Framtiden – Swecos podcast

I Framtiden pratar vi med intressanta personer som har kunskap om och är nyfikna på morgondagen. Daan Cedergren arkitekt, och Maria Gårdlund, vd för Swecos konsulter inom IT för samhällsutveckling, guidar dig på en resa framåt i tiden.

Lyssna på podden

#17 Framtiden möter Lisa Elfström

Daan och Maria träffar Lisa Elfström, vice VD/marknadschef på Sunda Hus, och deltagare i EU-projektet BAMB (Buildings as material banks), för att höra hur byggsektorn kan bidra till den cirkulära ekonomin genom att få större koll på vad vi bygger in i våra hus.
Lyssna här

#16 Framtiden möter Anders Kiessling

Hur får vi maten att räcka till i framtiden? Och vad kommer att ligga på vår tallrik? Det och mycket mer får vi veta när Daan och Maria träffar professor Anders Kiessling från Sveriges Lantbruksuniversitet.
Lyssna här

#15 Framtiden möter Christoffer Börjesson

Daan och Maria träffar Christoffer Börjesson som är Chief Digital Officer på Fastighetsägarna Stockholm för att höra mer om vilken plats digitaliserade fastigheter får i staden och samhället i framtiden. 
Lyssna här

#14 Framtiden möter Amer Mohammed

Daan och Maria träffar Amer Mohammed, Head of Digital Innovations på Stena Line, för att samtal om AI (Artificial Intelligence) och hur det kommer att påverka vår framtid.
Lyssna här

#13 Framtiden möter Ann Hellenius

När Stockholms stad digitaliserar inbegriper det allt från stöd i skolan till uppkopplade papperskorgar som talar om när de behöver tömmas. I detta avsnitt av Framtiden träffar Helena och Daan Stockholms stads IT-direktör, Ann Helenius, för att få veta mer om hur Stockholm ska nå målet att vara världens smartaste stad år 2040.
Lyssna här

#12 Framtiden möter Jonas Sundberg

Nu är den självkörande bilen här! Men hur kommer den att fungera i trafiken och hur kommer den att påverka framtidens samhälle? Daan och Helena träffar Jonas Sundberg, expert på intelligenta transportsystem, för att reda ut begreppen.
Lyssna här

#11 Framtiden möter Jonas Arnberg

Vilken blir handelns roll i framtiden och vilken plats kommer den att ha i staden? Daan och Helena framtidsspanar tillsammans med Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.
Lyssna här

#10 Framtiden möter Jonas Grandin

I framtiden finns fler pop-up event på nya platser och mer kultur utanför tullarna, tror klubbentreprenören Jakob Grandin som själv har förvandlat oväntade miljöer till kultur- och eventarenor.
Lyssna här

#9 Framtiden möter Daniel Pamlin

Vi pratar ofta om utmaningarna som finns, varför pratar vi inte istället om klimatmöjligheterna eller framtidsmöjligheterna? Flyttar man perspektivet lite hamnar vi i situationer där vi inte förväntade oss att vara. Om vi inte börjar med frågan ”hur gör vi saker tusen gånger bättre” så hamnar vi fel, inte för att vi kanske kommer hela vägen fram när vi väl ställer den, men vi börjar i alla fall tänka nytt, säger Dennis Pamlin.
Lyssna här

#8 Framtiden möter Lucie Zvolska, 2016 års vinnare av Hugopriset - Årets student

Sharing economy has been here forever, we have shared since the history of time. But the new thing with the sharing economy is that we now have laptops, mobile phones and smartphones and a greater access to these resources – we are connected through these online platforms. And that’s what makes sharing now different from what it used to be, says Lucie Zvolska, Årets student 2016.
Lyssna här

#7 Framtiden möter Emma Arnesson, 2016 års vinnare av Hugopriset - Årets inspiratör

Tid är väldigt intressant i det här läget. Vi har absolut ingen tid att förlora. Jag blir frustrerad över att det är så stora mängder människor som tycker och tänker väldigt mycket men som spenderar alldeles för mycket tid på att ”kommer det här att fungera eller kommer det gå åt pipsvängen”. Det här handlar om människor som är i behov av hjälp just här och nu. Jag ser inte att jag kan vara den personen som väljer att låta flyktingströmmarna och människor i svåra situationer att vänta medan jag försöker att knäcka den ultimata koden. Det handlar om att växa med uppgiften, säger Emma Arnesson, Årets inspiratör 2016 och grundare till Hej Främling.
Lyssna här

#6 Framtiden möter Lotta Hybbinette

Om vi nu ser att många jobb kommer att försvinna och förändras i framtiden, kan vi då använda jobben som en fördelningsnyckel? Då landar vi i att framtidens arbete är en filosofisk fråga. Jag tror att fördelningsfrågan inte enbart kommer att handla om välstånd och tillväxt på vårt kapital, utan om fördelning av arbetstillfällen, så att så många som möjligt får känna en så meningsfull tillvaro, som kommer genom sitt arbete, säger Lotta Hybbinette, konsult på Ipsos.
Lyssna här

#5 Framtiden möter Andreas Gyllenhammar

Klimatavtalet kommer att innebära en omställning av världsekonomin som jag ser det. Alla länder har skrivit under på att vi ska göra det här, bara det är otroligt. Oavsett om man är fattig eller rik, en ö-nation eller ett välutvecklat EU-land, så samsas man nu globalt och vi förstår att vi måste göra det här och det fort, säger Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef på  Sweco.
Lyssna här

#4 Framtiden möter Charlotta Szczepanowski

Vi måste se till att ta steget mot ett hållbart samhälle. Jag tror det handlar om att se på samhället på ett annorlunda sätt än vad vi gör idag. Nu är vårt främsta mål ekonomin och tillväxten, men istället måste det handla om att vi människor ska ha ett bra liv här på planeten inom de gränser som den sätter, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen.
Lyssna här

#3 Framtiden möter Alan Atkisson

Hållbarhet har blivit mainstream. Välden har gått från att inte så många kände till vad hållbarhet var för något till att finnas överallt inom alla sektorer. Vi har kommit en lång bit på väg, vi har en lång väg att gå, men jag vill ändå säga att glaset verkligen är mer halvfullt, säger Alan Atkisson, hållbarhetsexpert, rådgivare till FN, musiker och författare.
Lyssna här

#2 Framtiden möter Gavagai

Rent generellt går det att anlägga ett dystopiskt perspektiv på framtiden och säga att det finns IT-jättar och de sitter på all information, men hela informationsteknologin har från början egentligen bara sänkt trösklarna för interaktion”, Magnus Sahlgren och Jussi Carlgren, forskare i språkteknologi på Gavagai.
Lyssna här

#1 Framtiden möter Alexander Bard

I princip varenda idag fungerande stad i världen måste inom de närmsta 30 åren helt struktureras om för att behoven hos människorna blir helt annorlunda", Alexander Bard, cyberfilosof, framtidsforskare och författare.
Lyssna här