0 av 0 för ""

Åsa Rodenkirchen

Arkitekt, lärandemiljöer

Stockholm

Det är verkligen en speciell känsla att få kliva in i rum som funnits i mitt huvud sedan flera år, men nu blivit verkliga. Ett av mina barn började på en av skolorna jag hade varit med och utformat. Det blev verkligen en fantastisk möjlighet till utvärdering och reflektion! Som arkitekt kan jag inte tänka mig något mer meningsfullt att få arbeta med än just skolor. I min arbetsvardag delar jag tiden mellan skolbyggnadsprojekt och andra samhällsfastigheter, strategiskt marknadsarbete och forskning, kryddat med ett och annat projekt i kulturmiljö.

En av mina centrala utgångspunkter är universell utformning, för att möta behoven hos hela elevgruppen. Det är ett arbete för den sociala hållbarheten såväl som den miljömässiga – de kvadratmeter vi bygger ska vara optimalt användbara!

Inspiration och motivation till lärmiljöprojekten har jag i hög grad fått genom mina barns skolgång, i kombination med arbete med verksamheter och återkoppling från genomförda projekt. Utbytet med forskare i Sverige och internationellt betyder också mycket för förståelsen av behoven. Lärmiljöer är ett viktigt utvecklingsområde. De nya generationerna ska förberedas på en framtid vi inte vet så mycket om och vi är många som funderar på hur miljöerna bäst ska utformas. En av mina centrala utgångspunkter är universell utformning, för att möta behoven hos hela elevgruppen. Det är ett arbete för den sociala hållbarheten såväl som den miljömässiga – de kvadratmeter vi bygger ska vara optimalt användbara!

Att arbeta på Sweco innebär tillträde till en hel värld, även långt utanför min Stockholmsbubbla… Om jag jämför med mina tidigare arbetsplatser får jag här mycket mer utbyte och stöd inhouse: jag har kollegor att bolla med i nästan varje tänkbar fråga och disciplin. På Sweco finns specialkunskap och erfarenhetsbanker som man inte hittar på det lilla företaget.

Det är viktigt för mig att arbeta med engagerade och kompetenta kollegor och få tillföra värden på många olika nivåer. Tillsammans bildar vi en viktig länk mellan samhällets behov och vår fysiska verklighet. Det är ett stort ansvar!

  • Ett av mina barn började på en av skolorna jag hade varit med och utformat. Det blev verkligen en fantastisk möjlighet till utvärdering och reflektion!

     

    – Åsa Rodenkirchen

Vill du bli en av oss?

Kanske finns ditt nästa äventyr bland våra lediga jobb redan nu. Vi på Sweco letar alltid efter nya medarbetare, oavsett om du är ny eller erfaren konsult så vill vi lära känna dig. Vi är övertygade om att framtidens samhällen skapas genom ett gemensamt arbete, där alla perspektiv får höras och ta plats. Ingen kan allt, men tillsammans hanterar vi alla uppdrag inom samhällsutveckling.