Ålleberg High School Falköping

Sweco won the assignment to design the new addition totalling 5,000 square metres and the reconstruction of the existing premises at Ålleberg High School.

Fact

Assignment: Ålleberg High School

Location: Falköping

Area of expertise: Architcture

Client: Skanska and Municipality of Falköpings 

Period of assignment: 2013

Responsible Architect: Charlotta Andersson

Assignment

The new main building serves as a link between the old and the new, and is key to the design. The main building has become a meeting place and serves as a hub for the entire school area, in addition to which it ties the various academic programmes together.

The building comprises two volumes: one tall hexagonal tower and another building wrapped around the tower that resembles a band-shaped necklace. The design of the school was inspired by the famous Ållebergskragen, a thick golden necklace from the Iron Age that was found on the site. 

Ållebergsgymnasiet i Falköping

Ållebergsgymnasiets inomhusmiljö i Falköping

Ållebergsgymnasiet inomhusmijlö i Falköping

Ållebergsgymnasiet i Falköping

Ållebergsgymnasiet i Falköping

Ållebergsgymnasiets fasad i Falköping

Ållebergsgymnasiets fasad i Falköping

Ållebergsgymnasiets inomhusmiljö i Falköping

Ållebergsgymnasiets utomhusmiljö  i Falköping

Ållebergsgymnasiet i Falköping

Ållebergsgymnasiets utemiljö

Ållebergsgymnasiet i Falköping utomhusmiljö

Ållebergsgymnasiet av Swecos arkitekter