Sweco utformar Bollnäs nya resecentrum

/siteassets/nyheter/2019/10-oktober/bollnas-rc-770.jpg

Sweco utformar Bollnäs nya resecentrum

1 oktober 2019
Sweco har fått förtroendet att utforma Bollnäs nya resecentrum. Ambitionerna har varit höga från starten med målet om att bli Sveriges bästa resecentrum för resenären och en välkomnande entré till staden.

Som ett resultat av ett förväntat högre tryck på resande med kollektivtrafik ska Bollnäs få ett nytt resecentrum i anslutning till det nuvarande, och som samlar buss samt lokal- och regionaltåg på ett och samma ställe. På så sätt förenklas resan för resenären som snabbt och smidigt kan byta mellan olika färdmedel. Sweco har fått uppdraget att gestalta och projektera hela anläggningen, både den nya dockningsstationen och omkringliggande mark med gång- och cykelvägar, parkeringar, bussangöringar och entrétorg. Visionen är att Bollnäs resecentrum ska bli Sveriges bästa resecentrum för resenärer och vara en välkomnande entré till staden. Ledorden har varit säkert, tryggt, tillgängligt och bekvämt.

Samtliga av Swecos verksamhetsområden är delaktiga i uppdraget, något som varit ett krav från kunden som önskade sig en leverantör som kunde erbjuda all kompetens.

– Att bygga om ett resecentrum och skapa förutsättningar för ett ökat kollektivt resande i och till staden och samtidigt utforma Bollnäs resecentrum till en trygg, säker och tillgänglig plats med hög bekvämlighet för resenären var en stor utmaning. Den här komplexiteten tillsammans med hållbarhetsperspektivet gjorde att vi behövde arbeta tillsammans med ett företag som har alla kompetenser, säger Patrik Uhras, projektledare för resecentrumet vid Bollnäs kommun. 

– Miljötänket genomsyrar hela uppdraget. Byggnadens form har fötts ur kravet på hållbarhet vilket bland annat innebär att den kommer ha solceller. För att optimera och integrera solcellerna i arkitekturen så har huskroppen fått en lutande form. Vi har valt att jobba med material som håller över tid och som är slittåliga, såsom granit, cortén, tegel, betong och limträ, säger Elisabet Bergman, ansvarig arkitekt på Sweco.

Andra viktiga miljömässiga aspekter som fått ett tydligt avtryck i gestaltningen är gröna tak och växtbäddar som tar emot dagvattnet. Buss- och torgytorna kommer vara isfria på vintern då man tar tillvara värmen på returvattnet från stadens fjärrvärmenät för att värma upp de hårdgjorda ytorna. Att göra platsen tillgänglig har varit central i projektet, därför har man anpassat nivåerna på både marken och i byggnaden så att det ska vara smidigt att förflytta sig mellan resecentrumets olika delar. 

Den 30 september var det byggstart för uppdraget.

Läs Swecos Urban Insight-rapport "Urban Space for people on the move – the living city".

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.