0 av 0 för ""

Innergård på Bärstad förskola

Bärstad förskola, Karlstad

Uppdrag
Nytt boende för socialpsykiatrin på Zakrisdal i Karlstad
Kund
Karlstads kommun för tidigt skede och PEAB för bygghandling
Färdigställt
2019
Kompetens
Arkitektur
Plats
Zakrisdal, Karlstad
Ansvarig arkitekt
Lars Yngvesson

Socialpsykiatri får radhuslägenheter utformad av Swecos arkitekter

Hösten 2019 invigdes det nya boendet för socialpsykiatrin på Zakrisdal i Karlstad som är utformat av arkitekter på Sweco. Här bor man i en radhuslägenhet men med tillgång till gemensamma lokaler för måltider och umgänge.

Avskildhet liksom gemensamhetshus för de boende

På uppdrag av Karlstads kommun och PEAB har Swecos arkitekter gestaltat ett nytt boende åt socialpsykiatrin. Boendet riktar sig till personer som behöver stöd i sin vardag och är berättigade till sådant från kommunen. På Zakrisdal bor man i en egen lägenhet där man kan få den avskildhet som många av hyresgästerna behöver. Samtidigt finns tillgång till ett gemensamhetshus med ytor för socialt umgänge och måltider. Personal finns tillgänglig dygnet runt.

Radhus med vacker utomhusmiljö

Området är utformat som två radhuslängor med fyra respektive tre lägenheter i varje. Husen ligger mellan villaområde och natur vilket ger stora möjligheter till rekreation och bostäder i nära kontakt med en vacker utomhusmiljö. Tomten ligger lågt med höga träd runt om. Vi ville ge husen en resning och genom gavelmotivet tydliggörs också den enskilda lägenheten. Lägenheterna är små till ytan men tack vare att vardagsrummet har högt i tak och högt sittande fönster upplevs lägenheten som större och med rymd, samtidigt som rummet får utblick mot trädkronorna.

Hållbar lösning utan korridorer

Boendet med sitt läge och sin verksamhet är ett exempel på utveckling av social hållbarhet. Genom radhuskonceptet undviker vi korridorer och kan på så sätt även hålla nere ytan vilket medför lägre miljöpåverkan genom materialförbrukning under byggnadens hela livslängd. För övrigt följdes Karlstads Kommuns riktlinjer att ha målsättningen Miljöbyggnad silver utan att certifiera.

Foto: Jansin & Hammarling

Lekande barn inne på Bärstad förskola
Matsal på Bärstad förskola
Röda hus till Bärstad förskola
Bärstad förskola