Vår historia

Swecokoncernen grundades 1997, då FFNS köpte VBB. Namnet som man valde, Sweco, är en förkortning av Swedish Consultants, ett namn som användes när VBB och andra svenska ingenjörsföretag arbetade tillsammans i internationella uppdrag. Här kan du läsa mer om några av de historiska företag som tillsammans bildar grunden till dagens Sweco, och om människorna som förändrade samhället genom att skapa nya uppfinningar, driva igenom nya idéer och bryta normer.

HISTORIA

Forshuvudforsen900x600w.jpg

Historien om Swecos framgångsrika vattenbyggnadsverksamhet börjar med Johan Gustaf Richert, en man som hade ett stort intresse för grundvattnet.
Läs mer här

bergman-båt900x600w.jpg

Grunden för den verksamhet som Swecos energiexperter idag bedriver lades en gång av David Bergman genom hans konsulterande elektrotekniska byrå.
Läs mer här

Munksunds-pappersbruk900x600w.jpg

Berättelsen om Swecos byggkonstruktörer börjar med ingenjören Karl Blomgren och hans konsultföretag Blomgren & C:o.
Läs mer här

hugo-t-byrå900x600w.jpg

Hugo Theorell var både uppfinnare och entreprenör. Det som idag är Swecos installationskonsulter började med Hugo Theorell och hans konstruktionsbyrå för centralvärmning.
Läs mer här

ffns900x600w.jpg

Företaget FFNS är en av grundstenarna i Swecos arkitektverksamhet. Året var 1958 när de tre arkitekterna Bertil Falck, Carl-Erik Fogelvik och Gunnar Nordström, samt ingenjören Erik Smas startade sitt kontor i Stockholm.
Läs mer

agnes-torn900x500w.jpg

Agnes Magnell var en kvinnlig pionjär inom arkitektyrket. Hon antogs som elev på arkitektlinjen på KTH mer än 20 år innan kvinnor officiellt fick tillträde till utbildningen och ritade vattentorn och kraftverk åt Vattenbyggnadsbyrån.
Läs mer här

abu-getty900x600w.jpg

1960 påbörjades bygget av den nya Assuan-dammen som skulle säkra vattentillgången och förhindra översvämningar, men dammbygget innebar också att vattennivån ovanför dammen skulle stiga uppemot 60 meter. Flera gamla monument hotades, däribland Abu Simbel-templen. En räddningsaktion påbörjades, men hur skulle de gigantiska templen kunna flyttas?

Läs mer här