Stenpiren resecentrum kan bli årets bästa byggnad i Göteborg

/siteassets/nyheter/2017/10_oktober/stenpiren770.jpg

Stenpiren resecentrum kan bli årets bästa byggnad i Göteborg

22 november 2017
Stenpiren resecentrum är nominerat till utmärkelsen Årets bästa byggnad i Göteborg. Det lokala priset delas ut årligen ur Per och Alma Olssons fond. Bakom resecentret står arkitekter och landskapsarkitekter på Sweco.

Nu står det klart att Stenpiren resecentrum, utformat av arkitekter på Sweco, är en av åtta kandidater som har möjlighet att tilldelas pris som årets bästa byggnad i Göteborg. Resecentrumet ligger vid Skeppsbron i centrala Göteborg och är en viktig del av stadens utveckling av kollektivtrafik. 

Terminalbyggnadens öppna karaktär med stora glaspartier skapar en känsla av tillgänglighet och trygghet och med en mångfald av funktioner och service är den en attraktiv och levande mötesplats befolkad såväl dag som kväll. Då resecentret ligger i en miljö med hårt slitage är det robust utformat med beständiga och hållbara material som håller över tid.

– Vi är glada för nomineringen av Stenpiren resecentrum till Årets bästa byggnad i Göteborg. Stenpiren resecentrum är en av Göteborgs viktigaste bytespunkter i kollektivtrafiken och berör ett stort antal resenärer dagligen, säger Pekka Leppänen, ansvarig arkitekt på Sweco.

Om priset

Det årligt utdelade priset kommer från Per och Alma Olssons fond – som i sitt testamente från 1926 donerade pengar till Göteborgs Stad. Där står att priset för Årets bästa byggnad ska tilldelas "den byggherre som under nästföregående år färdigställt det eller de hus som visat sig bäst motsvara estetiska samt därjämte hygieniska och praktiska krav". Vinnaren utses den 13 december.

Stenpiren resecentrum är även nominerat till Sveriges Arkitekters prestigefyllda Sienapris 2017, som avgörs den 28 november.

Läs mer om Stenpiren resecentrum

För mer information kontakta

Pekka Leppänen, ansvarig arkitekt på Sweco, pekka.leppanen@sweco.se , tfn. 031 62 77 29

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.