En historisk juvel
Bobergstorget
Gasverket i Norra Djurgårdsstaden levererade länge stadsgas för värme, ljus och matlagning till befolkningen runt om i Stockholm. Hundra år senare är det ett centrum med rum för kultur, umgänge och service i den bevarade industriella miljön.
Fakta om projektet
Kund
Stockholms stad
Plats
Stockholm
Landskap
Staffan Sundström
Status
Färdigställt
Fotograf
Jann Lipka
Gasverksområdet i Norra Djurgårdsstaden – ett stycke industrihistoria
Staden har sedan 70-talet funderat på hur det gamla gasverksområdet som ligger så centralt i Stockholm skulle kunna tas tillvara på och öppnas upp för att möta invånarnas framtida behov. I januari 2011 upphörde slutligen gasproduktionen och lämnade industriområdet övergivet – men med en enorm potential. På ett decennium har området gått från att vara avspärrat för allmänheten till att vara ett centrum med rum för kultur, umgänge och service i den bevarade industriella miljön.
Arkitektoniskt kulturarvsområde
Bebyggelsen i Gasverksområdet i Norra Djurgårdsstaden härstammar till största del från slutet av 1800-talet. Ferdinand Boberg är arkitekten som står bakom de mest betydande byggnaderna i området och han är också den som gett sitt namn åt Bobergstorget. Området är totalt 15 000 kvm stort och har en samling av cirka 30 olika enheter, där de mest framträdande är de två cylindriska gasklockorna; 50 meter höga och med en diameter på 50 meter. Sammanbindande för hela området är det återuppförda luftledningsstråk som markerar produktionslinjen från tillverkning till lagring. Hela området är ett stycke industrihistoria där stora delar av stadsdelen återbrukas och behåller sin unika karaktär även in i vår tid.
Områdets hjärta
Bobergstorget är den centrala punkten i hela området och det största offentliga rummet. Torget binder samman gator och gränder och öppnar upp för social användning och stadsliv. Torget invigdes i maj 2022 och är ett evenemangstorg med en dekorativ golvläggning av tegel som reflekterar områdets historia, här finns också långbänkar med bord och en vattenspegel.
700 m2 storgatsten och 530 m borgmästarsten, som tillvaratagits i samband med sanering, kunde återmonteras när de aktuella delarna av området byggdes om. På så sätt kunde behovet av brytning av ny sten och transporterna minskas radikalt.
Mönster inspirerat av textilier
Bobergstorget har en tegelbeläggning som relaterar till materialet som används i de flesta byggnader i området. Teglet har lagts ut i ett tydligt mönster inspirerat av moderna textilier och kompletteras av robusta möbler för allmänt bruk. Gasverksområdet är ett fint exempel på hur ett industriellt kulturarvsområde kan förvandlas till sitt innehåll samtidigt som de historiska värdena bevaras.