Lasse Färnlöfs plats nominerat till Arkitekturpris i Västmanland 2020

/siteassets/nyheter/kalender/2020/lasse-farnlofs-plats_tim-meier_01_770x380.jpg

Lasse Färnlöfs plats nominerat till Arkitekturpris i Västmanland 2020

22 januari 2020
Lasse Färnlöfs plats vid Öster Mälarstrand i Västerås, som Swecos landskapsarkitekter står bakom, är nominerat till Sveriges Arkitekters arkitekturpris i Västmanland. ”Ambitionen och viljan att genomföra ett dylik projekt på en offentlig plats bör belönas med ett arkitekturpris”, skriver juryn i sin motivering.

Nu står det klart att det sjönära parktorget Lasse Färnlöfs plats i Västerås är ett av de nominerade projekten som har chans att ta hem Västmanlands arkitekturpris 2020. Projektet är utformat av landskapsarkitekter på Sweco och stod klart 2014. Lasse Färnlöfs Plats, som ligger invid Mälaren, är robust utformat där gestaltningen är inspirerad av hamnmagasin, industrilokaler och kajer.

– Det är jätteroligt att projektet är nominerat. Redan tidigt i projektet hade vi en klar bild av hur vi ville hantera platsen, att med Mälaren och teatern som idégivare skapa ett scenrum och mötesplats för alla. Trots alla turer som den här typen av projekt genomgår så är vår bärande idé kvar, det är vi mycket glada för. Vi har eftersträvat en tillåtande plats för olika aktiviteter och med tydlig rumslighet. Vi har haft ett nära och bra samarbete med vår beställare som visat ett stort engagemang, säger Marianne Wahlström, ansvarig landskapsarkitekt på Sweco.

Arkitekturpriset delas ut av Sveriges Arkitekter i Västmanland och ska gå till ett arkitektoniskt projekt, inte en individ eller ett företag. Projektet ska vara genomfört i Västmanland under de senaste fem åren (från 2014 – 2019). Priset delas ut i mars 2020. Läs mer här. 

 

Illustration till vår idé.

Lasse Färnlöfs plats idé 1.jpg