Årets hållbara idéer belönade med Swecos Hugopris

Årets hållbara idéer belönade med Swecos Hugopris

23 januari 2014
Hugopriset belönar energibesparande idéer och innovationer. Vinnarna korades vid Swecos inspirationsdag som i år hade fokus på Smarta städer. Priset delades ut i i tre kategorier och vinnarna är: Årets innovatör – IKEA, Årets inspiratör – Dennis Pamlin och Årets student – Jonas Halili och Oskar Kurtti från Högskolan i Halmstad.

– Med Swecos Hugopris vill vi lyfta initiativtagare inom hållbar samhällsutveckling och uppmärksamma de som vågar tänka nytt och agera i de här frågorna. Inom hållbar samhällsbyggnad är det viktigt att ligga i framkant och i årets vinnare ser vi både anmärkningsvärd framåtanda och lyckade resultat, säger prisutdelare Åsa Bergman, vd Sweco Sverige.

Hugopriset delades ut under festliga former vid Swecos inspirationsdag. Förutom ära, blommor och diplom erhöll vinnaren en förgylld ventil av samma modell som den Hugo Theorell, en av Swecos grundare, uppfann kring sekelskiftet. Årets student mottog också ett presentkort på 25 000 kronor för att delta i en nationell eller internationell konferens.

Årets hållbara hjältar – vinnare Hugopriset 2014

Årets innovatör utdelas till en person eller verksamhet för en innovation med potential att bidra till hållbar utveckling genom resurseffektivitet.

Vinnare: IKEA, för att med strategisk insikt och handlingskraft ha drivit på introduktionen av energieffektiv belysning och solenergi, såväl för sin egen användning som i sitt produktutbud.

Årets inspiratör utdelas till person vars idéer eller gärningar inspirerat andra till att bidra i arbetet för hållbar samhällsutveckling.

Vinnare: Dennis Pamlin, för att han under många år i okuvligt konstruktiv anda inspirerat människor.

Årets student utdelas till den eller de författare vars examensarbete eller motsvarande med god akademisk kvalitet har praktisk relevans för en hållbar samhällsutveckling.

Vinnare: Jonas Halili och Oskar Kurtti, Högskolan i Halmstad, vinner för sitt examensarbete inom energieffektivisering. Deras smarta grenkontakt möjliggör fjärrstyrning av elapparater över internet. Den förbereder även konsumenten för den nya energimarknaden genom att möjliggöra prisoptimering.

Juryn består av Tomas Kåberger (ordf.), professor Chalmers, Katarina Pelin, kommundirektör Båstad, Louise Trygg, forskare i Linköping, Svante Axelson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, Andreas Gyllenhammar, Ann-Louise Lökholm och Anna Joelson, Sweco.

Swecos Hugopris

I över 25 års tid har Sweco belönat energisparande idéer och innovationer genom att dela ut Stora Energipriset. Det har handlat om energibesparingar inom offentlig sektor, eldsjälar inom företagsvärlden, studenter, inspiratörer och uppfinningar som på olika sätt hjälper oss att minska energianvändningen i vårt samhälle. Swecos Hugopris är en vidareutveckling av Stora Energipriset och det nya namnet är en hyllning till Hugo Theorell. Hugo Theorell tog fram den reglerventil som användes då centralvärme skulle börja installeras i Sverige, bland annat på Kungliga Slottet i Stockholm, vid förra sekelskiftet. Hans ventil var nytänkande och banbrytande inom uppvärmningstekniken och stod i en klass för sig i mer än ett halvt sekel.

 Läs mer om Hugopriset

Kristoffer Eriksson,Presskontakt, kristoffer.eriksson@sweco.se Telefon:+46104845407

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.