byggnaden får du räkna stålet som att det har noll klimatpåverkande utsläpp. Tidigare har det varit svårt att veta var begagnat stål går att få tag på, samt vilka egenskaper det har, men nu går det att köpa kvalitetskontrollerat återbrukat stål med intyg på samma plats som nytt stål köps.
Tidigare har det varit svårt att veta var begagnat stål går att få tag på, samt vilka egenskaper det har, men nu går det att köpa kvalitetskontrollerat återbrukat stål med intyg på samma plats som nytt stål köps.
När kan jag använda återbrukade stålprofiler?
Stålet kan användas i många sammanhang eftersom vi har fokuserat på profiler som är vanligt förekommande och tillräckligt långa för de flesta husbyggnationer. Stålet levereras och används också på precis samma sätt som nytillverkade stålprofiler, med ytbehandling enligt önskemål. Oavsett om du ska bygga ett hus eller en anläggning är återbrukat stål ett klimatsmart val med samma egenskaper som nytt stål.
Vad behöver jag tänka på?
Av naturliga skäl finns inte alla typer av profiler att välja på; vad som finns att tillgå beror på vad som nyligen har demonterats. Är inte konstruktionen för ditt projekt klar ännu? Tänk på att konstruera med viss flexibilitet för att öka chansen till att kunna återbruka – läs om hur Sweco gör här och härma oss gärna. Det går också bra att ta hjälp av Sweco med att både skapa en design som maximerar möjligheten att använda återbrukat material och att samtidigt säkra tillgång till lämpligt återbrukat material. Har du en färdig konstruktion? Hör av dig till Sweco eller Tibnor med vilka typer av stålprofiler du behöver så undersöker vi om vi har tillgång till återbrukat material av rätt dimensioner.
Oavsett om du ska bygga ett hus eller en anläggning är återbrukat stål ett klimatsmart val med samma egenskaper som nytt stål.
Har du redan tillgång till en byggnad?
Ibland behöver en byggnad monteras ner för att ge plats för en annan, men har du funderat på om delar av den gamla byggnaden kan återanvändas? När det gäller stålprofiler är det stål som är tillverkat från 1972 och framåt som lämpar sig bäst för återbruk. Du kan kontakta en konstruktör på Sweco för att undersöka om materialet i ditt rivningsprojekt lämpar sig för återbruk.