Återbruk av stålprofiler
Återbrukat stål – nästa steg mot en cirkulär ekonomi
När samhället ställer om till cirkulär ekonomi behövs enkla och ekonomiskt lönsamma sätt att ta tillvara rivningsmaterial. Stålprofiler har tidigare återanvänts från byggnad till byggnad i enstaka pilotprojekt, men ingen hade försökt att ta tillbaka dem till leverantören för att sälja dem igen till en icke förutbestämd kund.
Samarbetet mellan Sweco, Tibnor och DEKRA startades för att undersöka potentialen i att återanvända stålprofiler från rivningsprojekt. Detta för att skapa en smidig lösning av logistiken för de som river och bygger och för att få återanvändning av stålprofiler att bli ett vanligt arbetssätt.
Från svävarterminal i Malmö till Henriksdals reningsverk i Stockholm
De första stålbalkarna som såldes via den nya affärsmodellen började sin resa som rivningsmaterial från Malmös gamla svävarterminal. När stålbalkarna hade monterats ned kvalitetskontrollerades de och lades ut till försäljning hos Tibnor. Den nya ägaren blev Stockholm Vatten, som nu kommer att använda materialet i arbetet att göra Henriksdals reningsverk i Stockholm till ett av världens mest moderna. Samtidigt som stålbalkarna kom till ny användning kunde logistikkedjan prövas och projektet fick möjlighet att räkna på både koldioxid och kostnader. Man kunde konstatera att klimatbesparingen blev hela 97%, inklusive transporter, jämfört med att köpa nytt stål samtidigt som priset inte blir högre än för nytt stål.
Återbrukat stål på samma plats som nytt
Pilotprojektets mål var att undersöka modellen och få igång processen. Det lyckade resultatet innebär att Tibnor går vidare med att sälja återbrukat stål från rivningsprojekt även fortsättningsvis. Samtidigt har Sweco anpassat ritningar och konstruktioner så att den som bygger lättare ska kunna använda de olika varianter av återbrukade stålprofiler som finns tillgängliga.
– Nu kan man för första gången köpa återbrukat stål på samma plats där man kan köpa nytt stål. Balkarna från Svävarterminalen var först ut, men fler rivningsprojekt är på väg in, säger Emma Danielsson, uppdragsledare på Sweco och en av initiativtagarna till projektet.
Visste du att…
- Stål tillverkat från 1972 och framåt lämpar sig bäst för återbruk.
- Att återbruka stål är kostnadsneutralt jämfört med att sälja stålet som skrot.
- Du kan kontakta en konstruktör på Sweco för att undersöka om materialet i ditt rivningsprojekt lämpar sig för återbruk.
- Swecos konsulter har tillgång till information om lagerstatus hos Tibnor. Idag är Tibnor den enda leverantören som lagerhåller återbrukat stål.