2023-10-25

Reading time: 5min

Fredrik Karlsson

Fredrik Karlsson

Tekn. Dr. i energi och inomhusmiljö

Så energieffektiviserar du din byggnad 

Visste du att vi kan spara motsvarande 10% av Sveriges totala energianvändning genom att energieffektivisera våra bostäder och lokaler? Som fastighetsägare kan du både bidra till att minska utsläppen och samtidigt göra stora besparingar genom att energieffektivisera dina lokaler. I det här blogginlägget berättar jag allt du behöver veta! 

Gör en energikartläggning 

Har du koll på vilka tekniska installationer som förbrukar mest el i din fastighet? Och vart värmen tar vägen? Genom att göra en energikartläggning tar du ett helhetsgrepp om fastigheten och får veta var det finns störst förbättringspotential. Det kan handla om allt från fläktar som drar mer energi än de borde till fönster som inte håller tätt. 

Vanliga energitjuvar är:

  • Fläktar som jobbar för mycket, till exempel på grund av att de är i drift för länge i byggnader som inte används på natten eller för att filter är igensatta, så att fläkten får jobba hårdare.  
  • Varmvattensystemet. Genom den så kallade varmvattencirkulationen kan det finnas betydande förluster på grund av för lite isolering eller för långa rördragningar. Kontrollera hur mycket värme som används en julinatt så får du en bild av hur mycket förluster som finns i systemet. 
  • Obalanser i ventilationssystemet som får till följd att för mycket kall luft dras in i huset. 

Utmaningar i olika byggnader 

Var de största energibesparingarna finns beror på vilken typ av fastighet du har. På Sweco kartlägger vi alltifrån hyreshus till stora offentliga byggnader som sjukhus och kontorsbyggnader. I miljonprogrammets byggnader, som utgör nästan en femtedel av landets bostäder, finns stora möjligheter att spara energi och sänka kostnaderna, främst genom investeringar i klimatskal och energisnål ventilation. Andra exempel är butiker och restauranger – byggnader där det ofta kan vara möjligt att återvinna mer värme från ventilationen, byta till mer energisnåla fläktar samt justera temperaturinställningar för att undvika att både värma och kyla samtidigt.  

I miljonprogrammets byggnader, som utgör nästan en femtedel av landets bostäder, finns stora möjligheter att spara energi och sänka kostnaderna, främst genom investeringar i klimatskal och energisnål ventilation.

Åtgärder som sparar energi 

Att förbättra klimatskalet i din byggnad, det vill säga att förbättra isolering i väggar, tak och fönster, kan göra stor skillnad för energiförbrukningen. Andra vanliga åtgärder är att skapa energisnål ventilation, installera värmepumpar för att ta tillvara spillvärme och att gå över till energisnål LED-belysning. På Akademiska sjukhuset i Uppsala ledde dessa åtgärder till en minskad energikonsumtion på 30%, 130 ton minskade koldioxidutsläpp och miljoner om året i minskade energikostnader.  

Hur snabbt betalar det sig? 

Vissa energibesparande investeringar, som till exempel att justera tidkanaler, justera temperaturinställningar och byta ut remdrivna äldre fläktar, betalar sig snabbt. Andra åtgärder, som exempelvis att byta fönster, kan ta längre tid. Därför är det bra att se till helheten och kombinera åtgärder så att även de dyrare investeringarna kan genomföras. Många energibesparande investeringar ger också en bonus i form av en bättre inomhusmiljö. En lägre driftkostnad höjer dessutom fastighetens värde. 

Var börjar jag? 

En energikartläggning är ett bra första steg för att få koll på din fastighets nuläge. Utifrån den kan du besluta när, var och hur du vill genomföra olika åtgärder. Vi på Sweco hjälper dig gärna att hitta de bästa lösningarna utifrån dina förutsättningar! 

Vill du veta mer hur vi kan hjälpa dig att energieffektivisera din byggnad? 

Missade du vårt webbinarium Snacka energi? Här kan du lyssna! 

Här kan du lyssna till en trendspaning av Fredrik Karlsson. 

Vill du veta mer eller diskutera vidare?

Vi vill gärna veta vad du tycker, ta del av dina insikter och dela med oss av vår expertis. Fyll i formuläret så ser vi till att rätt expert för ditt ärende återkommer till dig!
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.