Inventering och värdering inom riksintresset Gustavsberg
- Uppdrag
- Byggnadsinventering i Gustavsberg
- Kund
- Värmdö kommun
- Färdigställt
- 2018
- Kompetens
- Riksintresse, inventering, värdering, klassificering, kulturmiljö
- Plats
- Gustavsberg, Värmdö kommun
- Ansvarig arkitekt
- Byggnadsantikvarie Anna Carver
Kulturmiljöutredning i historiskt brukssamhälle
Riksintresset Gustavsberg utgör med sina tydliga årsringar en unik miljö. För att möjliggöra en utveckling av Gustavsberg så att de kulturhistoriska miljöerna påverkas positivt fick Sweco uppdraget att genomföra en kulturmiljöutredning.
Porslinsfabriken i Gustavsberg navet i 1800-talets brukssamhälle
Gustavsbergs porslinsfabrik är unikt ur ett nationellt perspektiv. Här har några av Sveriges mest namnkunniga formgivare verkat så som Stig Lindberg och Lisa Larsson. Fabriken har varit navet i brukssamhället från 1800-talets början fram till 1990-talet. Fabrikens utvecklingsfaser speglas i bebyggelsemiljöerna. De första bruksgatorna planerades under brukspatron Odelbergs tid vid 1800-talets slut. Efter Kooperativa förbundets övertagande av fabriken på 1930 talet var det arkitekt Olof Thunström som ansvarade för utbyggnaden. Det är få orter i Sverige som är så konsekvent planerade och genomförda av en och samma arkitekt och som så tydligt återspeglar modernismens ideal, här representerat av KF:s arkitektkontor.
Historien återspeglas i kulturarvet
Det är denna unika miljö som riksintresset återspeglar. Att fortfarande kunna avläsa brukssamhällets historia i det byggda kulturarvet är en viktig del i en hållbar samhällsutveckling. Kulturarvet bidrar till miljömässiga, ekonomiska och sociala värden. Kulturarvet lockar turister och bidrar till människors upplevelse av tillhörighet och hemkänsla. I en bebyggelseutveckling är den äldre bebyggelsen en resurs ofta med stora estetiska värden.
Drygt 600 byggnader inventerade i riksintressant miljö
På uppdrag av Värmdö kommun har Swecos kulturmiljöexperter inventerat och värderat över 600 byggnader som ingår i den riksintressanta miljön. Inventeringen gjordes under oktober – november hösten 2018. Utmaningen med projektet har varit att genomföra en så stor inventering på kort tid, men tack vare digitalt inventeringsverktyg var tidplanen möjlig. Genom att text och bilder fångades digitalt med koppling till byggnadens geografiska läge kunde informationen läggas in i kommunens GIS-handläggarsystem. Byggnadsinventeringen kommer utgöra ett stöd för kommunens handläggning av bygglov, bygganmälan och planfrågor, men också ett underlag för kommunens övergripande och strategiska utveckling av Gustavsbergs samhälle. Det betyder att samhället kan utvecklas men med hänsyn till kulturvärden och Gustavsbergs unika historia.
I teamet ingick: Susanna Eschricht (kulturgeograf och antikvarie), Sara Lindeberg (byggnadsantikvarie), Sara Jacobsson (bebyggelseantikvarie) , Emelie Thomasson (kulturmiljövetare)