NEW DATA CENTRE IN LULEÅ: FACEBOOK’S FIRST OUTSIDE THE USA

Sweco’s consultants have been responsible for project management of building service systems in one of Facebook’s server halls in Luleå.

Facts

Assignment: Data centre

Assignment period: 2014 - 2016

Size: 28,000 square metres

Location: Luleå

Areas of operation: Project management, architecture, structural engineering and building service systems

Assignment

For the very first time, a data centre has been built using prefabricated modules from the USA, Croatia and Poland. This has significantly accelerated construction and deployment of the server hall, compared to earlier when everything was built onsite. For Sweco’s building service systems consultants, the assignment involved project management of the systems for cooling, piping, control and ventilation. The assignment also included ensuring that all installations were carried out correctly and adapting the modules to Swedish standards.

The motives for locating operations like the data centre so far north are the cold, which reduces the amount of energy needed to cool the systems, and an abundant supply of electricity. In addition, all of the energy used is 100% renewable hydroelectric power. Facebook’s server hall will be environmentally certified according to LEED.

Together with the client and Facebook, Sweco has also developed a concept for the first two data centres that are currently under construction. The concept improves the performance of the cooling modules and ventilation, making it possible to save energy. 

Quotes

"Several of the products that were delivered to us were not manufactured according to Swedish installation standards and regulations. So we have been responsible for adapting the products, which has been both a technical and cultural challenge, says Fredrik, project manager for the assignment."