Renoveringen av Nationalmuseum vinner Stålbyggnadspriset

/siteassets/nyheter/2019/11-november/interior_nationalmuseum_770x380w.jpg

Renoveringen av Nationalmuseum vinner Stålbyggnadspriset

11 november 2019
I slutet av förra veckan delades Stålbyggnadspriset ut på Svenska Mässan i Göteborg och vinnaren blev renoveringen av Nationalmuseum. Juryn imponerades av Nationalmuseums eleganta glaskupoler, uppburna av avancerade stålstrukturer.

Sweco har varit stålkonstruktörer i projektet och mottog priset tillsammans med arkitekten Winårdhs/Erik Wikerstål arkitektkontor, beställaren Statens fastighetsverk och stålentreprenören Sjölins Smide.

– Vi är stolta och glada över att få motta Stålbyggnadspriset. Vår målsättning är alltid att bli nominerade och att vinna är självklart extra roligt, säger Alexander Dobo, gruppchef hos Swecos konstruktörer.

Alexander Dobo tror att det var helhetstänket som gjorde att just Nationalmuseum tog hem priset.

– Stålkonstruktionen är väldigt smäcker och proportionerlig, och formen är anpassad efter många parametrar, inte minst akustiken. Helheten har varit den viktigaste faktorn där stålet möjliggjort det fantastiska slutresultatet.

Vid framtagandet av formen användes parametrisk design kopplat till designverktygen, vilket underlättade detaljeringen av de cylindriska knutpunkterna.

– Inga ritningar användes för tillverkningen. Toleranserna i stålelementen gjorde det komplicerat, och vi hade därför ett nära samarbete med tillverkaren under processen. Styrfiler för laserskärning och 3D-modellen skapade förutsättningarna för att lyckas, säger Alexander Dobo.

Även Swecos uppdrag Nacka Strand 04 var nominerat till Stålbyggnadpriset och fick ett hedersomnämnande.

Juryns motivering
Att lägga en ny årsring till vårt magnifika Nationalmuseum är en mycket stor utmaning. Lösningen på Nationalmuseums nya glastak är en ytterst elegant stålstruktur, förverkligad genom ett mycket nära samarbete mellan alla som medverkat. Djup kunskap och stort engagemang i kombination med moderna digitala verktyg har resulterat i de nästan svävande glastaken. Infästningen av glaset i den tunna lätta stålkupolen vittnar om ett mödosamt detaljeringsarbete med ett fantastiskt slutresultat. Som besökare slås man av glasprismornas skimmer och ljuset som silar in genom taken. En elegant skyddande hinna i ett modernt stålskelett som svävar över konsten och historien. I Nationalmuseums nya glaskupoler var stålet den bästa lösningen vilket slutresultatet vittnar om i all sin prakt.

Om Stålbyggnadspriset
Stålbyggnadsinstitutet delar vartannat år ut Stålbyggnadspriset till ett byggnadsverk där man på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i den bärande konstruktionen. Syftet är att uppmuntra till ett effektivt användande av stål i byggandet och ge upphov till nya idéer och inspirerande lösningar. Stålbyggnadspriset uppmärksammar arkitekter, ingenjörer och företag som utnyttjar stålets egenskaper för att bygga en hållbar framtid.

Foto: Nationalmuseum, Bruno Ehrs.

För mer info, kontakta:
Alexander Dobo, alexander.dobo@sweco.se  

Se film om renoveringen av Nationalmuseum