En dag på Sweco

En dag på Sweco är ett fotoprojekt skapat av våra konsulter. Vi vill visa vad som händer hos oss från norr till söder. Bilderna kommer att ta plats i Swecos sociala medier så följ oss och ta del av vår vardag.

Följ oss

@swecosweden på Instagram

Sweco på Facebook

Sweco på LinkedIn

Anders-Carlsson-900.jpg

Upprustning Getingmidjan!
I slutskedet av en 8 veckor lång avstängning av bron mellan Riddarholmen och Tegelbacken var det snart dags för tågen att börja rulla igen. En av dem som jobbat med Getingmidjan är byggplatsuppföljaren Anders Carlsson. Natten har omslutit Stockholm, kontaktledningens blanka koppar blixtrar i luften från bilarnas strålkastare på Centralbron bredvid och han bestämmer sig för att fånga detta på bild.
– Jag känner mig stolt över att få ha varit med som byggplatsuppföljare på Sweco åt Trafikverket och att få bidra till att förbättra denna livspuls för tågtrafiken in mot vår vackra huvudstad Stockholm, säger Anders.

Hanna-Nyqvist-900.jpg

Solig dag vid Älvkarleby kraftverk!
Miljökonsulterna Hanna Nyqvist och Andreas Sindenqvist fick möjligheten att spendera en dag vid ett av Vattenfalls äldsta kraftverk, byggt i början av 1900-talet. Förutom att inventera biotoper fick de se Älvkarleby med dess rika historia, kultur och natur.
– I mitt jobb får jag jobba med miljöfrågor på spännande och varierande sätt, det blir ofta en blandning mellan att jobba i fält och vid skrivbordet. Jag gillar utvecklingsmöjligheterna här och självklart mina fantastiska kollegor, säger Hanna.

Christina-Lundin-900.jpg

En jobbdag på räls!
Vem här har sett det nya tunnelbanefordonet C30 som just nu testkörs? Christina Lundin, senior miljökonsult, tog tidigare i år en tur i Stockholms tunnelbanesystem för att säkerställa avståndet mellan vagn och plattform för det nya tåget.
– Det jag gillar mest med mitt jobb är variationen. Högt och lågt, teoretiskt och praktiskt, många olika kunder i olika branscher. Att mäta avståndet till plattformen hör inte till det vanliga men ibland får man ställa upp på lite udda arbetsuppgifter, säger Christina.

Tord-Karlsson 900.jpg

Fina höstdagar i Jämtland!
Vem tycker inte om att blanda hemmajobbet med dagar ute i naturen. Då och då får elkraftskonsulterna Tord Karlsson och Natalie Backman njuta av jobbdagar som dessa.
– Det fantastiskt att kunna ha sådana dagar på jobbet, här går vi och avväger för en ny 40-kV ledning i strålande solsken. Det bästa med mitt jobb är variationen av arbetsuppgifter. Allt från första kundkontakt till en färdig arbetshandling, säger Tord.

Linda-Bäckström-900.jpg

Fjällvandring i miniformat!
Vissa fältjobb passar extra bra för den som gillar fjällvandring. Linda Bäckström, dagvattenutredare, och Malin Tagenlöv, landskapsingenjör, var den här veckan ute i Kirunas skogar för att mäta trummor och diken för en dagvattenutredning – en fjällvandring i miniformat helt enkelt.
– Det jag gillar mest med mitt jobb är att se till att helheten fungerar och skapa möjligheter för gröna utrymmen i samhället. Fältjobben varierar men det är alltid roligt att vara ute, säger Malin.

imagep5tdf.png

Hur ser ditt hemmakontor ut? Det här hemmakontoret tillhör David Nordström som till vardags sysslar med trafikplanering. Just den här dagen var det slutspurten innan leverans av Tingstadstunnelns systemhandling. Här är Davids tips för att förenkla vardagen:

– Glöm inte bort det sociala behovet utan nyttja digitala verktyg och håll kontakten med dina kollegor. Ta en skype-lunch med kollegan, eller en promenad och ring en vän, säger David.

imagesgch.png

Fikapaus! Den här soliga vårdagen var miljökonsulterna Elin Kolam och Ida Björling ute i fält för att göra grundvattenprovtagningar på Sturup flygplats. Varför inte passa på att lära känna varandra lite bättre!

– Ibland uppstår en del väntetiden vid omsättning av grundvattenrör. Vi använde den tiden till att lära känna varandra i februarivårsolen, säger Elin.

imageraqun.png

Glöm inte att planera in fikat med kollegorna! Insa Ostendorf är projektledare och gruppchef på Sweco i Halmstad och ser till att fikat blir prioriterat även när många jobbar hemma.

– Vi är en väldigt tight grupp i ”friska tider” och vi behöver en plattform för det dagliga utbytet av hur det är, vad som händer och hur det känns att jobba hemma med allt det innebär. Men det digitala fikat skapar också lite rutin och struktur i en annorlunda vardag för alla, säger Insa.​

Linn-Glad.jpg

Uppe med tuppen! Det är många som behöver omväxling från hemmakontoret i dessa dagar. Miljökonsulten Linn Glad - som just nu jobbar med att sätta ihop workshops tillsammans med en av våra kunder - är en av dem. När vädret tillåter tar hon gärna möten utomhus. Den här dagen fick hon dessutom trevligt sällskap.

– I min roll jobbar jag brett med olika uppdrag kopplade till miljöbalken, nu är det lite annorlunda när man bara är hemma. Jag har försökt sitta ute i trädgården så mycket som möjligt, få in motion regelbundet och hålla tider för raster, säger Linn.

Västerbron med dess vackra ljussättning, utförd av Swecos ljusdesigners, har alltid fångat arkitekten Artur Edmans blick.

– Västerbron ligger i landningsriktning för flygplan på väg till Bromma flygplats, och ett av dessa passerade över bron just när kamerans slutare var öppen. En ”happy accident” helt enkelt, säger Artur.

Lunchpaus på isen!

Daniel Nyberg, gruppchef inom IT för samhällsutveckling, och hans kollegor passade på att gå de 400 metrarna ned från Luleåkontoret till havet och isbanan som finns där.  På bilden ser vi systemutvecklarna Jonas Jernunger och Linus Häggström, och GIS-konsulten Viktoria Nyman i skrinnartagen.

– Ett välbehövligt avbrott från mailkorgar och blåskärmar som i övrigt präglade dagen, säger Daniel.

Januarieftermiddag på Åre Östersund Airport!

Efter några dagars mätning med sämre väder så fick Petri Tuohimaa, gruppchef mätningsteknik, och hans kollegor denna solnedgång som plåster på såren. På bilden ser vi Petris kollega Sebastian Frölander.

– Det är sådana här stunder man får komma ihåg för att orka med en vinter som denna, säger Petri.

Med Gothia Towers och månen som sällskap!

Processingenjören Thomas Grahn gillar att vara utomhus minst en gång om dagen och en av favoritplatserna är terrassen på Swecos Göteborgskontor. När han befinner sig inomhus arbetar han med projekt som syftar till hantering av använt kärnbränsle.

– Förutom att jag känner mig utmanad i mitt jobb så gillar jag verkligen min arbetsplats, säger Thomas.

Mätningsingenjören Alexander Stenmark lyckades fånga sin kollega Jesper Juntti, projektör, på bild när de är ute och mäter i ett dike i Gällivare. På bilden mäter Jesper med GPS.

– Det jag gillar med mitt jobb är att jag ständigt får vara utomhus och att arbetsplatserna varierar beroende på vilken typ av jobb/kund vi har. På arbetsplatsen där bilden är fotograferad har vi varit inhyrda som mätkonsulter, säger Alexander.

Det var solfattigt i Göteborg i november men den 29 November, i elfte timmen, visade sig solen igen. Några tappra själar inom IT för samhällsbyggnad, FME- och GIS-experten Håkan Samor och systemutvecklaren Martin Thorbjörnsson i detta fall, tog då tillfället i akt att njuta av solstrålarna. Bilden tog Björn Axelsson, FME- och GIS-expert.

– Varje fikapaus och lunchrast läggs några minuter på pulshöjande aktiviteter. Vi är ett riktigt grymt gäng med många kompetenser som alla har variation i sina arbetsdagar. Ibland är vi ute hos kund, men är oftast här på kontoret och har roligt med våra kollegor. Det blir ofta livliga diskussioner i kontorslandskapet om vilken branch av källkod som gäller i HAJK-map eller vilket tangentbord som smattrar tystast, säger Håkan.

Här ser vi Hågelby gård, en park som efter 100 år ska restaureras och fixas till. Byggnader och parken tillkom mellan 1911-1922 på initiativ av telefonfabrikören Lars Magnus Ericsson. Swecos konstruktörer är självklart på plats.

– Det bästa med mitt jobb är att det är varierande och utmanande arbetsuppgifter, och självklart att få jobba med alla intelligenta och begåvade människor, säger William Woo som har tagit den här bilden på sina kollegor Bahman Homeran och Sujan Rimal. Alla är konstruktörer.

Catarina Bonnedahl, mark och tillståndsfrågor, står och beundrar soluppgången 4 mil norr om Örnsköldsvik. Bilden är tagen av hennes kollega Katarina Olsson, elkraftskonsult.

– Jobbet som beredare av elnät är varierande. Jag gillar att jag kan alternera kontorsjobb med fältarbete. Som här på bilden, där vi GPS-inmäter markprofilen för att kunna bygga en ny luftledningssträcka, säger Katarina.

Sweco Västerås/Örebro och Sweco Polish Team fick möjligheten att besöka Polens största tunnelkonstruktion.

– Den 2 km långa tunneln är en del av S-7 Krakow-Rabka Zdrój Expressway och är Polens långsta vägtunnel. Den är byggd med hjälp av ADECO RS och traditionella utgrävningsmetoder. Tack till Astaldi för det minnesvärda besöket, säger Katja.

Ibland får man ha lite kul tillsammans med kollegorna efter arbetstid. Detta är en bild tagen av Ellinor Gustafson, styr och övervakning, högst upp från DN-huset i Stockholm under Swecos julfest.

– Jag har jobbat på Sweco länge och trivs väldigt bra för att det finns många möjligheter att utvecklas och lära sig nya saker. Swecos värdegrunder stämmer överens med det jag tycker är viktigt på en arbetsplats, som bra ledarskap som lyfter medarbetarna eller att vara ett modernt företag i som ligger i framkant, säger Ellinor.

Konstantinos Mavridis, konstruktör, tillhör gruppen Transmission som arbetar med konstruktion av gigantiska stålstolpar.

– Allt som ses på bilden är våra egna ritningar som har blivit verklighet. Båda stålstolparna är nya och alla ritningar och beräkningar har gjorts av oss på Sweco. De är jätteviktiga för att elen ska kunna överföras genom landet under extrema väderförhållanden. Min kollega Tore, byggkontrollant, står i mitten för att ge en bild av stolparnas storlek, säger Konstantinos.

Dags för ett lunchdopp! Magnus Gunnarsson, vägprojektör, och Clas Tosser, projektör, njuter av badet och Maria Tranvik, hydrogeolog, passar på att fota.

– Vi började bada i våras och gjorde lunchbadet till en vana. Vi har funderat över att bada även i vinter, men efter badet som syns på bilden började det bli svårt att ta sig i vattnet utan att behöva göra upp en vak, säger Maria.

Lunchträning pågår!

– Under lunchen i Västerås finner man alltid några från Sweco på gymmet som man kan träna med. Anders Ljungner, elkraftingenjör, är vår egna PT och han kör hårt med oss. På gymmet bygger vi både muskler och gemenskap. Muneeb Choudhry, elkraftingenjör från Pakistan och nyanställd sedan tre månader, följer ofta med till gymmet vilket gjort att han snabbt lärt sig många styrkeövningar samtidigt som han har lärt känna många på kontoret, säger Anna-Karin Karlsson, gruppchef.

Johanna Sjögren och Klara Elmquist arbetar som miljökonsulter på Sweco i Umeå. Bilden är tagen i fjällen när de tar prov på upplagda massor.

– Jag gillar variationen i mitt jobb; att få vara ute ibland, men även vara inne och jobba med utredningar. Jag gillar att få vara med under flera steg i processen, från provtagningar, till att sammanställa resultaten och sedan komma med rekommendationer eller förslag på nästa steg, säger Johanna.

Pontus Kristiansen, bygg- och projektledare, har fotat kollegan Jozefine Boman, bygg- och projektledare, när hon försöker lokalisera en vägtrumma i Ekfors, Övertorneå kommun.

– Jag och Pontus har under hösten varit ute och inventerat vägtrummor i Övertorneå driftsområde. Totalt har vi inventerat drygt 400 km väg och uppskattningsvis kring 1200 vägtrummor. Det bästa med inventeringsuppdrag ute i fält måste vara möjligheten att få spendera sina dagar utomhus. Hösten är fantastisk här uppe i norr, säger Jozefine.

Nils Björken, elkraftingenjör, har fotat kollegorna vid en damminspektion åt Vattenregleringsföretagen i nordvästra Jämtland.

– Det här var sista chansen att ta sig dit för säsongen utan att åka skidor eller skoter. En helt underbar dag i fjällen!, säger Nils.

Här ska Öresundstågen tvättas och servas! Runa Einarsson har fotograferat byggnad 04 i tågdepån i Kärråkra, Hässleholm.

– Detta är ett stort nybygge, i stil med en biltvätt fast i mycket större format. Byggnaden är 120 meter lång så perspektivet blir rätt häftigt. Jag jobbar i Lund med Styr- och övervakning och tycker att det bästa med mitt arbete är att jag får möjlighet att vara i alla dessa olika miljöer som kan ge inspiration på så många olika sätt, säger Runa.

Miljöingenjören Filip Christensson och kollegan Nicole Norlin, miljökonsult, skulle göra en miljöinventering i Laholm när de råkade träffa på ett ovanligt djur.

– Det var ett stort projekt och det mesta skulle rivas förutom en pumpbyggnad samt förvaringsbyggnad. Det speciella var dock inte projektet i sig utan att jag råkade ta en bild på en spindel vid en kontorsbyggnad. Det visade sig vara den mycket sällsynta getingspindeln. Bilden har fått uppmärksamhet i media så som Hallandsposten men även SVT, säger Filip.

Jon Andersson - miljökonsult, PhD i biologi – jobbar med naturvärden i landmiljöer och var den här dagen ute och inventerade skog i Västernorrland när han fick syn på denna tofsmes.

– Under arbetet undersöks naturmiljön längs en planerad ledningsgata. Det kan röra sig om skogar, myrar, vattendrag eller sjöar. Även om de ordinarie fågelinventeringarna sedan länge avslutats så dyker det ibland upp arter som stannar över vintern, så kallade ”stannfåglar”. Under måndagens inventering flög denna lilla tofsmes förbi framför kameran och det sa klick! Här är resultatet, säger Jon.

 Felizia Pettersson och Martin Berg från Swecos HR-avdelning firar in både hösten och goda resultat.

– Hösten är alltid väldigt fin utanför vårt Swecokontor och den här dagen var vi extra glada över alla nya medarbetare vi anställt i år, säger Felizia.

Fotograferade gjorde kollegan Emma Östgren.

Elingenjören Tobias Rask är denna dag uppe på översta våningen i Turning Torso i Malmö.

– Jag befann mig på ett konsultseminarium på 54:e våningen. Bilden är tagen från översta våningen och visar delar av stadsdelarna Västra Hamnen och Ribersborg. Anledningen att jag valde att ta denna bilden är för att jag läste på Swecos sociala medier om en vision för hur Malmö kan komma att se ut om 25 år som jag tyckte var jätteintressant, där man bl.a. pratade om hur man med hjälp av öar utanför Ribersborg och med metro kunde bli en halvmiljonsstad, säger Tobias.

Stefan Evensson, vatten- och miljöingenjör, och Hassan Al-Timimy, hydrogeolog, är ute på uppdrag i Viksjö i Timrå kommun. 

– På bilden syns Hassan en bra bit upp längs det 90 meter höga Västanåfallet. Vi kontrollerade turbiditet och flöde i en privatpersons vattenbrunn som kom från en kallkälla. Brunnen är även påverkad av ett vägbygge, säger Stefan.

Lisa Söderholm, uppdragsledare projektering, jobbar på affärsområdet Trafikdesign med utformning och projektering av väg, gata och mark. Det var en självklarhet att ta en bild på denna häftiga skuggning avbildad på en fasadvägg i Stockholm.

– I en korsning stod en trafiksignal och lyste med sitt röda stoppsken på en fasadvägg samtidigt som det blev en skugga. Jag tyckte att det var fantastiskt vackert, säger Lisa.

Denna bild är tagen av Petter Lämås, GIS-ingenjör, när han är ute på ett uppdrag.

– Jag arbetar med kartapplikationer och fick möjligheten att följa med våra miljökonsulter ut i fält för att förbättra förståelsen för hur de arbetar och hur vi kan utveckla våra applikationer som de använder. Med våra kartappar ser Sweco klart även i dimmigt väder, säger Petter.

Fem prinsessor på vift! Runa Einarsson och hennes kollegor står ute på trappan intill Blå hallen innan en bolagsmiddag i stadshuset. Från vänster: Ingela Andersson, ventilationsprojektledare, Maria Wallin, rör-projektledare, Runa Einarsson, Styrbesiktningsman och projektledare, Sofia Bylund, Styrkonstruktör och Emilie Peller, ventilations- och rörkonstruktör.

– När vi fick reda på att det skulle ingå middag i Blå Hallen på bolagsträffen så bestämde vi oss tjejer på Lundakontoret att vi skulle bli prinsessor för en dag. Eventet i stadshuset var ju som en bal på slottet. Det händer nog bara en gång i livet för de flesta att få möjligheten att vara på fest i Stadshuset, säger Runa.

Solnedgång utanför Linköping! Ove Eriksson, systemtekniker, arbetade vid en damm utanför Linköping under denna soluppgång.

– Jag var där för att reparera flödesmätningen som bland annat används i samband med vattenprovtagning vid dammens in- respektive utlopp. Många av flödesmätningarna sker annars nere i avloppsbrunnar så det var skönt att få vara ovan jord för engångs skull. Något som är roligt är att få saker att fungera, att med små förändringar få ut mer av det man redan har. Jag uppskattar kombinationen mellan skrivbordstjänst, fältarbete och att få fixa ute i verkstan, säger Ove.

Tim-Berglund900x900w.jpg

Ljusdesignern Tim Berglund har fotograferat kollegan Simon Nyström vid en armaturutvärdering i ljuslabbet på kontoret i Stockholm.

- Armaturutvärderingen är ett viktigt steg i att säkra kvaliteten på de produkter vi föreskriver. Det bästa med mitt jobb är kombinationen av praktik och teori i kombination med variationen av projekt, allt ifrån små parker till stora stadsutvecklingsprojekt. Det kreativa arbetet är också väldigt givande, och uppdragen där vi arbetar nära tillsammans med arkitekterna i tidiga skeden och det verkligen finns möjlighet att vara med att anpassa utformningen, säger Tim.

Anders-Ellegård900x600w.jpg

Här står elkraftsingenjörerna Simon Samuelsson och Johan Gustafsson på kontoret i Göteborg, inbegripna i en diskussion om vad man behöver se på ritningar för att kunna relatera dessa till verkligheten i fält. Kollegan Anders Ellegård fotograferade.

– Jag är ganska ny på jobbet, men det jag gillar väldigt mycket är att Sweco som ett av få företag i Sverige faktiskt vågar göra konstruktioner för stationer och ledningar på den högsta spänningsnivån i vårt land. För mig som jobbat i många företag i branschen signalerar det kompetens, självförtroende och trovärdighet även i andra frågor så som nätreglering, smarta elnät med mera, säger Johan Gustafsson.

Emil-Engvall-900x1200w.jpg

Miljövetaren Emil Engvall är ute på mätning i fält tillsammans med kollegorna Vladimir Vanek och Pär Hallgren.

– Den här ån har påverkats av vatten från en deponi och vi kartlägger hur det påverkade grundvattnet i ån har spritt sig. Vi mäter elektrisk ledningsförmåga och tryckskillnad mellan grundvatten och ytvatten. En fantastisk dag där människa, teknik och natur samarbetar för ett mer hållbart samhälle, säger Emil.

Isabel-Sundström-900x1100.jpg

Isabel Sundström är Landskapsarkitekt MSA och tog den här bilden vid en träff mellan landskapsgrupperna i Gävle och Falun.

– Här står vi i Jansasparken i Sandviken, som vann SAGDAs arktitekturpris 2019. Det bästa med mitt jobb är den breda blandningen av uppdrag. Att få möjligheten att påverka människors livsmiljöer är min främsta drivkraft. Att komma ut såhär och se färdigställda projekt är fantastiskt, säger Isabel.

Jan-Erik-Olsson900x600w.jpg

Projektledaren Jan-Erik Olsson tog den här bilden en tidig morgon från Swecohuset i Marieberg.Vi ser dimman över Saltsjön och solen som håller på att gå upp över Riddarfjärden.

Maria-Wallin900x1200w.jpg

Uppdragsledaren Maria Wallin har tagit den här bilden på Universitetssjukhuset i Lund när ny MR-utrustning som väger cirka 4 ton lyftes in med kranbil. Sweco har projekterat VVS och El/Tele-installationerna.

–  Jag har jobbat på Sweco i 29 år, främst med sjukhusprojekt. Orsaken till att jag trivs så bra på Sweco är alla trevliga kollegor/beställare, som gör att det är kul på jobbet och alla intressanta projekt där jag får möjlighet att utvecklas, säger Maria.

Tecumseh-900x700w.jpg

Tecumseh Hollis tog denna bild i den magiska ruinen St Nicolai när Swecos järnvägskonsulter hade bolagsträff i Visby.

– Det bästa med mitt jobb är alla människor jag får träffa och prata med under en dag. Jag tycker också om att styra vårt lag mot ett gemensamt mål med fokus på utveckling, hållbarhet och effektivitet. Och att jag får vara med och bygga några av Nordeuropas häftigaste infraprojekt, säger Tecumseh.

Stefan-Benn900x900w.jpg

Stefan Benn har fotograferat kollegan Jonathan Eskills som letar efter möjliga vägar att dra nya rör under en inventering på Högdalens simhall.

– Simhallen ska få en ny vattenreningsanläggning och då passar man på att totalrenovera tre simbassänger. Vi ska bland annat dra rör för tillkommande duschar. Det bästa med mitt jobb är att vi steg för steg gör Stockholm lite bättre, säger Stefan.

Johanna-Sjögren900x500w.jpg

Miljökonsulten Johanna Sjögren tog denna bild en dimmig morgon utanför Umeåkontoret.

– Jag jobbar med förorenade områden, och det innebär att jag är ute på provtagningar ibland, både i mark och vatten. Sedan följer sammanställningen av data som mynnar ut i rekommendationer kring vad man kan eller bör göra med massorna i området. Jag gillar verkligen variationen i mitt jobb, att få jobba tillsammans med andra, ha kontakt med kunder och försöka ringa in vad de vill ha hjälp med. Sedan är det ett stort plus att få vara utomhus ibland också, säger Johanna.

Thomas-Thoren-2-900x700w.jpg

Thomas-Thoren900x700w.jpg

Anläggningskonsulten Thomas Thorén är på Gotland, för att utföra vibrationsmätningar i samband med markarbeten.

– I fält upprättar vi ibland temporära fältkontor - denna gång i en äldre fornborg då vi har medarbetare som har stort intresse för fornborgar. Vi förenar nytta med nöje, säger Thomas.

thomas-thoren-900x900w.jpg

Anläggningskonsulten Thomas Thorén tog den här bilden i samband med en demontering av vibrationsmätare uppe på taket på mittskeppet i Riddarholmskyrkan i Stockholm.

– Vi kontrollerar vibrationer i kyrkan i samband med markarbeten i närheten av byggnaden. Det bästa med mitt jobb är möjligheten att få tillträde till olika platser och byggnader som man normalt inte får besöka och se det man annars inte ser, säger Thomas.

Magnus-Bergknut-900x800.jpg

Magnus Bergknut håller på uppdrag åt Naturvårdsverket kurs i förorenad mark i Batumi i Georgien.

– Kursen var riktad mot Miljöministeriet i Georgien, och Swecos experter berättade om hur det ser ut i Sverige vad gäller lagstiftning, inventering, provtagning, riskbedömning och åtgärder för förorenade områden. Inom kursen anordnades också en workshop där vi tillsammans med Naturvårdsverket och deltagarna från Georgien föreslog en handlingsplan för det fortsatta arbetet kring förorenade områden i Georgien, säger Magnus.

Mattis-Norrvidd-900x800.jpg

Mattis Norrvidd arbetar med strömningsteknik och tog den här bilden på väg mot en gruva vid Kittilä i norra Finland. Vid gruvdammar samlas restprodukter, anrikningssand, i stora magasin då de ofta innehåller miljöfarliga ämnen.

– Jag och mina kollegor studerar vilka konsekvenser som är troliga i händelse av att haveri skulle uppstå i någon av dammarna. Den här ogenerade renen undrar nog vilka vi är. Det brukar inte vara så många besökare, säger Mattis.

Hussein-Chith-900x500.jpg

Här ser vi Swecos arkitekters fotbollslag i turneringen Dinell-Johansson Cup.

–Av 24 deltagande lag lyckades vi knipa andraplatsen och det är första gången vi ställer upp, så vi är mer än nöjda! Vi ser redan fram emot nästa års upplaga och då är siktet inställt på guld, säger Hussein Chith.

Franz-Åberg-900x600.jpg

Franz Åberg arbetar som geotekniker och har tagit denna bild i Kaxås, nordväst om Östersund.

– Jag är ute och gräver provgropar i en otroligt vacker Norrlandsmiljö för att undersöka jordens uppbyggnad och bestämma områdets byggbarhet för planerade bostadshus. Det bästa med mitt jobb är omväxlingen, att både kunna arbeta på kontoret och få komma ut i verkligheten. Jag får vara med i ett tidigt skede och även besöka byggen och se idéerna komma till liv.

Erika-Einarsson-900x600.jpg

Ett gäng tappra swecoiter från gruppen "Förorenade Områden och kemikalier" i Göteborg gjorde en insats i rejäl blåst och regnoväder genom att strandstäda en kustremsa som sommaravslutningsaktivitet. Bilden är tagen av Erika Einarsson.

Emy-Ekholm-900x1100.jpg

På Sweco hittar man sin lagkamrat! Emy Ekholm (t h) är projektledare och kollegan Eeva Rumpunen (t v) är landskapsarkitekt i Halmstad. Tillsammans tävlar de i swimrun och här gör de sig redo för ett träningspass på lunchen.

– Swimrun är en upplevelse i samhällsbyggnad utöver det vanliga! Här möter vi naturen och staden under ett och samma träningspass. Simningen sker i Nissan och vi simmar under broar, längs cykelvägar och förbi nya bostadsområden, områden som vi på Sweco varit med och byggt! Löpningen sker i och runt stadskärnan och där möter vi alltid någon som hejar på oss, säger Emy.

Alexander-Hjertstedt-900x1000.jpg

Alexander Hjertstedt är trafik- och samhällsplanerare och tog denna bild i Vinberg, Falkenberg, efter ett samråd med berörda sakägare där en ny gång- och cykelväg presenterades.

– Under mötet fick vi synpunkter på placeringen av tilltänkt gång- och cykeltunnel och stannade därför till på kvällen vid platsen och undersökte möjligheten att omlokalisera tunneln. Där och då slogs jag av känslan av både frihet och glädje att vi förändrar infrastruktur till det bättre och verkligen lyssnar på folket vi bygger för. Naturen med betande kor var pricken över i, säger Alexander.

 

Jose-Ignacio-Ramirez-(5)-900x500.jpg

Här ser vi staden La Paz i Bolivia, där Sweco designar ett nytt avloppsreningsverk. Genom projektet kommer floden Choqueyapu, som flyter genom staden och som också används för bevattning, att bli betydligt renare.

– Jag skulle säga att det bästa med uppdraget är vetskapen att vårt arbete kommer att förbättra levnadsförutsättningarna för väldigt många människor. Kommunikationen har också fungerat förvånansvärt bra, trots olika språk och kulturer, säger José-Ignacio Ramirez som leder uppdraget tillsammans med Guy Taylor.

Katja-Fedorova900x600w.jpg

Katja Fedorova är uppdragsledare hos Swecos anläggningskonsulter och tog denna bild vid ett besök på Västerås avloppsreningsverk.

– Syftet med besöket på reningsverket var erfarenhetsåterföring inför kommande uppdrag. Det blev både lite industriromantik och praktisk bildning, säger Katja.

f-bergfeldt-p900x1200w.jpg

Arbetsmiljösamordnare Fredrik Bergfeldt har skickat in denna bild från Göteborgskontorets pizzaparty.

– En riktigt trevlig kväll, sammanfattar Fredrik.

Monika-Albertsson900x595.jpg

Monika Albertsson är arkitekt och certifierad sakkunnig inom tillgänglighet, och tog denna bild när hon tillgänglighetsbesiktigade en ny förskola i Nacka.

– Den här dagen fick jag se ett väl utfört arbete när det gällde tillgänglighet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Just förskolor kan vara knepiga ur tillgänglighetssynpunkt. Dörrautomatik, som är ett måste för tunga dörrar ur tillgänglighetssynpunkt, blir lätt roliga leksaker. Hur kul är det inte att trycka på en knapp för att se en dörr som öppnar sig gång på gång!

Johanna-Sjögren900x1000w.jpg

Miljökonsulten Johanna Sjögren tar prover under tågplattformen i Björkliden.

– Plattformen ska rivas och byggas om för att tillgänglighetsanpassas, och för att inte bygga in eventuella föroreningar var vi där och tog prover. Naturligtvis lagade vi plattformen efter provtagningen, säger Johanna. Kollegan Joakim Norman fotograferade.

Helene-Sunmark900x700w.jpg

Triss i naturvetare! Fältgeoteknikern Helene Sunmark och miljökonsulterna Staffan Arleskär och Isabella Svensson har alla tre studerat på Stockholms universitet och läst en del kurser tillsammans.

– När vi sprang på varandra ute i fält var vi tvungna att föreviga det med en bild. Ett kärt återseende av gamla studiekompisar, säger Helene.

Bergfeldt900x1200w.jpg

Fredrik Bergfeldt är arbetsmiljösamordnare hos Swecos järnvägskonsulter och tog denna bild vid ett platsbesök.

– Om dagarna pratar jag med kunniga människor inom olika områden som berör arbetsmiljön. Under det här platsbesöket lyfts en spårväxel på och justeras för att hamna på rätt plats.

Nyfiken på hur det såg ut när växeln lyftes på? Klicka här för att se Fredriks film!

Kaj-Möller900x550.jpg

Det hävdas att sporten fotboll uppfanns i staden Zibo för drygt 2000 år sedan. När Sweco blev inbjudna på ett kundmöte för att diskutera nya uppdrag inom hållbar stadsplanering fick Kaj Möller, vd för Sweco International, ta emot en gåva som symboliserade detta.

– Ibland får man vara med om oväntade saker på jobbet. Det var stadens borgmästare, Yu Haitan, som gav mig en replika av hur fotbollen såg ut på den tiden, fylld med fågelfjädrar, säger Kaj.

Anna-Strömqvist900x650w.jpg

Anna Strömqvist är miljökonsult och har tagit denna bild utanför Malå i Västerbotten.

– Jag tog grundvattenprover på ett berg, som en del av ett kontrollprogram vid en nedlagd gruva. Mygg och knott fanns det gott om, men utsikten vägde upp det, säger Anna.

Killmiddag 900x550.jpg

Hållbarhetskonsulten Tobias Johansson tog konceptet #killmiddag till Umeåkontoret, och resultatet blev att ett femtontal deltagare under kvällen pratade om hur det är att vara kille/man utifrån olika teman.

- Jag tycker att det blev en bra kväll med fina samtal! Det finns många frågor som präglas av förlegade föreställningar om hur män ska vara och uppträda, och om vi ska arbeta för jämställdhet på riktigt måste vi våga prata om alla frågor, säger Tobias. Läs mer om killmiddag här

Nicole-Edensbo900x500w.jpg

Sweco i blom! Nicole Edensbo är projektledare på Sweco i Göteborg och har fotograferat kontoret genom blomsterprakten.

– Vårt kontor är fantastiskt vackert både invändigt och utvändigt. I den här bilden ser vi tydligt hur de yttre dynamiska formerna smälter in i den omgivande grönskan, säger Nicole.

Johan-Nyqvist900x700w.jpg

Johan-Nyqvist2-900x500w.jpg

Miljökonsulten Johan Nyqvist är i Åre och inventerar örn.

– Det var kallt och fint! Den här dagen hade vi 16 m/s i vindbyarna och -13 i början av dagen. Vinden tilltog men temperaturen ökade framåt dagen. Bilden med stativet är tagen av mig och bilden på mig är tagen av vår underkonsult, Andreas Ringnér.

Axel-Lundberg900x650w.jpg

Axel Lundberg har fotograferat ett platsbesök på ESS i Lund.

– Min roll i ESS är både beräkningar och 3D-modellering av bland annat armeringar och stål. Sedan några år tillbaka arbetar vi med de innersta enorma konstruktionerna. Det bästa med Sweco är friheten under ansvar, min chef och att Kristianstad har Sveriges finaste Sweco-kontor, säger Axel.

Tomas-Nordlander900x600w.jpg

Swecos geotekniker i Karlstad undersöker botten- och jordförhållandena i Mariebergsviken. Där planerar Karlstad kommun att anlägga en dagvattenpark med gångstråk. Dagvattnet ska renas genom ett system av kanaler och dammar.

– Det är ett spännande projekt i Karlstad inom en del av staden där väldigt mycket frilufts- och rekreationsaktiviteter utövas året runt: båttrafik, kanotpaddling, bad, skridsko med mera, säger gruppchef Tomas Nordlander.

Emanuel-Schmidt900x700w.jpg

Kustingenjören Emanuel Schmidt tog denna bild en kylig aprilmorgon vid Snäckgärdsbaden på Gotland.

– Jag och min kollega, miljökonsulten Mattias Andersson, fick nöjet att dagen lång ta vattenprover längs kusten. Syftet med provtagningen var bland annat att validera resultat från grund- och ytvattenmodellering för spridning av PFAS från Visby flygplats. Det är skönt att ha en stabil gotlänning vid rodret när man navigerar mellan stenblock, raukar och gutefår, säger Emanuel.

Sara-Kullberg900x700w.jpg

Hydrogeologen Sara Kullberg laddar ner data från en trycknivågivare (diver) i ett vattenfyllt stenbrott för att kunna undersöka hur vattennivån varierar.

– Arbetsmiljön är lite knepig, men med en kollega som övervakar, varma vadarbyxor och en kopp kaffe som väntar när man är uppe på land igen blir det en härlig fältdag, säger Sara.

Kollegan Jonas Schönström fotograferade.

Carina-Walfridsson900x1000.jpg

Swecos järnvägskonsulter har ofta deltagare med på Skype på sina möten, och med hjälp av den här nya roboten blir mötena mer personliga. På bilden har Rickard Ljung möte med Katia Åström och Patrik Lönn.

– Roboten kan styras av den som är med på mötet, och att kunna delta i ett möte ”live” är mycket bättre än att bara vara en röst i en högtalare. Vi har även passat på att använda roboten för att dela ut påskgodis, säger Carina Walfridsson som har skickat in bilden.

Joel-Ahlquist900x700w.jpgSwecos projektledare i Kiruna har fått denna nya byggledarbil som är en elhybrid. Bakom bilen ser vi bygget av Kiruna nya centrum, med bland annat det nybyggda stadshuset och stadshusklockan som är flyttad från taket av det gamla stadshuset just nu rivs. Sweco deltar i flertalet projekt åt Kiruna kommun och LKAB med stadsomvandlingen.

– Den här dagen höll jag projektmöten i nya stadshuset gällande systemhandlingar för trafikplanering för nya Kiruna centrum. I samhällsomvandlingen har jag flera projekt där jag har tre olika roller: byggledare, projektledare och trafikplanerare. Det bästa med jobbet är de varierande uppdragen samt de spännande utmaningar vi får vara med att lösa för våra kunder, säger Joel Ahlquist som har tagit bilden.

Ellen-Khan-2-900x600w.jpg

Ellen-Khan-900x600w.jpg

Ellen Khan är konsult inom samhällsanalys och den här dagen var hon och kollegan Martin Kalén på besök hos Sveriges kommuner och landsting för att spela in film.

– Filmen är en genomgång av en rapport som handlar om nyttorna med digital fastighetsautomation. Den riktar sig till alla som är nyfikna på ämnet, men främst till beslutsfattare för att ge råd och stöd inför upphandling och projektplanering. I korta drag handlar digital fastighetsautomation om att ett eller flera system samverkar för att styra och övervaka hela eller delar av olika fastighetsfunktioner. Det innebär även att olika stora delar av fastighetsskötseln sker digitalt, säger Ellen.

Anders-Söderström900x600w.jpg

Anders Söderström är gruppchef inom strömningsteknik och dammar, och här har han fotograferat vårfloden när den precis har kommit igång i Skellefteälven. På bilden ser vi också dammen vid Krångfors kraftverk. Sweco jobbar med flödesberäkningar i älven.

Ruaridh-Hägglund900x650w.jpg

Ruaridh Hägglund är ekolog och tog denna bild vid en kungsörnsinventering utanför Arvidsjaur. Inventeringen är en del av den tillståndsansökan om utökad verksamhet vid skjutfältet strax söder om Arvidsjaur som Sweco hjälper försvaret med.

– Som ekolog på Sweco har jag en mycket varierad vardag. När fältsäsongen väl drar i gång i mitten av mars fram till slutet av oktober tillbringas en stor del arbetstiden i skog och mark i allsköns olika miljöer mellan kust och fjäll, säger Ruaridh.

Maria-Tranvik900x650w.jpg

Fältarbete i -30 grader! Maria Tranvik är hydrogeolog och när denna bild är tagen är hon ute och installerar grundvattenrör för att kontrollera hur vatten från sandmagasinet i Malmberget sprider sig med grundvattnet.

– När jag är ute i fält gäller det att vara problemlösare. Det är många problem som kan dyka upp vid fältarbete i minusgrader som det kanske inte finns en enkel lösning på men det är kul att få spåna idéer, testa sig fram och lära av sina misstag, säger Maria.

Maria-Tranvik-2-900x600w.jpg

Miljökonsulten Marta Lidström tar sig fram på skidor genom skogen med ett lod över axeln och letar grundvattenrör inför en omläggning av E10 vid Gällivare.

– Det bästa med mitt jobb är att det är varierat och att jag får vara mycket ute i fält. Jag är ny i arbetslivet så det är perfekt att få göra mycket praktiska arbetsuppgifter i starten, säger Marta.

Alexandra-Tidlund-1-900x600w.jpg

Alexandra-Tidlund-900x600w.jpg

Alexandra Tidlund är regionchef för Swecos kraftledningsverksamhet och tog denna bild vid ett studiebesök med Swecos hållbarhetsnätverk på Retuna återbruksgalleria.

– Vi träffade eldsjälar med ett genuint intresse för hållbarhet och återbruk, och som arbetar i sann cirkulärekonomianda. Jag uppskattar prestigelösheten och öppenheten i detta kompetensöverskridande nätverk där vi alla arbetar med samma mål, en hållbar samhällsutveckling, säger Alexandra.

Jenny-Ahlbom900x600w.jpg

Jenny Ahlbom har delat med sig av denna vackra bild, en soluppgång som hon upplevde en morgon på väg till jobbet på Sweco i Stockholm.

– Jag har fördelen att kunna välja sjövägen till mitt arbete, och bilden är tagen ute på Långholmsfjärden utanför Edlunda. Med den här starten på morgonen är man full av energi när man kommer till kontoret och ska börja sin dag, säger Jenny.

Michel-Tas900x600w.jpg

Natt på Stockholms Centralstation. Michel Tas är VA-projektör och har fotat denna inspektion av VA-ledningar i spårmiljö.

– Vad gör man när bilarna inte kan ta sig fram på plattformen? Jo, då hyr man ett lok med släp. Den stora bilen spolar och suger bort grus och slam som kan ligga i ledningarna och den lilla bilen är till för filmningen. Man släpper ner en radiostyrd bil i brunnen och filmar ledningen, som då måste vara fri från grus och slam, säger Michel.

Jens-Holmberg900x600w.jpg

Konstruktören Jens Holmberg har gått ner i membranbassängen på Henriksdals reningsverk, för att få sig en ordentlig titt på vad Sweco projekterat.

– Det är här vattnet kommer att rinna och filtreras. Det kommer senare att monteras filter som renar vattnet och även tar bort mikroplaster. Stålet som man ser ovanför är till för att hänga filtren i, och man däckar sedan över med GAP-plattor. Det bästa med mitt jobb är att se något växa fram, som sedan kommer att vara till glädje för många människor. Utan rent vatten, vad gör vi då, säger Jens.

Mona-Granbom1-900x600w.jpg

Mona-Granbom-2-900x500w.jpg

Här ser vi hur en dag på Sweco kan se om ut man är projektledare i projektet Nya Sjukhusområdet i Malmö. Mona Granbom har skickat in dessa bilder från en studieresa med deltagare från sjukvård, förvaltning och programkontoret SUS.

–  Det blev en dag i full OP-mundering och en dag i full skyddsutrustning. Våra dagar i projektet och under informationsinsamlingar ser helt olika ut, säger Mona.

TINO-KARAZEIMBEKIS900x650w.jpg

Tino Karazeimbekis är 3D Model Specialist hos Swecos arkitekter och driver en modellverkstad med 3D-laserskrivare och laserskärare för att bygga modeller i olika skalor.

– Det roligaste är att på ett fysiskt sätt ta fram en konceptmodell av det man i vanliga fall bara ser digitalt på sin skärm. Något som man har arbetat med i flera månader kan helt plötsligt ses fysiskt på ett bord. Det ger hela projektet en till dimension, säger Tino. 

Elbilen900x600w.jpg

Här ser vi glada miljökonsulter i Stockholm som just har fått sin nya fina fältbil som är helt eldriven.

– Under bra förhållanden har bilen en räckvidd på 18 mil på en laddning. I vårt arbete med förorenad mark är vi beroende av bil när vi ska ut på våra fältundersökningar eftersom vi ofta har både tung utrustning och jord- och vattenprover som ska med tillbaka efter en dag i fält. Den kommer att användas flitigt och en elbil kändes helt rätt för oss, säger Anna Ahlgren Mårtensson som är gruppchef.

PER-EKLUND900x1200w.jpg

Per Eklund är mätningsingenjör och tog den här bilden på Nylandsbergen, ca 4 mil norr om Sundsvall. Här byggs det en vindkraftspark och Per mäter in var plogkäpparna för snöröjning ska sättas ut.

– En vanlig dag på jobbet är inget jag har eftersom varje dag ser olika ut. Ena dagen mäter jag in brunnar vid Gullmarsplan och andra dagen är jag mitt inne i Jämtlands djupaste skogar. Det är vad som gör yrket fantastiskt, säger Per.

NIKLAS-OLSSON-900w.jpg

Här ser vi knapparna på ett kontrollbord från 50-talet. Niklas Olsson har tagit bilden vid en inventering av ångkraftverket på Skånes Universitetssjukhus i Lund inför rivning.

– Byggnaden är från 50-talet och har varit ur drift några år. Nu ska den rivas för ett nytt logistikcenter. Det är mycket industriromantik, men också farliga ämnen som ska saneras innan rivning, säger Niklas.

MAGNUS-ELLSTRÖM900x1200w.jpg

Magnus Ellström är miljökonsult och tog denna bild från sitt hotellrum efter en dag av grupputveckling tillsammans med kollegorna.

– Man möttes av en fantastisk utsikt. Den vackra kvällshimlen och fotot taget genom rutan ger en härlig känsla av akvarell. Det känns också extra bra, och hållbart, att mötet hölls på hemmaplan i Malmö. Det bästa med att jobba på Sweco är att det är variationsrikt och att man kan arbeta med hållbar utveckling, säger Magnus.

JOACHIM-PLACE900x1000w.jpg

Joakim Place arbetar med geofysiska metoder och har fotat kollegan Nils vid en mätning på Gullmarsplan.

– Syftet är att sondera bergkvaliteten längs hålet eftersom stötvågorna är känsliga mot sprickor, vilket kan detektera svaghetszoner som kan bli problematiska när man bygger den nya tunnelbanan. Vi jobbade natt för att undvika så mycket falska vibrationer som möjligt, till exempel från tåg, vägtrafik, ventilation och gående, säger Joachim.

Tino-Karazeimbekis-900x800.jpg

En ovanlig utsikt från kontoret! 3D Model-specialisten Tino Karazeimbekis intresserar sig också för fotografi och tog denna bild på blodmånen den 21 januari.

– Jag tog bilden på taket på kontoret i Stockholm tidigt på morgonen. Det var -15 grader och jag spenderade ungefär tre timmar på taket för att få till bilden. Nästa blodmåne i den här storleken kommer först om cirka tio år, säger Tino.

Justyna-Grudziecki-900x800.jpg

I januari öppnades Stadionlekplatsen i Malmö för allmänheten, en lekplats som landskapsarkitekt Justyna Grudziecki projekterat.

– Stadionlekplatsen är en ny stadsdelslekplats i form av ett eklöv, där träden är olika eksorter, små lekhus påminner om ekollon och där vi försökt att använda så naturliga material som möjligt. Man kan även skåda rätt så fantastiska solnedgångar från sittplatserna på lekplatsen, säger Justyna.

Charlotte-Gyllenhammar-900x800.jpg

Charlotte Gyllenhammar är regionchef hos Swecos industrikonsulter och har tagit denna bild vid ett studiebesök på SSAB:s stålverksanläggning i Oxelösund.

– Det bästa med mitt jobb är att jag varje dag möter härliga och kompetenta medarbetare och att vi tillsammans med våra kunder bidrar till en hållbar industri. Vi har verkligen framtiden för oss och det är just inom industrin det kommer att ske stora omställningar de kommande åren, inte minst för att ansluta till hållbarhetsmålen, säger Charlotte.

Annica-Ridell-900x600.jpg

Första sektionen för sidospannen på Hisingsbron färdigmålad och klar för leverans - bara 41 stycken kvar! Annica Ridell är stolt stålbyggledare för Trafikkontoret, på plats i Spanien.

Krister-Andersson-900x800.jpg

Elkraftsingenjören Krister Andersson har fotograferat kollegan Katarina Olsson på fältbesiktning utanför Östhammar. Här besiktigar de luftledningar med målet att strömlösa Vattenfallskunder ska få tillbaka strömmen.

– Det blir en del pulsande och letande, men naturen är fantastisk och det har också blivit många nya möten med andra i branschen, säger Krister.

Nicole-Edensbo900x1100w.jpg

Vad tittar de på? Jo, ett torn som inte finns än. Bilden är tagen av projektledaren Nicole Edensbo som arbetar med Göteborgs stadslinbana. Här ser vi hela projektgruppen på kick off och Swecos Jakob Lundbäck passar på att visa en smart ritning av ett linbanetorn i 3D i Swecos app Smart Drawings. Nyfiken på hur det ser ut? Se ett filmklipp här!

Lina-Vestling900x1100w.jpg

Järnvägskonsulten Lina Vestling tog denna vackra vinterbild under ett platsbesök längs järnvägen i Stavre.

– Det bästa med mitt jobb är variationen av uppdrag och att jag får jobba med så många kompetenta kollegor. Man lär sig verkligen något nytt varje dag och det får mig att hela tiden bli motiverad att utvecklas ännu mer, säger Lina.

Kristofer-Södergren900x600w.jpg

Kristofer Södergren är landskapsarkitekt och har tagit denna bild vid ett besök på en entreprenad i Brandbergen där Danator är byggherre och COAB totalentreprenör. Anledningen till besöket var ett första spadtag där Haninge kommun med flera aktörer deltog.

– Det ska bli ett vårdboende som ska stå klart i mars 2020. Min kollega Rikard hade förberett en AR-modell över byggnaden som han laddade upp på plats och intresset var mycket stort bland de närvarande, säger Kristofer.

Hans-Almqvist900x700.jpg

Ett flygplan som lyfter? Nej, det här är faktiskt eftersedimenteringsbassängen för biorening i SCA Obbola pappersbruk i Umeå, fotograferad av konstruktören Hans Almqvist.

– Jag tog bilden under ett platsbesök i ett förprojekt på pappersbruket. Vattnet är 37 grader. Det är därför avdunstningen är så påtaglig. De bästa ögonblicken i mitt jobb är när jag står ute i verkligheten och tittar på en anläggning jag själv har varit med och designat från scratch, säger Hans.

Michel-Tas900x1200w.jpgMichel Tas är VA-projektör och har fotograferat Stockholms Central en natt i slutet av november.

– Jag utför projektering av VA-ledningar, och här är jag ute på nattarbete för att filma VA-ledningarna som ligger i spårmiljö. Det bästa med mitt jobb är att jag har möjligheten att vara både på plats ute, och inne på kontoret. Därmed får jag en bättre översikt över vad jag exempelvis projekterar fram i Autocad, säger Michel.

jonas-althage900x1500w.jpgJonas Althage arbetar som teknikspecialist och projektledare med modellering och översvämningsutredningar. Här är han på väg hem från en workshop i ett processledningsuppdrag för MittSverige Vatten & Avfall i Sundsvall och såg denna flock fåglar flyga förbi på väg söderut.

– Det bästa med mitt jobb är att man har extremt goda möjligheter att arbeta med så många olika människor på orter över hela Sverige, vilket gör att man verkligen hittar människor som man älskar att arbeta med, säger Jonas.

Katja-Fedorova900x600w.jpg

Katja Fedorova är uppdragsledare och ledningssamordnare och har fotat kollegorna Ulrica Eriksson, Hoshang Mofti och Anders Stridsberg då de sonderar åkermarken och planerar för vägavvattning söder om Västerås.

– Ett platsbesök kan vara hur trevligt eller jobbigt som helst. Allt beror på vädermakterna och terrängen. Här har vi tur, det är både soligt och torrt! Det bästa med mitt jobb är variationen av uppdrag och alla fantastiska individer jag har förmånen att jobba med och för. Dessutom gör mitt arbete nytta för samhället och det gör mig extra motiverad, säger Katja.

Szandra-Balkay900x700w.jpg

Szandra Balkay är affärsområdesassistent inom Trafikdesign & Mätning och har tagit den här bilden vid ett studiebesök i Italien.

– Vi fick en exklusiv visning av Roms nya tunnelbaneutbyggnad. Det krävs mycket kunskap för att bygga en tunnelbanelinje bland så många historiska byggnader. Det bästa med mitt jobb är att jag har så varierande arbetsuppgifter och att jag får träffa många nya människor från Swecos olika verksamheter, säger Szandra.

emil-engvall900x600w.jpg

Miljövetaren Emil Engvall provtar ytvatten under fältarbete på Gotland, för att bedöma påverkan av perfluorerade kemikalier.

– Det bästa med mitt jobb är kombinationen av fältarbete och planering och utvärdering på kontoret. I detta uppdrag är det att utreda hur PFAS har spridits, vart det tagit vägen och sedan dra slutsatser kring spridningsvägar och källzoner, säger Emil.

anna-maria-stridsman900x700w.jpg

Anna Strömqvist är miljökonsult i Skellefteå och utför brunnsinventeringar för arbetet med en vägplan, på uppdrag av Trafikverket. Här har hon fotograferat sin kollega Anna-Maria Stridsman på trappan till en bagarstuga, när hon tittar igenom mätvärden och anteckningar.

Johan-Karlsson900x500.jpg

Här ser vi Tinnerbäckshuset vid Universitetssjukhuset i Linköping, som kommer att bli Sveriges största passivhus. Johan Karlsson har fotograferat kollegan Jacob Fingal som täthetsprovar en brandgaslucka.

–Täthetsprovningar är viktiga för att säkerställa att en byggnad uppfyller ställda energikrav. Det utgör en del i energisamordningsrollen som vi har mot våra beställare, säger Johan Karlsson.

Anders Blom är hydrogeolog och håller utbildning i brunnsteknik för några kollegor.

– Att arbeta med brunnar är farligt. Man måste veta vad man gör och se till att aldrig vara ensam. Det finns risk för syrebrist även i rena brunnar. På bilden ser vi Joel och Karin som undersöker brunnskonstruktionen inför mätning av vattennivån. Vägen har spärrats med fältbilen under tiden arbetet pågår. Varseljackan över huvudet är till för att ta bort störande ljus, säger Anders.

Biologen Åsa elfiskar i en bäck i trakterna kring Malmberget, som en del av biologiska undersökningar åt LKAB.

– Elfiske är en standardmetod för att undersöka vilka arter det finns i ett vattendrag och hur stora individerna är. Det är en skonsam metod som inte skadar fisken, som kan släppas tillbaka efter att vi mätt längden. Det bästa med mitt jobb är att jag får jobba med så många roliga projekt och får jobba med så många olika arbetsuppgifter, säger Åsa. Fotot är taget av kollegan Peter Rivinoja.

Pierre-Louis Ligier arbetar med strömningsutredningar och hans grupp har fått i uppdrag att utföra en oceanografisk utredning avseende vattenområdet i östra delen av Norrtälje Hamn. Där planerar man att utveckla en ny stadsdel längs stranden genom spontning i vattenområdet, ombyggnad av en befintlig pir, och anläggning av stadsbad och ett flertal bryggor.

– Jag tog bilden under en trevlig promenad längs Norrtäljeån på väg till ett möte med Norrtälje kommun. Det är en häftig kontrast mellan den gamla bebyggelsen och det nya bostadsområdet Norrtälje hamn som byggs, säger Pierre-Louis.

Jonas Odelson är logistikkonsult och tog denna bild på kunden Rustas centrallager i Norrköping.

– Vi var med i ett tidigt skede och designade lagret, som är under utbyggnad. Vid färdigställande kommer det att vara över 100 000 m2 stort. Här anländer allt gods från Europa och Asien för omlastning och distribution till butiker runt om i Sverige och Norge. Fotot visar bra den storlek på lager vi arbetar med samt komplexiteten i antal pallar och olika typer av lastbärare och emballage, säger Jonas.

Miljöutredaren Anna Munktell Flarup ger sig ut på fossilfri grundvattenprovtagning i Norrköping.

– I det här fallet var grundvattenprovtagningen till för att undersöka om det finns något i grundvattnet som innebär att åtgärd krävs för att säkra en kommande boendemiljö. Det bästa med mitt jobb är, förutom stimulerande och roliga arbetsuppgifter, alla fantastiska, kompetenta, trevliga, hjälpsamma och engagerade kollegor, säger Anna.

Tim Zetterberg arbetar som mätningsingenjör och utförde sättningsmätningar på Riddarholmen i Stockholm när han genom avvägningsinstrumentet fick syn på en liten tornfalk på en lyktstolpe i en av öns många gränder.

– Jag tog bilden med min mobiltelefon genom titthålet på instrumentet och blev väldigt nöjd med resultatet. Det bästa med mitt jobb är att få arbeta i varierande miljöer i fält och att varva det med kontorsarbete, säger Tim.

 

Per Edström är chef på Swecos vindkraftsgrupp och tog denna bild i Ånstadblåheia vindkraftpark som ligger i norra kanten av Lofoten i Norge. Sweco övervakar konstruktionen på uppdrag av Fortum och ansvarar för kvalitet och säkerhet under konstruktionsprocessen.

– På bilden reses vingarna till den första turbinen. Varje vinge är 62 meter lång och de första lyften är alltid känsliga då huvudkranen monteras på plats. Bergen i bakgrunden är belägna på Andöya som är känt för sin vackra natur, säger Per.

VA-projektören Alexander Sundström har fotograferat kollegan Joel Avenius vid en kalibrering av flödesmätare för Kolbäcken, som rinner i en kulvert den sista biten till utloppet vid Umeå älv. Med hjälp av mätningen kan man sedan göra en dagvattenmodell.

Malin Anderberg besöker Öresundsbron för att kontrollera en installation vid en brandlarmscentral tillsammans med kollegan Stefan Svensson.

– Vi fick också chansen att åka upp i en av de 203,5 meter höga pylonerna för att se på utsikten. Till vänster i bild ser man bland annat Turning Torso, en annan av Sveriges högsta byggnader med sina 190,5 meter. Det bästa med mitt jobb är flexibiliteten och friheten i konsultrollen, och att få jobba med så många trevliga och stöttande kollegor, säger Malin.

Ingela Roxström och Thomas Jansson arbetar med geotekniska fältundersökningar för höghastighetsjärnvägen Ostlänken söder om Norrköping.

– Det känns fantastiskt att få vara med på ett så stort uppdrag, och träffa erfarna arbetskollegor från hela Sverige och från Danmark. Det bästa med mitt jobb är att jag får vara ute i naturen, att jag har bra arbetskamrater och att arbetet är fritt med mycket ansvar, säger Ingela.

Jenny Lundberg arbetar som byggplatsuppföljare på miljösidan inom ett uppdrag för Trafikverket. Här har hon fotograferat en nyrenoverad trumma under E4:an, där vattnet från en bäck just släppts på.

–Trumman har renoverats med trösklar, för att skapa viloplatser för vattenlevande organismer, och så att fisk kan vandra upp i vattendraget. I vanliga fall jobbar jag mest med tillståndsprövningar, alltså innan projekten startar, så det är spännande att få vara med under byggfasen, säger Jenny.

Anna-Klara Andersson Fredell lyssnar på ett föredrag om gröna och effektiva transporter via vattnet.

– Föredraget hölls på ett Paddan-båt och arrangerades av Föreningen för samhällsbyggnad. Eftersom jag arbetar med framtida transporter är det intressant att höra andras tankar om ämnet. Annars är det bästa med mitt jobb mina fantastiska kollegor, säger Anna-Klara.

Linn Larsson, geotekniker, går igenom vilka prover som skall skickas till labb för permeabilitetsberäkning.

– Det roligaste med mitt jobb är helt klart variationen i att få vara delaktig i alla faser inom projektet! Jag arbetar ofta i mindre uppdrag där jag har möjligheten att både planera uppdraget, arbeta i fält och sedan utvärdera och redovisa erhållna data innan leverans, säger Linn.

Selma Broström är landskapsarkitekt och tog den här bilden under en alléinventering i Östergötland.

– Under några dagar åkte vi runt i hela driftområde Mjölby och gjorde en inventering av Trafikverkets alla alléer. Ett väldigt förmånligt uppdrag där jag fick se platser jag kanske inte hade åkt till annars. Som landskapsarkitekt tycker jag att den här typen av uppdrag är väldigt lärorika eftersom man får komma ut och titta på aspekter så som nyplantering och skötsel samt analysera alléns värde för landskapsbilden samt natur- och kulturmiljön, säger Selma.

Elisabeth Säll Lidberg är projektledare inom verksamhetsutveckling, organisationsutveckling, förändringsarbete och IT. Hon tog den här bilden på en regionkonferens under ett besök från robotutvecklaren Fredrik Löfgren som hade med sig roboten David.

– Vi pratade om framtiden med AI, digitalisering, robotar och annat intressant. Jag är relativt ny på Sweco, men jag cyklar varje dag till jobbet med ett leende på läpparna för jag har så roligt om dagarna med fina kollegor och intressanta projekt. Till exempel ska vi bygga en digital tvilling av en stadsdel i Göteborg, där man ska kunna modellera och visualisera stadsplanering och trafik, säger Elisabeth.

Anders Nyh är senior konsult inom produktionsplanering och arbetar just nu med renoveringen av Stockholms Centralstation.

– Jag och mina kollegor inventerade växlar och tittade på möjliga produktionsmetoder för ombyggnaden som ska göras på Centralstationen. Det bästa och mest spännande med mitt jobb är att följa upp byggskedet i projekt som vi produktionsplanerat. Då kan vi jämföra den tänkta planeringen med den verkliga planeringen som entreprenören gör, säger Anders.

Martin Björklund är projektledare för arkitekturfestivalen ARKNAT, och har fotograferat ett av de vindskydd som de deltagande arkitekturstudenterna har skapat.

– Det är mäktigt och oförglömligt att under två veckor få uppslukas i fullkomlig kreativitet. Man träffar, lär känna och supportar arkitektstudenterna som antagits och ser hur de går från första penndragen till koncept till bygglovsritningar till byggnation och slutligen ett färdigt vindskydd! Vi är ett härligt Swecogäng som ses och gör det tillsammans. Från konstruktörer och A-ingenjörer till arkitekter, säger Martin

Cirkulationsplats för cyklande! Daniel Henricson är uppdragsledare inom trafikplanering och har filmat korsningen Kungsgatan/Kaptensgatan, den mest trafikerade korsningen i Malmö, under en guidad cykeltur med kollegorna. 

– Det bästa med mitt jobb är att få vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle i framtiden, att få se det man planerat växa fram. Det gäller särskilt planering för cykeltrafik, som är ett av mina specialistområden ett även stort intresse på fritiden, säger Daniel.

Jon Andersson är disputerad biolog och arbetar med naturvärdesinventeringar, artutredningar och miljökonsekvensbeskrivningar.

– Jag inventerar fågel på jordbruksmark och ser en hel del under de tidiga morgnarna. Den här bilden föreställer en fin gulärla som poserade så snyggt. Det bästa med mitt jobb är att få göra det jag älskar mest av allt, att vistas i naturen.

Sanna Hjorth är uppdragsledare för informationssamordning CAD/BIM och har tagit denna bild på en intern konferens.

– Vi befann oss i en soldränkt västkustsort där föreläsningar och workshops om Robotics, AI och Social Selling avlöste varandra. Sjukt inspirerande, men efter en dag med full hjärnaktivitet behövde hjärnan vila lite och kroppen ladda om innan nästa dags övningar. Den här miljön gjorde det nästan löjligt enkelt att boosta motivation och jobbglädje, säger Sanna.

Bernt Rydgren har fotograferat Cahora Bassa vattenkraftverk i Mozambique där han leder ett team som utför en hållbarhetsutvärdering enligt Hydropower Sustainability Assessment Protocol. Intill kraftverket har lokala konstnärer skildrat historien om bygget i form av en jättelik orm.

– Jag är ingen direkt konstintresserad person, men dessa stenmosaiker är något av det vackraste jag någonsin sett som gjorts av människohänder, säger Bernt.

Vattenexperten Charlotta Lövstedt har fotograferat vårfloden i Klarälven vid Munkfors vattenkraftverk. Uppdraget för Trafikverket handlar om att ta fram miljökonsekvensbeskrivning och tillståndshandlingar för åtgärder för att säkra vägarna längs Klarälven från att ramla i älven.

– Det bästa med mitt jobb är när man får arbeta med trevliga och kompetenta kollegor i uppdrag som känns meningsfulla, säger Charlotta.

Arkitekten Eva Lizon Ramon Borja har fotograferat utsikten från kontoret i Stockholm.

– Vår utsikt är strålande och vi njuter av den varje dag! Just nu arbetar jag med Stockholms Centralstation och tidigare arbetade jag med tunnelbanan. Det bästa med mitt jobb är att få vara på ett internationellt kontor med så många varierande uppdrag, säger Eva.

Pål Åberg tog denna bild under en fältstudie i området kring Mbeya. Uppdraget är en förstudie för en ny 400 kV-ledning och stationer i sydvästra delen av Tanzania.

– Ibland måste man bara stanna upp och betrakta omgivningen, säger Pål.

Olivia Jansson har tagit denna bild som hon beskriver på följande sätt:

– Här syns vår eminente fältgeotekniker Ulf, som i sitt arbete utför geotekniska undersökningar både i stadsmiljö, och som här på bilden, i lite mer lantlig miljö. På bilden syns även ett nyfiket kreatur, smått skräckinjagande tyckte vi inne på kontoret, men lite sällskap är väl ingenting att tjura över tycker Ulf.

Johan Röklander tog denna bild på kollegan och ljusdesignern Cecilia Eklind under en besiktning.

– Hennes häpnad över hur bra installationen i Linköping kongress blev går inte ta miste på. En lek med takets bärande konstruktion som ser ut att falla ner från taket i form av ljusbärande skulpturer blev mycket bra, tycker både kunden och vi själva, säger Johan.

Har du någonsin undrat hur det ser ut inne i ett signalställverk? Nu vet du! Bo Vikström är uppdragsledare för trafikstyrning och har fotograferat kollegan Bert Axelsson när han sitter och läser ritningar.

– Det är många trådar att hålla koll på och som ska kopplas in. De gröna trådarna med vita lappar på ska lödas in på jackarna. Detta visar bara ett stativ av många, säger Bo.

Claes R Janson är arkitekt och arbetar mycket med infraarkitektur. Just nu är han chefsarkitekt för de sju nya tunnelbanestationerna i TNG-projektet i Stockholm.

– Livskvalitet att få tillbringa arbetsdagar i högklassig arkitektur, säger Claes om sin arbetsplats, Swecohuset, ritat av Anders Tengbom 1962.

Miljökonsulten Malin Larsson äter medhavd lunch på en brygga efter en dag med trädinventering vid Kardonbanan på Händelö i Norrköping. Kardonbanan är ett godsspår som ska byggas ut till Händelö industriområde, dit det körs mycket gods.

– Det bästa med mitt jobb är att jag lär mig om många olika expertisområden inom miljö, geoteknik och bygg. Ju mer jag arbetar desto bättre inblick får jag i samhällsbyggnad och hållbar utveckling.

Dan Karlsson är byggplatsuppföljare signal och har tagit denna bild vid Getingmidjan i Stockholm en natt då en entreprenör genomför en kabelinventering och märker upp kablar. Kabelomläggningen är ett av flera förberedande arbeten inför brobytena i projekt Getingmidjan.

Här pågår inmätning av en nätstation på den obebodda ön Rivö i Göteborgs södra skärgård. Anders Ellegård är senior consultant on environment and social issues och har fotat kollegorna Torsten Björn, som pekar ut var den första punkten ska ligga, och Per Tenwald som ska mäta in den.

– Själv var jag med för att dokumentera. I vanliga fall gör jag mest miljöutredningar i Afrika, säger Anders.

Soluppgång över Norra Stambanan genom Ångermanland. Bilden är tagen av Rolf Nord som arbetar med signalsystem för järnväg på Sweco. På fritiden tar han med sig jobbet hem genom att vara trafikchef och växlingsförare för museitågföreningen Malmbanans Vänner.

– När den här bilden togs satt jag med i loket då vi hade vi varit ner till Gävle och hämtat vagnar och lok som vi lånat till Norrbottens Järnvägsmuseum. Genom mitt fritidsintresse får jag erfarenhet av hur man kör tåg och växlar vagnar, vilket kan vara bra då man planerar bangårdar.

– En dag på jobbet i himmelen, säger Diego Navarro som arbetar med besiktningar av vindkraftverk. Bilden är tagen på en av hans besiktningar i trakterna av Örnsköldsvik i januari.

Hans-Olof Back har fotograferat kollegan Fredrik Stenqvist på en flotte i Västervik.

– Vi gör en geoteknisk undersökning av havsbotten i Västervik, där ett skred inträffade före jul. En entreprenör skulle fylla ut med jordmassor för en tänkt brygga/soldäck då en lastbil och en grävmaskin sjönk ner under vattnet. Vi blev akut utsända för att ta reda på orsaken till raset. Här har vi riggat upp en borrbandvagn på en flytpråm som används som arbetsplattform, samt en båt för förflyttning. Det bästa med mitt jobb är utelivet och friheten att hantera uppgiften på bästa sätt, säger Hans-Olof.

Jonas Owén är projektledare och skogsinspektör och arbetar tillsammans med kollegorna med utsättning av mittlinje inför nybyggnation av 150 kV kraftledning åt Vattenfall Eldistribution i Västerbotten.

– Det här var en kylslagen dag med -30 grader. Brasan värmde inte och fyrhjulingen med bandsats sjönk i över en meter pudersnö, säger Jonas.

– På vattenresursgruppen i Göteborg betraktar vi dagligen problemen ur alla synvinklar, säger Ingvar Rhen. Det finns ett antal personer som gillar att fysträna på olika sätt och vi gillar att utmana varandra. Nästan varje dag, ofta på morgonen, står vi på händer under en kortare period. Vår trivselinspirerande Anna Valdusson (mitten på bilden) är den som utmanat andra i gruppen.

Lunchpaus i Skuleskogen: Erik Wallner är mätningstekniker och utför en projekteringsmätning för utökad parkering vid entrén till Skuleskogens nationalpark.

– När det är mil till närmaste restaurang och dygnets ljusa timmar kan räknas på ena handens fingrar får man parkera GPS:en i snödrivan och värma ett par korvar på triangiaköket när det är lunchdags, säger Erik.

– I mitt uppdrag som Byggledare Bana Leveransuppföljning åt Trafikverket UHdnj får jag möjligheten att vistas ute i skog och mark en hel del. Givetvis innebär det en hel del tid i bilen eftersom arbetsområdet sträcker sig från Luleå till Murjek längs Malmbanan och hela Haparandabanan, alltså Boden till och med Haparanda. Bilden visar något som för oss här i norra Sverige inte är en allt för ovanlig syn - renar på och vid sidan av vägen. I takt med att snödjupet ökar väljer många djur att ta sig upp på de plogade vägarna. Men hur många djur är det egentligen på bilden..?

Kvalitetskonsulten Olle Grönberg blickar ner på sin 12-våningars lunchpromenad i Swecohuset i Stockholm.

– Det bästa med mitt jobb är mina trevliga kollegor och känslan av att få vara med och påverka det framtida samhället, säger Olle.

Ibland går det inte att göra markundersökningar på dagen för att platsen som ska undersökas är trafikerad. Då får de göras nattetid istället. På bilden ser vi Tobias Rhodin som arbetar med att klarlägga grundläggningsförutsättningar för breddning av en väg och nedläggning av en ledning i Nacka. Fotograf är kollegan Ludvig Härdfeldt.

– Det bästa med mitt jobb är att jag varje dag får jobba med tåg och järnväg, säger kapacitetsanalytikern Hanna Björling. Just nu arbetar hon i ett uppdrag där hon ser över plankorsningarna i Stockholms län. Bilden visar godståg i ett dimmigt Tomteboda dit Hanna har cyklat för att besöka ett företag som kör gods för att diskutera vilka behov de har.

Erik Jonsson och Anders Grahl är energispecialister på Sweco i Göteborg. Här är de i färd med att kartlägga energianvändningen för Liseberg under vintertid.

– Som tur är behöver vi inte räkna alla lampor. Vi arbetar ofta ute hos kunderna och det är alltid spännande att se hur alla olika verksamheter fungerar, säger Erik.

Kanalisationsingenjören Roger Stühr är ute på inventering mellan Lund och Flackarp där Sweco arbetar med ny järnvägsplan.

– Jag har bara arbetat på Sweco i två månader och jag tyckte mycket om välkomnandet från alla kollegor. Annars är det bästa med mitt jobb friheten och den öppna och vänliga kultur som råder, säger Roger.

Styr- och regleringenjören Runa Einarsson är på väg tillbaka till kontoret efter en besiktning på sjukhuset i Lund och passerar nya Strålbehandlingsenheten i skymningen.

– Vi projekterade alla installationer i den här byggnaden för några år sedan. Jag arbetar till största delen mot sjukhus och kommuner med skolor och förskolor. Det bästa med mitt jobb är den stora variationen på arbetsuppgifterna och att jag får komma ut i verkligheten, säger Runa.

Energikonsulten Fredrik Johansson gör en invändig inspektion av ett elektriskt rökgasfilter efter en återvinningspanna på Nymölla bruk i Blekinge. Filtret samlar upp kemikalier i rökgasen som används om och om igen i pappersmassaproduktionen.

– Den här arbetsuppgiften hör egentligen inte till vanligheterna utan mestadels arbetar jag med förstudier, upphandlingar och projektledning. Det bästa med mitt jobb som konsult är helt klart variationen och att man på sikt kan styra sina arbetsuppgifter dit man vill.

Broingenjören Robert Sahlin är ute på inspektion och passerar en sjö på väg till nästa bro. - Höstfärgerna är bitvis underbara. Det är omöjligt att fånga skönheten på bild, men jag har ändå gjort ett försök, säger Robert.

Mätningsingenjören Peter Enderlein står snart mitt i E4:an. När höghastighetsjärnvägen planeras passar man också på att låta E4 få en rakare och mindre brant profil. På bilden ser man kröken där vägen är tänkt att fortsätta rakt fram rakt över fotografens position.

– Det bästa med mitt jobb är att jag får en lagom blandning av mätningar ute i verkligheten när solen lyser, och innearbete med bearbetning och planering av arbetet när det regnar. Efter ett långt arbetsliv med mätjobb både ute i produktionen och på projekteringssidan kommer jag i vissa fall, som här, tillbaka till vägar jag varit med och byggt och som nu ska byggas om, säger Peter.

Miljövetaren Emil Engvall och fältgeoteknikern Fredrik Zanders undersöker marken på en före detta växtförädlingsanstalt i Skåne, både för att se om det finns föroreningar i marken och för att se om marken är byggbar.

– Det bästa med mitt jobb är att jag får arbeta både ute i fält och inne på kontoret. Sedan att få vara med och planera provtagning, utföra provtagning och utvärdera resultaten. Man ser om de teorier man byggt upp i samband med planeringen stämmer. Samtidigt hjälper man kunden och känner att man bidrar till ett mer hållbart samhälle, säger Emil.

Spårprojektören Elin Jungevi har fotograferat sina kollegor vid ett platsbesök i Huskvarna längs med Jönköpingsbanan. Här ska banan trimmas och hastigheten höjas till 160 km/h på vissa delar. 

– På bilden ser vi gänget som arbetar med lågspänning, till exempel växelvärme i rälsen som smälter bort snö. Själv arbetar jag med spåret. Det bästa med mitt jobb är att jag får arbeta med många olika uppdrag och projekt samtidigt, så att det blir stor variation, säger Elin.

Beredaren Torsten Björn arbetar med att konstruera elektriska distributionsnät på Sweco i Göteborg. Här har han tagit en bild på utsikten från kontoret. I bakgrunden syns den 146 meter höga julgranen på Liseberg.

 

Stefan Evensson och Omar Zainieh är ingenjörer inom ledningsteknik. På bilden ser vi när Omar demonterar en flödesmätare i spillvattensystemet.

–Vi har mätt flödet för att kunna bygga upp en spillvattenmodell. Den här brunnen var grund, men annars använder vi säkerhetssele och tripoidställning. Mätningen hade fungerat väl och det är alltid roligt att vara ute i fält, säger Stefan.

 

Annalena Blidevik är beredare och planerar inför en ombyggnad av elnätet från luftlinje till jordkabel väster om Kolsva. 
– Efter en dag i lerig terräng är det bra att hitta en brygga. Jag kunde njuta av vackert väder och en fin utsikt medan jag tvättade kängorna, säger Annalena.

 Johan Röklander är ljusdesigner och är ute på intrimning och slutprogrammering av ljussättningen på fasaden på byggnaden Flustret i Vallastaden. – Mitt jobb är att skapa visuellt goda miljöer med en hållbar ekologisk och teknisk lösning i botten. Ljussättningen av fasaden på bilden är komplicerad rent ljusmässigt, mycket enkel rent teknisk och underbart överstor med en massa teknik integrerad, säger Johan.

Daniel Nyberg har fotograferat kollegan Magnus Larsson då han gör provtagningar och sonderingar för projekteringen inför breddning av väg 97 mellan Luleå och Boden.

- Här ser vi när Magnus kartlägger lagertjocklekarna och samlar prover för vidare undersökningar i labb, säger Daniel.

Clas Ternström har fotograferat kollegan Fredrik Engman vid en inventering av for- och kulturlämningar mellan Vaisaviken och Akkastugorna i Jokkmokks kommun.

- Det bästa med vårt jobb är variationen av uppdrag och att vi får arbeta över hela landet, säger Clas och Fredrik.

Fredrik Lewerström är på besök på en vattenkraftstation utanför Songea i Tanzania. Stationen drivs av nunnor från ett kloster.

 

Projektmöte på gatan i Madaba i södra Tanzania i ett distributionsprojekt för anslutning av 20 000 nya elkunder ute på landsbygden. Sweco har varit med i projekteringen och utövar nu byggkontroll på projektet.

Anders Söderström är gruppchef för Strömningsteknik och dammar och har fotograferat en del av Luleälven vid Messaure-dammen i samband med ett uppdrag.

– Jag arbetar bland annat med tillståndsprövningar för ny verksamhet, projekteringsunderlag för olika typer av vattenbyggnadskonstruktioner och riskanalyser för befintliga dammar med dammhaverianalyser och översvämningsrisker. Det bästa med mitt jobb är framförallt att vi jobbar med spännande teknik. Vi jobbar i en smal nisch, men med ett brett arbetsfält.

Robert Sahlin inspekterar en bro längs Malmbanan för att se om den påverkats av tester med ökad last på malmtågen.

– Det bästa med jobbet är en kall och klar höstdag på väg till nästa bro på en liten landsväg, en spegelblank sjö och höstfärger på träden, säger Robert. Kollegan Jens Åhman har fotograferat.

Bernt Rydgren är expert på miljö och sociala effekter av vattenkraft och arbetar med framtagandet av guidelines för vattenkraftbyggande i Bhutan. Den här bilden har han tagit på flyget mellan Delhi i Indien och Paro i Bhutan.

– Man flyger bokstavligen längs större delen av Himalaya på bekvämt fotoavstånd, säger Bernt.

Här ser vi en bild från en markundersökning i Sør-Skjomen sydväst om Narvik där fältgeotekniker Jarno Säärelää är i färd med att undersöka markförhållanden och stabilitet för anläggning av ett ställverk. Bilden är tagen av kollegan Ola Lundgren.

Spåringenjör David Engel är på väg från Göteborg till ett möte på kontoret i Varberg och för att minska sin klimatpåverkan tar han cykeln. I vanliga fall arbetar David med den nya höghastighetsbanan som ska byggas mellan Stockholm och Göteborg.

– Det bästa med jobbet är att få vara del i processen med framtagande och utvecklande av ny modern järnväg, säger David.

Emma Ödling arbetar med hållbarhetsfrågor och på bilden skjutsar hon kollegan Daniel Petrovic i en eldriven lådcykel under ett besök på Sundsvalls kommuns mobility managementkontor.

– Under besöket fick vi se vad kommunen arbetar med, höra vilka utmaningar de står inför och hur vi på bästa sätt kan hjälpa dem med att nå det ambitiösa målet att två tredjedelar av alla resor ska vara hållbara år 2030, säger Emma. Bilden är tagen av Angelica Lindqvist, projektledare för Hållbart resande i Sundsvall.

Arkitekten Jonas Högberg tog den här bilden på en studieresa i Chicago.

– Det är ett spännande resmål för en studieresa eftersom det är där skyskrapearkitekturen föddes. Dessutom finns mycket fin modernistisk 50- och 60-talsarkitektur, säger Jonas.

Så här kan det se ut när våra fältgeotekniker är ute och markundersöker en dag i juni. På bilden ser vi Tobias Rhodin och fotograf är kollegan Ludvig Härdfeldt. Bilden är tagen i Botkyrka och syftet med undersökningen är att utreda jordförhållandena för att kunna beräkna stabilitet inför fortsatt projektering av byggnation.

Biologen Sandra Nordquist arbetar ofta med naturvärdesinventeringar i olika delar av landet och får se många olika platser. Här har hon fotograferat kollegan Mari Nilsson under en inventering av naturmiljöer på Falsterbonäset.

– Vi slogs ofta av hänförande utsikter och fantastiska färgsättningar i naturen. Här ser vi ut mot Öresundsbron från Skanör.

Mattis Hansson arbetar med strömningsteknik och har tagit den här bilden vid ett studiebesök i Holland.

– Under studieresan fick vi se hur holländarna hanterar vattenproblematiken i ett land som till stor del ligger under havsnivå. Vi besökte bland annat deras stormskydd mot havet som används vid starka vindar för att skydda mot översvämning inne i landet, säger Mattis.

Spårprojektören Olof Brandelid har fotograferat museijärnvägen i Västergötland där han arbetar ideellt.

– Tack vare mitt engagemang på museijärnvägen blev jag rekommenderad till en ledig tjänst på Sweco. Som spårprojektör kan jag nu betala tillbaka till järnvägen med min ökade kunskap om spårprojektering och övriga projektkunskaper, säger Olof.

Patrik Callgren, projektledare och gruppchef, tog den här bilden vid en utökad samverkan i en vägentreprenad i Norrbotten. Bilden är tagen i Kvikkjokk och vi ser Tarradalen i dalgången till vänster medan fjällmassivet till höger är porten till Sarek.

– Den här dagen åkte vi med skoter upp på ett fjäll i Kvikkjokk, cirka fem mil från vår pågående vägentreprenad. Under turen hade vi en erfarenhetsåterföring samt en del uppföljning av Trafikverkets verktyg för kvalitet i leverans, säger Patrik.

På Falukontorets inspirationsfika presenterade nya medarbetaren Hampus Hugosson sitt exjobb.

– Hampus har visat hur det är att åka rullstol i våra husmodeller genom VR-teknik. På bilden provar han hur det är att öppna dörrar och åka i ramper. Det är jättespännande och något vi kommer kunna börja använda i våra egna projekt, säger arkitekten Ylva af Kleen som har tagit bilden.

BIM-samordnaren Mikael Hollström arbetar främst i norska uppdrag och här har han fotograferat den innersta viken av Ofotfjorden på väg med tåg till Narvik.

– Jag är på väg till ett platsbesök och möte med Bane NOR som ansvarar för infrastukturen på norska järnvägen. Det var vackra vyer den här dagen trots rätt dåligt väder, säger Mikael.

Industrikonsulten Leif Torberntsson har varit på studiebesök i Ålesund för att studera automationsutrustning till en ny miljöstation.

– I det här uppdraget arbetar jag med industripress för komprimering av papp och plast som kommer i retur från butiker innan de levereras till återvinning. Det finns alternativa teknologier för att utrusta miljöstationer och besöket i Norge gjorde vi för att träffa en användare och en leverantör. Den här utsikten njöt vi av på vägen tillbaka till flyget, säger Leif.

Mätningsingenjören Kristoffer Edvardson fotograferade kollegan Andreas Hedberg i Falun i samband med en fallskyddsutbildning.

– Utbildningen gick vi för att få jobba på höjd, till exempel uppe på kranbanor för traverser när vi mäter in dessa. Vi jobbar med mätningsteknik i alla dess former. Det kan handla om allt från att sitta som beställarstöd och teknikansvariga i projekt till att vara ute på industrier och mäta upp maskiner med hög precision. Det bästa med vårt jobb är variationen som finns i just det att kunna vara både inne och ute och jobba, säger Kristoffer.

Byggkonstruktörerna i teknikorganisationen är på väg in genom passagen till Norra Tornens konstruktionsplats för att göra ett studiebesök.

–Det är intressant att se hur stort man kan bygga på en så liten plats mitt i stan, med trafik och folk runtomkring. Det är jättespännande, säger konstruktören Elizaveta Pronina som har tagit bilden.

Alexandra Tidlund är gruppchef hos Swecos energiexperter och har skickat in den här bilden från när Swecos hållbarhetsnätverk träffades på Höga kusten för att diskutera hållbara verktyg.

–Målet med nätverket är att utveckla Swecos affärer, där hållbar utveckling är av framträdande karaktär. Vi sprider också information och samordnar hållbarhetsinsatser. Det bästa med att jobba på Sweco är alla trevliga och kunniga kollegor som finns omkring mig och prestigelösheten, säger Alexandra.

El-konstruktören Dennis Ignell är har fotograferat sina kollegor Jessica Karlsson och Carlos Rivera på ett platsbesök i Linköping. I bostadsområdet Spåret ska 40 villor byggas i två etapper.

– I det här projektet gör vi installationsritningar för bostadshusen, både el och VVS och yttre elprojektering i form av stolpbelysning. Första etappen är snart klar och här var vi på besök för att se om allt går som det ska. Det bästa med mitt jobb är kollegorna och att få vara del i uppbyggandet av bostäder, säger Dennis.

Miljökonsulten Björn Bergmark tog denna bild vid en provtagning i Lainejaure strax utanför Malå.

– Cirka minus 20 grader var det denna fina vinterdag i mars. Jag och min kollega Johnny Sjödin är ute vid ett gruvområde som vi undersöker och efterbehandlar. Det handlar om att reducera metallbelastningen till omgivande skyddsobjekt som sjöar och enskilda brunnar för dricksvatten. Det bästa med att jobba på Sweco är att få omsätta teoretiska kunskaper till miljöförbättrande åtgärder tillsammans med kollegor, säger Björn.

Anders Carne är uppdragsledare för byggprojekteringen i Stockholms framtida avloppsrening. På bilden ser vi en legomodell av en anläggningsdel som Anders projekterar. Den visar slamhanteringen som den kommer att se ut när den är färdig om några år.

– Jag byggde den dels för att visa hur anläggningen hänger ihop och dels för att visa kidsen hemma vad jag jobbar med. Jag använder faktiskt Lego då och då även i jobbet, säger Anders.

Konstruktören Elizaveta Pronina arbetar med ett uppdrag för SCA:s pappersbruk i Sundsvall. I december var hon där på besök och tog då den här bilden.

– Det är jättespännande att se allting i verkligheten. Speciellt de saker man har ritat själv, säger Elizaveta.

Lars Ronélius är ofta ute i fält och utför mätnings- och kartuppdrag inför byggnationer och inventeringar. Här gör han en komplettering av en grundkarta i skärgården i Oxelösund. GPS:en står på en bergknalle för att kontrollera en gammal polygonpunkt från 40-talet.

– Det passar mig perfekt att ha både ute- och innejobb. Jag får uppleva många olika sorters miljöer och träffa många människor, något som jag tycker är värdefullt och kul, säger Lars.

Site Manager Bo Fagerlind mäter grävdjupet för en distributionsstolpe i Songea i södra Tanzania. Han arbetar i ett projekt som går ut på att bygga ut Tanzanias stamnät och elektrifiera ungefär 100 byar på landsbygden.

– Det bästa med det här jobbet är att det är så tydligt att det man gör har stor betydelse för människorna. Det händer ibland när jag är ute i byarna att jag blir stannad av någon äldre person bara för att han vill tacka så mycket för att jag för elektriciteten till hans by. Då känner jag att jag gör nytta, säger Bo.

Fotograf är Fredrik Lewerström.

VA-ingenjören Nicklas Tapper brukar ta en löprunda på lunchen tillsammans med kollegorna på Swecos kontor i Falun, men den här dagen blev det istället en skridskotur på sjön Vällan. – Det är så härligt att komma ut och få lite solljus och frisk luft den här årstiden när det annars är mörkt när vi kommer till jobbet och mörkt när vi går hem, säger Nicklas.

Diego Navarro arbetar med besiktningar av vindkraftverk och vindmätningsmaster. Bilden är tagen under en slutbesiktning av en vindpark i Tromsö och visar kontroll av anemometrar och vindfanor.

– Det bästa med mitt jobb, förutom mina fantastiska kollegor på vindkraftgruppen, är friheten att vara ute på site, säger Diego

Buller är nog inte det största problemet för det här huset, tycker Johan Fransson, som utför en inventering av fasader för eventuella bullerskyddsåtgärder inför den planerade höghastighetsbanan mellan Mölnlycke och Bollebygd.

– Fastigheten var utprickad på underlaget vi fått till oss och var minst sagt svårt att hitta. Efter en liten skogspromenad tog vi oss till slut fram till objektet, som kanske hade behövt lite kärlek från Martin Timell, säger Johan.

BIM-strategen Jacob Schachtschabel har tagit den här bilden av en Augmented Reality-sandlåda som han och kollegorna har byggt ihop på kontoret.

– Här kan våra projektörer och landskapsarkitekter med händerna skapa och analysera modeller för att sedan enkelt ta det vidare in till datorn. Färger och höjdkurvor förändras allt eftersom man bygger, säger Jacob.

Håkan Ylvin är kontrollansvarig när Sweco leder arbetet att flytta kulturbyggnader i Malmberget. Gruvbrytningen har skapat markrörelser och gör att invånarna i samhället måste flytta. Här har Håkan tagit en bild av ett hus som flyttas på trailer och just är på väg in till sin grundplatta på den nya adressen i Koskullskulle.

Ulrika Lindgren är anbudskoordinator hos Swecos arkitekter i Stockholm och har fångat utsikten hon möts av varje morgon på kontoret i Stockholm.

– Det roligaste med mitt jobb är att det är så varierat och utmanande och att jag aldrig vet hur dagen ska bli. Det är också kul med alla olika kontakter jag har inom Swecos olika verksamheter. Jag är ny och har bara arbetat här i tre månader, så jag lär mig något nytt varje dag.

På Swecos kontor i Jönköping fick receptionisten fria händer att julpynta, vilket resulterade i julpynt även på kollegornas skrivbord! I receptionen står en riktig gran, julmusik spelas i högtalarna och pepparkakorna står på bordet. På bilden ser vi Per Torstensson och Håkan Sundman som är nöjda med sitt julpynt.

Fotograf: Hannah Andersson

Bo Pettersson arbetar med samhällsutveckling i utvecklingsländer genom ökad tillgång till säker elförsörjning. Här har han fotograferat kollegan Jennie Molin och platschefen Justus B.C. Mtolera på Kidatu vattenkraftverk i Tanzania.

– Bilden representerar vår vardag inom vattenkraftsteknik med platsbesök på anläggningar för att inspektera olika system. Det bästa med mitt jobb är alla möten med människor från olika delar av världen och att få uppleva olika miljöer och kulturer, både socialt och affärsmässigt, säger Bo.

Martin Svensson är ljusdesigner i Stockholm och Elin Julin är landskapsarkitekt i Linköping. De har båda uppdrag åt Icehotel i Jukkasjärvi och arbetar med en ny del som ska vara öppen året om, med hjälp av solenergi. Martin har ljussatt konstnärssviterna och Elin har deltagit i byggandet av årets isbar.

– Det är roligt att byta kontorsmiljön mot snö och is och att arbeta med konst i detta spännande material! Det bästa med mitt arbete som ljusdesigner är att jag får möjlighet att höja livskvaliteten för människor samtidigt som jag får chansen att smycka fantastiska byggnader och områden, säger Martin.

Angulo Murillo Roberto är arkitekt och arbetar med koncept och design i många olika typer av projekt, stora som små. På bilden har Angulo fångat en kollega eftersom han tycker att det bästa med att arbeta på Sweco är att man aldrig är ensam utan alltid har någon att bolla tankar och idéer med.

Hampus Bogren är mätningsingenjör och tog denna bild när han tillsammans med kollegan Tim Zetterberg utförde inmätningar längs järnvägen vid Fiskeby driftplats utanför Norrköping en disig morgon.

Sandra Nordquist är fältbiolog och är ofta ute och inventerar naturmiljöer. På bilden ser vi henne tillsammans med kollegan Jenny Freitt.

– När man jobbar i fält finns det olika typer av skyddsutrustning. En fältdag med naturinventering i Dalarnas skogar i oktober lärde oss att inte underskatta vikten av ett myggnät, säger Sandra.

Patrik Johansson arbetar med projekt- och projekteringsledning inom processindustrin med inriktning på ångsystem och processanläggningar. Här inventerar han en 44 år gammal ångdom på ett pappersbruk. Minsta mått på manluckan är precis uppfyllda.

– Det bästa med mitt jobb är friheten, att få bryta ny mark, att träffa nya kunder och att umgås med de goa kollegorna på Göteborgskontoret, säger Patrik Patrik Johansson arbetar med projekt- och projekteringsledning inom processindustrin med inriktning på ångsystem och processanläggningar.

Mattis Hansson arbetar med att analysera översvämningsrisker för framtida klimatscenarion och konsekvenser av dammbrott. Här är han på arbets- och träningsläger i Bruksvallarna med kollegorna Lisa Carlsson och Caroline Bohlin.

– För att ge arbetssituationen och kroppen en kick åkte vi upp till Bruksvallarna där vi åkte skidor på dagarna och jobbade på kvällarna. Det bästa med mitt jobb är flexibiliteten och mina fantastiska kollegor och vänner, säger Mattis.

Lars Hässler är team leader och arbetar tillsammans med sina kollegor på ett kraftverksbygge med bland annat en 170 meter hög damm i Moglice i Albanien. Dammen är här fotograferad uppifrån av en drönare.

– Vi arbetar huvudsakligen med kartering och bergförstärkning av sprängda tunnlar och bergrum i Statkrafts pågående kraftverksbygge. Det bästa med mitt jobb är att det är både utvecklande och utmanande, säger Lars.

Johan Eriksson är byggnads- och inomhusmiljöutredare och har tagit denna bild vid en takbesiktning i centrala Stockholm efter ett snöoväder. Vid arbete på hög höjd krävs det rätt utbildning och även rätt utrustning, som Tomas Olsson visar.

 

Dag Cederborg har tagit denna bild vid en inventering av lax i Gullspångsälven. I dykardräkten finns Martin Stenqvist som är i full fart med att undersöka och kartlägga befintliga lekområden. Projektet syftar till att identifiera möjligheter att på kort och lång sikt säkerställa att den akut hotade Gullspångslaxen kan reproducera sig naturligt.

Robert Edman är byggkonstruktör och arbetar på Swecos huvudkontor i Stockholm. Denna oktobermorgon intar han sitt morgonkaffe på taket med utsikt över Riddarfjärden och ett Stockholm i uppvaknande. 

– Det bästa med mitt jobb är att få se en byggnad ta form i verkligheten utifrån de ritningar vi har tagit fram på kontoret, säger Robert.

Stefan Evensson och Peder Dalin vandrar längs en bäck för att titta på vandringshinder för fisk. Som ett komplement använder de en drönare för att kartlägga och fotografera.

– Jag arbetar med miljö, vatten och ledningsteknik i Sundsvall. Just nu är det många olika inventeringar och härnäst blir det ett par dagar ute med båt för att scanna av bottnen på en sjö. Det bästa med mitt jobb är alla spännande uppdrag jag får delta i, säger Stefan.

Helena Berggrund är affärsområdeschef med ansvar för bergteknik och geoteknik. Här har hon skickat in en bild på sitt öppna kontorslandskap.

– Det bästa med mitt arbete är att jag dagligen möter så många fantastiska, kunniga och engagerade medarbetare och att jag får vara delaktig i alla intressanta projekt vi arbetar med på Sweco. En fördel med våra flexibla system är att man kan passa på att arbeta under fisketuren när abborrarna inte är på hugget.

Katri Flodin genomför skyddsronder och arbetsplatsvandringar med arbetsmiljön i fokus. Här ser vi en montör som arbetar med montage av betongprefab på ett stort industriprojekt hos SCA Östrand.

– Det bästa med mitt jobb, förutom mina fantastiska kollegor, är variationen, kontakten med människor och känslan av att faktiskt göra arbetsplatser säkrare, säger Katri.

Filip Granström arbetar som geotekniker och har tagit den här bilden vid den norska gränsen väster om Funäsdalen.

– Jag har ett otroligt varierande, utmanande och roligt jobb! Ena dagen sitter vi på kontoret i ett projekt, nästa dag är vi ute och njuter av naturen i ett annat. Varje dag är ett nytt äventyr som anställd hos Sweco, säger Filip.

Ann-Christine Lember arbetar med frågor kring förorenade områden och blev tillkallad när olja hade läckt ut i den känsliga Säveån, som är ett Natura-2000 område med bland annat en unik laxstam och kungsfiskare.

– Rutinerna fungerade klockrent.  Vi larmade räddningstjänsten och hjälpte till med länsor för att förhindra spridning.  Dessutom hjälpte Sweco den fastighetsägare vars mark oljan läckt ut ifrån att sanera och förhindra framtida läckage, säger Ann-Christine.

Gustav Holmquist tog den här bilden i södra Libyen på ett uppdrag som bestod i att göra en statusbedömning av ett eldistributionsnät på ett oljefält.

– Uppdraget innebar många resor med bil i Sahara-öknen, för att ta oss mellan oljekällorna. Självklart var det alltid fint väder och storslagna vyer, säger Gustav.

Tore Gunnarsson arbetar som byggledare och kontrollant och är ofta ute i fält för att kontrollera att projekten byggs enligt ritningarna och följer beställarens tekniska riktlinjer.

– Bilden med linorna i eftermiddagssol är fotad söder om Askersund och tagen i samband med att jag kontrollerade lindragningen på sträckan. Det bästa med mitt jobb är att jag får vara ute i skog och mark nästan dagligen. Min arbetsplats är över hela Sverige och ibland utomlands så jag får uppleva naturen i de mest skiftande former, året runt!

Emil Henriksson är projektör och besiktningsman och arbetar med upprustningen av Getingmidjan, järnvägssträckan mellan Stockholms Central och Stockholms Södra. Bilden är tagen vid ett platsbesök då man ville kontrollera hur mycket utrymme det fanns i tunneln.

– Ungefär hälften av min tid lägger jag på att projektera signaltekniska lösningar för Getingmidjan och andra hälften på att vara ute och besiktiga på andra uppdrag. Det bästa med mitt jobb är mina kollegor och möjligheten att välja uppdrag och roller.

Där regnbågen slutar finns en skatt, menar Sören Hed, vd för Swecos byggkonstruktörer, som har tagit bilden från sitt fönster hemma i Gröndal.

– Jag stod och drömde om att det skulle bli måndag så att jag fick gå till jobbet igen, säger Sören om bilden.

Marcus Andersson arbetar som projektör i Östersund och utför just nu truminventering åt Trafikverket.

– Det bästa på jobbet är medarbetarna och mångfalden av olika projekt. På bilden står min kollega Markus Bäckman och njuter av miljön efter att vi precis inventerat en trumma. Platsen är Skalstugan i västra Jämtland.

Siri Axelson är miljöutredare och är ute på Motala Ström för att ta sedimentprover tillsammans med kollegan Tove Jomer.

– Det bästa med mitt jobb är variationen och att få vara med i alla delar av processen; att både planera och genomföra en undersökning och sedan utvärdera resultaten. Dessutom är det härligt att vara utomhus, åtminstone när solen skiner. Det är dagar som dessa man inser att man har drömjobbet, säger Siri.

Monika Albertsson är arkitekt, men också certifierad sakkunnig i tillgänglighet. Det innebär att hon är ute och besiktigar tillgängligheten i olika byggprojekt när kommunen ställer krav på det.

– Oftast är det väldigt svårt att förklara med ord hur svårt det är för en person som använder rullstol att öppna en dörr som har dörrstängare eller att ta sig över mindre nivåskillnader. Ett sätt är att låta de som bygger testköra själva, som här på ett bygge i Västerås.

Magnus Lindén, senior konsult, arbetar med att ta fram analyser och beslutsstöd för framtidens energisystem. Helikopterbilden har Magnus tagit på Färöarna på en utflykt med en grupp studenter från SELECT-programmet, en utbildning som fokuserar på energiingenjörer och entreprenörskap. Magnus var handledare åt studenterna i ett projekt som utredde omställningen av Färöarnas energisystem.

Mätningsteknikern Magnus Brantelöv visar två PRAO-elever hur inmätning av ett kärnborrhål går till.

– Det roligaste med mitt jobb är möjligheten att vara ute i fält, att få vara med från starten i olika projekt, stora som små, och få en insyn i de olika teknikområden som förekommer på Sweco, säger Magnus.

Kollegan och landskapsarkitekten Susanna Broström har tagit bilden.

Här byggs Station Odenplan på Citybanan! Johanna Karlgren fotograferade plattformsrummet när det ännu inte hade klätts in med ytskikt i form av undertak och glasväggar mot spårområdena.

– Vi på Sweco har arbetat med många teknikområden under lång tid i projektet. Själv påbörjade jag arbetet under 2008 och jag har varit ansvarig för stålkonstruktionen vi ser på bilden. Det jag gillar mest med mitt jobb är att resultatet är konkret och att det under hela projekt- och byggtiden är så många inblandade som arbetar mot samma mål. Sedan får jag vara kreativ och arbeta med problemlösning. Varje projekt innebär nya utmaningar och frågeställningar och jag lär mig nya saker hela tiden, säger Johanna.

European Spallation Source (ESS) kommer att bli världens mest kraftfulla neutronkälla och erbjuda multidisciplinär forskning inom en mängd olika områden. Forskningsanläggningen byggs just nu i Lund och arkitekten Boris Kildetoft ser ut över grundläggningen av målstationen.

– Inom Sweco har vi under många år arbetat med en mängd olika uppdrag åt ESS med allt från miljöfrågor, processteknik, arkitektur och projektledning. Det känns spännande att ha en vardag där jag får vara med om utformningen av framtidens forskning, säger Boris.

Bild: Ulrika Hammarlund/ESS

Signalkonsulten Peter Eriksson har tagit den här bilden som visar ”ståltåget” som strax lämnar Korsträsk driftplats och är det sista tåget på sträckan innan spåret stängs av för nattens arbete.
Sweco har fått i uppdrag att besiktiga att signalinstallationen är enligt ritning och har en korrekt funktion efter spårbytet.

– Det roligaste med mitt jobb är variationen och att jag har möjlighet att först rita anläggningen i datorn och sedan behålla kontakten med ”rälsen” genom att vara ute i verkligheten och göra en besiktning, säger Peter.

Läs mer

Sweco på Flickr – här kan du se alla bilder från vårt fotoprojekt.

Kontakt

  • Hanna
    Haeggström
    Pressansvarig Sweco Sverige
    +46 702340366
    Fxvpxn r-cbfg