Möt våra medarbetare

Det som förenar Swecos medarbetare är att vi känner engagemang för att forma framtidens samhällen och städer. Sweco består av nyfikna personer som tar stort ansvar för sina uppdrag och har en drivkraft att göra verklig skillnad för dem vi jobbar för. Läs vad våra medarbetare tycker om att arbeta hos oss.

 • ”Fältarbetet i Afrika var en fantastisk erfarenhet”

  När geoteknikern Yulia Zhuk fick erbjudandet om att åka på ett utlandsuppdrag i Zambia tackade hon ja direkt.

  – Jag gillar att arbeta på ett företag som präglas av en internationell företagskultur. Swecos position som världsledande inom smart och hållbar samhällsutveckling gör att jag som medarbetare får chans att utvecklas genom att arbeta med utmanande uppdrag, säger Yulia.

  Se filmen där hon berättar om sitt uppdrag i Zambia.

   

  /siteassets/karriar/medarbetare/yuliya-zhuk.jpg
  Fakta
  Namn
  Yuliya Zhuk
  Ålder
  37
  Roll
  Geotekniker
 • Exotiskt landskap lockade Mustafa från Libyen till Sweco i Kiruna

  Mustafa Yahia från Libyen i Nordafrika kom till Sverige för att studera, och när han fick se bilder på ett snötäckt landskap som tycktes taget ur en James Bond-film var han tvungen att besöka platsen.

  Tio år senare är han fortfarande kvar, och sedan i september förra året arbetar han som projektledare på Sweco i Kiruna.

  – Det är ett behagligt klimat i Kiruna, säger Mustafa och skrattar. Jag älskar snön!

  I Libyen driver hans familj ett byggföretag och hans lillebror är arkitekt. Mustafa studerade till mätingenjör och produktionsledare i Sverige, och för att ha råd med utbildningen arbetade han samtidigt.

  – Jag fick bekosta min utbildning själv, samtidigt som jag arbetade och fick förlänga arbetstillståndet allteftersom. Permanent uppehållstillstånd fick jag efter att ha bott i Sverige i nio år, och sedan kunde jag ansöka om svenskt medborgarskap.

  Hittade rätt på Sweco

  Sedan i höstas arbetar Mustafa som projektledare på Sweco i Kiruna.

  – Det kan vara svårt med första intrycket när man söker ett jobb, speciellt för mig som inte är från Sverige, men med min gruppchef Joel och Sweco kändes allt bra.

  Redan under sin utbildningstid kom Mustafa i kontakt med medarbetare från Sweco, och att företaget har varit etablerat länge i Kiruna såg han som en trygghet. En annan orsak till att han valde Sweco är möjligheten att få vara sin egen chef.

  – Jag sökte mig till Sweco för att jag ville ha större ansvar och arbeta mer självständigt. Just nu ritar jag trafiklösningar, ett arbete som är fritt och där jag kan planera min egen tid.

  mustafa900.jpg

  Bygger sitt eget hus

  När Mustafa först kom till Kiruna fick han bo i andra hand tills han hade råd att köpa en tvårumslägenhet. Nu bygger han sitt eget hus, dit han ska flytta in med sin fru och son till sommaren.

  – Det fanns inga hus i Kiruna som jag ville köpa, så då bestämde jag mig för att bygga ett. Jag har bott trångt i många år och kände att nu ville jag bo stort.

  Bygget påbörjades för mindre än ett år sedan och Mustafa har ritat och projekterat huset själv, och till och med gjutit plattan till grundkonstruktionen.

  – Jag har lärt mig att vara ambitiös och satsa. Det finns alltid mer roligt att uppleva bakom hörnet om man bara försöker.

  /siteassets/karriar/medarbetare/mustafa470x280.jpg
  Fakta
  Namn
  Mustafa Yahia
  Ålder
  30
  Roll
  Projektledare
 • Fartfylld fritid ger balans åt arbetsliv

  På Swecos nordligaste kontor är man 25 personer varav fyra i Joel Ahlqvists grupp. Här arbetar man tajt tillsammans och nästan uteslutande med det gigantiska stadsomvandlingsprojektet, där delar av den drygt 100 år unga staden måste flyttas på grund av LKABs gruvdrift. Uppdragen kan handla om allt från att leda om en naturskyddad bäck, riva hus och eller flytta flera ton tunga klocktorn till att svara för nybyggnationer och planering av infrastruktur. De varierade utmaningarna ställer krav på olika kompetenser och i regionen har man stort förtroende för Sweco.

  –  Det är ett konstant tryck och alla har mycket att göra, säger Joel. Vi växer här uppe inom samtliga discipliner och det är klart att det blir stressigt ibland. Då är det viktigt att kunna prioritera. Att inte dras med och att kunna stänga av ibland också. Något av det viktigaste i ledarskapet är att skapa rätt förutsättningar för både professionell utveckling och ett fungerande privatliv. Man måste få tid för återhämtning och inspiration från annat för att kunna vara engagerad och kreativ när man jobbar.

  –  Vi försöker arbeta mycket de här frågorna inom Sweco. Vi är generösa med flexibla arbetstider och det fungerar bra. Som chef har jag ett viktigt ansvar för att minska konflikten mellan arbetsliv och privatliv.

  – Just för att mitt arbetsliv är rätt hektiskt så hjälper fritidsaktiviteterna mig att koppla av. Det gäller att hitta tillfällen att träna och schemalägga hela veckan. Jag gillar ordning och reda, så för mig måste det bli disciplinerat. Men det är ju så jag fungerar i arbetslivet också, det passar min projektledarådra, säger Joel, som helst tillbringar fritiden ute i naturen.

  Med sikte på prestigefylld tävling i USA

  – Jag åkte snowboard första gången när jag var nio år och blev biten direkt men började träna på allvar i 13-årsåldern. Mellan 1996 och 2000 var jag sponsrad och lyckades bli trea i SM som bäst, det var i slutet på 90-talet. Det var många Sverigecup-tävlingar och jag tävlade bland annat i halfpipe, big-air och slopestyle.

  Nuförtiden satsar inte Joel lika hårt som när han var yngre, men ibland ställer han fortfarande upp i tävlingar. Det blir mest lokala tävlingar hemma i Kirunatrakten. Men i februari 2018 väntar en stor internationell och prestigefylld tävling i USA!

  Tävlingen som heter Mount Baker Legendary Banked Slalom grundades redan 1985. I snowboardkretsar är det en välkänd tävling och Joel är en av de tre svenskar som deltar den här gången.

  – Det ska bli häftigt, skrattar Joel. Nu försöker jag åka så mycket jag kan. Säsongen börjar i november och sträcker sig till maj. Min lokala backe i Kiruna, Luossavaarabacken, är öppen tisdagar till söndagar och jag siktar på att åka minst tre dagar i veckan. Ofta är min yngsta dotter med också. Hon är fyra år och åker hellre slalomskidor.

  Forskning har visat att ett rikt fritidsliv och mycket motion både gynnar prestationsförmågan på jobbet och förmågan att hantera stress. Så när Joel susar ner för backen ikväll gör han ett bättre jobb som chef i morgon.

  /siteassets/karriar/medarbetare/joel_2_480x270.jpg
  Fakta
  Namn
  Joel Ahlqvist
  Ålder
  39
  Roll
  Gruppchef
 • Sebastian valde bort Nya Zeeland för en tjänst på Sweco

  För Sebastian Severinsen är Sweco ett bolag som har potential att kunna uppfylla alla hans karriärmål. Variationen på projekten och gemenskapen med kollegorna gör att han hela tiden känner att han utvecklas.

  När Sebastian var nyexaminerad brandingenjör och civilingenjör i riskhantering i början av förra året stod han och valde mellan fyra jobberbjudanden. Trots att ett av de andra bolagen lockade med en plats i Nya Zeeland föll hans val till sist på Sweco - mycket på grund av att de anpassade sitt erbjudande efter hans önskemål.

  – Tanken var att positionen skulle vara i Göteborg, men jag kände att om jag skulle stanna i Sverige så ville jag bo kvar i Malmö och då fixade Sweco det. Eftersom Sweco är ett internationellt bolag visste jag också att det skulle finnas gott om möjligheter till äventyr utomlands framöver.

  Du började som vanlig anställd och hoppade efter knappt ett halvår på traineeprogrammet, berätta!

  – Jag hade tidigare letat efter ett traineeprogram men hade inte hittat något som passade min kompetensprofil så jag blev jätteglad när det här dök upp. Oftast brukar man rekryteras som student men eftersom jag redan var anställd visste de vad jag gick för, vilket innebär att jag inte behövde gå igenom den vanliga rekryteringsprocessen. På Sweco är traineeprogrammet något man gör parallellt med sina vanliga arbetsuppgifter. Man kan se det som ett utbildningspaket som är planerat över nio månader där man dessutom har en projektuppgift som man löser i grupp.

  Vad var det bästa med traineeprogrammet?

  – Vi hade ett väldigt speciellt projekt i min grupp som gick ut på att överdäcka kontinentalbanan i Malmö som är en järnvägssträckning som går genom staden och delar av den i öst och väst. Den bildar en fysisk barriär som vi vill bygga bort. Det projektet fick mycket uppmärksamhet i media, vilket var jättekul! Sedan gillade jag verkligen att utbildningspaketet gjorde att jag fick en helhetsbild av vad som krävs för att vara en bra konsult. Vi fick gå utbildningar i allt från presentationsteknik till personligt ledarskap.

  Berätta om din roll!

  – Jag jobbar med risk, infrastruktur och säkerhet. Det handlar ofta om riskhantering i samband med de stora ombyggnationerna och upprustringarna som sker inom infrastruktur i dag. Min uppgift är att se till att detta inte påverkar allmänheten och tredje man. Jag är exempelvis delaktig i restaureringen av järnvägssträckan Getingmidjan i Stockholm, som sträcker sig från Södertunneln upp till Centralstationen. Många av mina uppdrag är just i Stockholm, vilket är roligt eftersom jag gillar att komma ut och röra på mig.

  Vad gillar du mest med att jobba på Sweco?

  – Bredden på projekten och den nära kontakten med de andra disciplinerna i huset. Det är bara att att byta våningsplan för att prata med exempelvis en arkitekt eller konstruktör. Sedan är det en väldigt bra sammanhållning här och vi har många aktiviteter vid sidan av jobbet. Vi har till exempel nätverket Sweco Ung som anordnar seminarier, after works och andra typer av träffar.

  /siteassets/karriar/sebastian-470x270.jpg
  Fakta
  Namn
  Sebastian Severinsen
  Ålder
  28
  Roll
  Brandingenjör och civilingenjör i riskhantering i Malmö
 • Årets samhällsutvecklare brinner för hållbarhet

  Priset Årets Samhällsutvecklare, som i år delas ut av Sweco och Skanska, gick till en student med innovativa tankar kring hur vi kan uppnå ett mer hållbart framtida samhälle. Med en idé om ett förändrat tankesätt – som kretsar kring fika – fick vinnaren Hussein Chith juryn på fall.

  Hållbarhet leder vanligtvis tankarna till frågor om miljö och minskade utsläpp. Det är en viktig del, men begreppet innebär så mycket mer, menar Hussein Chith. 

  – Det handlar bland annat om sociala faktorer, som hur vi lever tillsammans i en stad och integrerar olika bakgrunder och kulturer. Det innefattar tillgänglighet, jämställdhet och demokratiska värderingar. Men det handlar också om ekonomiska faktorer, som hur företag ska växa på ett hållbart sätt och inte på bekostnad av andra.

  "Vi måste fika mer"

  I sitt bidrag i tävlingen Årets samhällsutvecklare myntade Hussein begreppet "Everybody speaks fika". 

  – Vi behöver jobba gränsöverskridande för att kunna sträva mot samma mål. Erfarna samhällsbyggare behövs lika mycket som enskilda medborgare, alla är vi en del av att uppnå ett hållbart samhälle. Att fika är en simpel, informell och kreativ mötesform där alla kan vara med och disktuera. Jag tror att min helhetsförståelse för begreppet hållbarhet var det som gjorde att jag slutligen vann.

  Att han ställde upp i tävlingen var inget han först hade planerat. Han såg en annons i social medier och lockades av möjligheten att träffa likasinnade som brinner för hållbarhetsfrågor. Hussein var inne på slutspurten av 7,5 års studier och hade hunnit ta examen som både byggnadsingenjör och arkitekt. 

  – Jag hade precis börjat fundera på att söka jobb när jag såg tävlingen och ställde upp.

  Från praktik till jobb

  Sedan dess har Hussein inte behövt fundera särskilt mycket mer över det här med jobbsökande. Priset i tävlingen bestod av praktik på Sweco och Skanska, men Hussein hann inte ens påbörja sin praktik innan Sweco erbjöd honom en anställning som arkitekt. I dag jobbar han i ett team som utformar vårdbyggnader.

  – Att rita ett sjukhus är inget man gör över en dag, det krävs många kloka tankar för att få ihop allt ifrån små detaljer till helhetslösningar. Jag har nytta av att ha en examen både som byggnadsingenjör och arkitekt. Byggnadsingenjören tänker strukturellt medan arkitekten tänker mer kreativt, här kan jag förenkla kommunikationen och hitta en balans mellan vision och realitet. Även Skanska var intresserade av att erbjuda mig en anställning, men i en annan roll än den jag har i dag. Det känns otroligt bra att veta att min kompetens är eftertraktad på arbetsmarknaden. All den här positiva uppmärksamheten var jag inte beredd på, jag var ju mitt uppe i mitt examensarbete.

  Vad har priset betytt för dig?

  – Jag känner en stor stolthet. Jag har länge haft ett brett samhällsengagemang och ofta deltagit i diverse projekt och volontärarbeten. Jag drivs av att se saker ur nya perspektiv och när jag fick det här priset kändes det som ett kvitto på att det jag gör är bra. Det inspirerar mig att också inspirera andra.

  /siteassets/karriar/husseinchitch-470x270.jpg
  Fakta
  Namn
  Hussein Chith
  Ålder
  28
  Roll
  Arkitekt och byggnadsingenjör i Stockholm
 • Swecos experter inom IT gör samhället smartare

  Framtidens stad har känslor, den ser, hör och kommunicerar i koder. Genom att översätta och koppla ihop data kan vi skapa ett välinformerat och omtänksamt samhälle där vi förstår konsekvenserna av våra val och minskar de resurser vi förbrukar.

  Lär känna sju av dina framtida kollegor inom IT för samhällsutveckling.

  JENNY, SMART CITY DESIGNER (OCH URBAN GARDENER)
  Filmklipp (34 sek)

  GABRIEL, MASTER OF ELEVATION (OCH DJ & MUSIC LOVER)
  Filmklipp (32 sek)

  LISA, GIS OCH WILDLIFE SPECIALIST (OCH BOXNINGSENTUSIAST)
  Filmklipp (34 sek)

  ANTON, DIGITIZATION EXPERT (OCH CURLINGSPELARE MED VM-MERITER)
  Filmklipp (34 sek)

  PIOTR, FULL-STACK DEVELOPER (OCH BADENTUSIAST)
  Filmklipp (34 sek)

  ERIKA, DIGITAL CAPTAIN (OCH LONG DISTANCE RUNNER)
  Filmklipp (34 sek)

  KENT, DEVELOPER OF FUTURE CITIES (OCH JAZZSAXOFONIST)
  Filmklipp (34 sek)

  /siteassets/karriar/medarbetare/jenny1_980x540.jpg
 • Ett år på Sweco

  Möjlighet till ansvar och stor utvecklingspotential lockade Victor Reinerstam och Tove Juhl Andersen att söka till Sweco. Nu beskriver de båda första året i sina nya roller som spännande och utmanande. Traineeprogrammet har gett dem båda en bra start som sedan har lett till en anställning på Sweco.

  Hur kommer det sig att ni sökte till Sweco? 

  – Det som lockade mig var arbetssättet där alla får ansvar, möjlighet till kundkontakt och den stora utvecklingspotentialen. Tack vare Swecos storlek och breda kompetens kan man vara delaktiga i varierande projekt. En annan faktor var traineeprogrammet, som är en chans att få en flygande start på karriären med både utbildningar och nätverkande, säger Victor Reinerstam.

  – För min del kom jag under min studietid i kontakt med Sweco på lunchföreläsningar och arbetsmarknadsdagar. Under min master eskalerade kontakten genom att jag kom med i Sweco Future Talents, ett studentprogram som Sweco höll i,  och jag skrev även mitt examenarbete här.  Jag fick då känslan av att det är en trevlig arbetsplats med möjligheter till utveckling. Sweco har stått ut jämfört med andra företag genom sitt gedigna arbete med hållbarhet vilket jag tycker är viktigt, säger Tove Juhl Andersen.

  Hur upplever ni att vara nya på Sweco och hur skulle ni beskriva det första året? 

  – Det har varit spännande och lärorikt. Jag arbetar i en grupp med många seniora konsulter och tack vare dem har jag kommit in i uppdrag direkt och lärt mig mycket. De är måna om att ta sig tid att dela med sig av sin kompetens och erfarenhet och det betyder mycket för mig som junior. Det gör också att jag vågar gå utanför min komfortzon och utmana mig själv. Genom dem, traineeprogrammet och Sweco ung har jag fått träffa många inspirerande kollegor och känner att jag har kommit in i en gemenskap, fortsätter Tove.

  – Jag håller med, det har varit oerhört spännande. Jag blev inkastad i ett projekt redan under min första dag och kom in i rollen fort tack vare chefer och kollegor. Därefter har jag arbetat i flera projekt och får hela tiden växande ansvar, säger Victor. Under det första året hade jag också traineeprogrammet som gav mig en bred bild av Swecos verksamhet och framför allt ett användbart kontaktnät

  Vad arbetar ni med idag?

  – Just nu arbetar jag i flera uppdrag, bland annat miljökonsekvensbeskrivningar i tillståndsansökningar för AstraZeneca och olika uppdrag som berör avfallsområdet. Jag försöker vara med i många uppdrag för att få en inblick i vilka områden Sweco jobbar inom och för att lära mig så mycket som möjligt, säger Tove.

  – Jag arbetar också med flera projekt samtidigt, i varierande storlek. Mina arbetsuppgifter varierar från att beräkna och utforma konstruktionen i byggnader till att skapa 3D-modeller och konstruktionsritningar. Just nu är jag beräkningsansvarig i flera spännande projekt åt Scania i Södertälje, säger Victor.

  /siteassets/karriar/medarbetare/victor-och-tove.jpg
  Fakta
  Namn
  Tove Juhl Andersen och Victor Reinerstam
  Ålder
  26 resp 28
  Roll
  Miljökonsult resp Konstruktör i Stockholm
 • Från exjobb till specialist inom klimatanpassning

  Hur kan vi skydda och anpassa Sveriges kustsremsa inför kommande klimatförändringar? Intresset för just den frågan ledde miljökonsulten Sebastian Irminger Street till Sweco där han idag är en del av specialistgruppen Kust och Vattendrag.

  Hur hamnade du på Sweco?

  – Första gången jag på allvar kom i kontakt med Sweco var mot slutet av min specialisering, då jag precis hade läst en kurs om kusthydraulik på Lunds Tekniska högskola (LTH) och kände att detta var vad jag ville jobba med. Jag pratade med kursansvarig om vilka företag man kunde vända sig till och han tipsade mig om gruppen Kust och Vattendrag på Swecos kontor i Malmö. Ett sommarjobb ledde till ett exjobb som ledde till en anställning och sedan 2011 jobbar jag i specialistgruppen Kust och Vattendrag.

  Vad innebär rollen som miljökonsult inom ytvattenfrågor?

  – Ytvattenfrågan har blivit högaktuell efter flera kraftiga regn-, storm- och översvämningstillfällen som har lett till stora skadekostnader. Insikten om att vi måste anpassa våra samhällen för att möta ett förändrat klimat vinner framsteg på bred front.

  Att vara miljökonsult inom ytvatten innebär en möjlighet att vara med i ett förändringsarbete och bidra till en god samhällsutveckling där ytvattnet är en resurs snarare än en belastning. Det innebär också att anpassa våra städer till utmaningarna med kommande klimatförändringar.

  På vilket sätt kan du utvecklas på Sweco?

  – Jag arbetar i en utpräglad specialistgrupp och då är det naturligt att ligga i framkant kunskapsmässigt och aktivt bidra till att påverka samhällsutvecklingen. Detta ger möjligheter för mig som individ att utvecklas kunskapsmässigt. Dessutom finns det genom Swecos teknikområdesnätverk goda möjligheter att lära känna andra kollegor som jobbar med liknande frågeställningar.

  – Jag tror att det kommer variera beroende på var i landet vi tittar. Mellersta och norra Sverige har fortfarande så mycket landhöjning att stigande havsmedelnivåer inte kommer att vara ett allvarligt hot på länge. De har dessutom mestadels klippkust, så erosion är inget stort problem. Ser vi däremot till södra Sverige kommer skillnaden att vara tydligare. Jag tror att fler områden måste vallas in för att skyddas mot översvämning, men jag tror samtidigt att vi hittar sätt så att skydden i någon mån kan smälta in i den övriga stadsbilden. Jag tror också att hanteringen av dagvatten kommer att vara annorlunda, där vattnet kommer att vara mer synligt i stadsbilden istället för att vara nedgrävt i ett rör.

   

  /siteassets/karriar/medarbetare/sebastian-irminger-street.980x540pxjpg.jpg
  Fakta
  Namn
  Sebastian Irminger Street
  Ålder
  31
  Roll
  Uppdragsledare/specialist, Malmö
 • Brinner för volleyboll

  För Anna Harlin öppnade Sweco upp möjligheten att kombinera arbete med en satsning på volleyboll. Hon fick möjlighet att arbeta på distans på Swecos kontor på annan ort under tiden. När man väl brinner för något är det svårt att stoppa, säger Anna.

  Vad är balans i livet för dig?

  – För att må bra behöver jag en stor portion stimulans både på jobbet och fritiden. Då handlar det om att prioritera och att kunna känna sig tillfreds med de val man gör i livet. När man sysslar med saker man brinner för brukar allt falla på plats naturligt. Magkänslan är ett bra verktyg att förlita sig på.

  Vilka möjligheter ger Sweco att balansera arbete och fritid för dig?

  –Jag har kombinerat volleyboll i elitserien under fyra av mina fem år på Sweco och alltsedan dag ett har jag fått ett positivt bemötande kring det. Jag minns hur nervös jag var på min första anställningsintervju då jag samtidigt berättade att jag ville satsa på volleybollen. Men det mottogs med ett leende och chefen tyckte inte att jag behövde vara orolig. Han sa att om jag lyckats kombinerat det med skolan förut, då klarar jag väl att kombinera det med jobb också. Och det har jag gjort.

  Du var med och vann SM i volleyboll. Hur fick du ihop tiden rent praktiskt?

  –Volleybollen ägde rum i Skåne under den säsongen och jag fick då möjlighet att behålla min anställning i Stockholm men jobba på distans från kontoret i Helsingborg. Jag gick ner till 80 procent i tjänst och kunde anpassade jobbtimmarna efter träningstiderna. Detta ledde även till andra positiva effekter, jag fick insyn i hur man jobbar på andra kontor och kunde även vidga mitt kontaktnät på Sweco. Att jobba på distans ställer förstås höga krav på god kommunikation samtidigt som man måste vara driven och hålla deadlines.

  Har du några tips till kollegor som försöker balansera tillvaron?

  –Se över dina möjligheter och var inte rädd att presentera idéer och tankar. Var ärlig mot dig själv och lägg upp en plan för hur du vill att ditt liv ska se ut. När du väl brinner för något är det svårt att stoppa!

  /siteassets/karriar/medarbetare/anna-harlin-470x264.png
  Fakta
  Namn
  Anna Harlin
  Ålder
  27
  Roll
  Byggnadsingenjör i Stockholm